Lipšic navrhol väzbu pre obvinených v kauze nezákonnej pandemickej pomoci
26 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic podal v utorok (25. 4.) večer návrh na vzatie do väzby štyroch obvinených v súvislosti s nezákonne vyplatenou pandemickou pomocou.

TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR a Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Zuzana Drobová.

"Prípad súvisí s vecou nezákonne vyplatenej pandemickej pomoci na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v Pezinku v rozsahu prevyšujúcom 13 miliónov eur," doplnila hovorkyňa.        

Už v roku 2022 padli v kauze poskytovania pandemickej pomoci obvinenia

Na čele zločineckej skupiny mala figurovať dvojica mužov

Vyplývalo to z anonymizovaného rozhodnutia Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý ich vzal v závere augusta do väzby.

Upozornil na to vtedy portál startitup.sk, podľa ktorého by mal byť jedným z obvinených majiteľ spoločnosti prevádzkujúcej web netky.sk Peter V.

Rozhodnutie nebolo právoplatné.

Dvojica čelila obvineniu zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Tiež podozreniam zo spáchania obzvlášť závažných zločinov subvenčného podvodu, legalizácie výnosov z trestnej činnosti i falšovania úradných listín.

V kauze poskytovania pandemickej pomoci padli ďalšie obvinenia
V kauze poskytovania pandemickej pomoci cez pezinský úrad práce obvinili dvojicu mužov. Mali figurovať na čele zločineckej skupiny. Vyplýva to z anonymizovaného rozhodnutia Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý ich vzal v závere... Čítať ďalej
05 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

V súvislosti s pandemickou pomocou, ktorú mal štát poslať cez pezinský Úrad práce schránkovým firmám, polícia zadržala štyri osoby už v roku 2021. Informoval vtedy o tom ešte dočasný policajný prezident Štefan Hamran, sal portál 1.pluska.sk.

Investigatívnemu centru Jána Kuciaka sa vtedy podarilo zistiť, že malo ísť o 24 miliónov eur. Tie pezinský Úrad práce v období jún až august vyplatil podozrivým firmám. V ich prípade vôbec nebolo jasné, či a koľko mali zamestnancov. Viaceré z nich patrili medzi  daňových dlžníkov.

28 schránkových firiem

Ako ďalej informoval portál 1.pluska.sk, malo ísť o 28 schránkových firiem. Vlastnili ich zahraniční občania, väčšinou z Grécka a Chorvátska. Jedno však mali spoločné - podpísali zmluvu o poskytovaní štátnej Prvej pomoci s pezinským Úradom práce a vyplatila sa im pandemická pomoc spätne za mesiace október 2020 až máj 2021.  

V spoločnom vyhlásení ministerstva práca a Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny sa uvádzalo:

"Samozrejme, už od začiatku vyplácania Prvej pomoci Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny a ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny upozorňovali žiadateľov, že žiadosti a čestné vyhlásenia budú priebežne náhodne kontrolované.“

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik