Zlý stav železníc: odborári nevylúčili ŠTRAJK
25 | 04 | 2023 I Ladislav Kováčik

Denník Pravda sa vo svojom článku venuje problémom spojeným s prepravou vlakmi na Slovensku a podfinancovanosťou železníc. S cestou vlakom je už dlhodobo spojené chronické meškanie, problémom sú však napríklad aj chýbajúce moderné rušne. Stav našich železníc ďalej dokresľujú aj horiace vlaky, staré výhybky či havarijný stav dôležitých tratí.

Poverený minister dopravy Andrej Doležal konštatuje, že slovenské železnice sú dlhodobo podfinancované a nestíhajú udržiavať svoju infraštruktúru. Doležal kritizoval svojich predchodcov za to, že sa podľa neho nevenovali železničnej infraštruktúre a neudržiavali ju. „Tým pádom sa údržbový dlh len nabaľuje. Predstavili sme aj plán, ako ukrajovať z odloženej údržby, ktorá bola hodnotená medzi 300 až 500 miliónmi eur. Navrhovali sme každý rok z toho ukrajovať 50 miliónov eur, ale v rozpočtoch sa to neprejavilo,“ podotkol minister.

Na tento rok bol Železniciam Slovenskej republiky schválený rozpočet na úrovni 250 miliónov eur. To podľa Doležala nestačí, pretože pri zohľadnení inflácie by táto suma mala byť podľa neho aspoň 370 miliónov eur.

Európska komisia nedávno oznámila, že Európska únia z Kohézneho fondu na roky 2014 až 2020 poskytne viac ako 190 miliónov eur na lepšiu železničnú infraštruktúru na Slovensku. Uvedená suma zodpovedá sume, ktorá je potrebná na prestavbu a modernizáciu 7,85 kilometra železníc.

Z európskeho fondu by mali byť na trase Žilina – Teplička dobudované dve nástupištia a vysunuté protihlukové steny. Zároveň sa postaví alebo prebuduje šesť železničných mostov, štyri cestné mosty, jeden nový cestný most a šesť podchodov.

Na zlý stav železníc upozorňuje aj odborové združenie železničiarov, ktoré od vlády a rezortov dopravy a financií žiada riešenie problémov celého železničného sektora. Podľa odborárov je technický stav infraštruktúry dlhodobo neriešený na požadovanej úrovni. Železniční odborári pripustili, že za svoje požiadavky budú aj štrajkovať.

PRIESKUM VÁS PREKVAPÍ: Ľudia chcú zoštátnenie energetiky
Agentúra Ako uskutočnila prieskum, v ktorom väčšina opýtaných na otázku, či by mal štát spätne ovládnuť energetické podniky a kontrolovať trh s potravinami odpovedala jasne. Do volieb ako zástanca tvrdej ruky štátu ide aj Slovenská národná... Čítať ďalej
24 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme