Ranný súhrn medzinárodného spravodajstva - 25. apríla
25 | 04 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Ranný súhrn krátkych správ zo zahraničia

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v pondelok novinárom povedal, že plánuje znovu kandidovať v nadchádzajúcich prezidentských voľbách. Spravil tak v čase, keď sa očakáva, že svoju kandidatúru formálne oznámi.

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok navrhol ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi "cestu vpred cielenú na zlepšenie, predĺženie a rozšírenie" dohody o vývoze ukrajinského obilia cez Čierne more. Oznámil to v pondelok hovorca OSN Farhan Haq,

WASHINGTON - Guvernér amerického štátu Severná Dakota v pondelok podpísal zákon, ktorý zakazuje v tomto štáte ležiacom na stredozápade Spojených štátov takmer všetky interrupcie. Republikánsky guvernér Doug Burgum uviedol, že nový zákon potvrdzuje, že Severná Dakota je tzv. pro-life štátom.

JAKARTA – Pobrežie indonézskych Mentavajských ostrovov zasiahlo v utorok podmorské zemetrasenie s magnitúdou 7,1, ktoré v tomto regióne náchylnom na zemetrasenia vyvolalo paniku. Zrejme však nespôsobilo nijaké väčšie škody, ani si nevyžiadalo obete.

LONDÝN - Pri príležitosti 400. výročia vydania v pondelok v Londýne vystavili prvé súborné vydanie hier anglického renesančného dramatika Williama Shakespeara. Pre verejnosť bolo "Prvé folio" prístupné v londýnskej knižnici Guildhall len jediný deň.

Tamás Matura: Na okupáciu Taiwanu by bol potrebný milión vojakov
Prečo je znovuzjednotenie Číny dôležitým projektom pre vedenie Pekingu a akú úlohu zohráva Taiwan v čínskom geopolitickom systéme záujmov? Spýtali sme sa odborného asistenta Korvínovej univerzity v Budapešti na superveľmocenské ambície Číny v našom... Čítať ďalej
25 | 04 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik