Načo máme zákony, keď máme Matoviča
26 | 04 | 2023 I Ivan Brožík

Predstavte si, že si jedného dňa poviete, že zákon síce píše, že kradnúť sa nemá, ale niekedy je dobré ten zákon tak trošku „ohnúť“, keď práve vy potrebujete niečo, čo nemôžete získať inak, ako krádežou. A predstavte si, že by si každý „ohýbal“ zákony v tomto štáte podľa toho, ako sa mu to práve hodí. A ako sa to páči jeho kamošom. Starý „Divoký západ“ s pištoľníkmi by bol proti tomu materskou škôlkou s kýblikmi a lopatkami na piesočku.

Poďme trochu spomínať. Nie je to až tak dávno, keď lídra opozičného SMERu Roberta Fica obvinili z toho, že „navádzal ľudí na porušovanie pandemických pravidiel". Oficiálne ide o „trestný čin podnecovania“, potvrdila vtedy polícia. Pandemické pravidlá mali vtedy silu zákona. Tak to vysvetľujú právnici, je možné, že raz súdy rozhodnú inak.

Rokovací poriadok NR SR je tiež zákon

Konkrétne ide o „Z á k o n Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov“. Keď líder ešte donedávna koaličného OĽaNO „navádza“ poslancov na porušenie zákona, nejde aj teraz o „podnecovanie“? To iba tak, na ukážku, aký dvojaký kilometer má súčasná podoba práva a zákonnosti na Slovensku. A v čom ide u Matoviča o pokus o porušenie zákona, respektíve dokonané podnecovanie, čo je – ako sme čítali – podľa polície trestný čin? Nie na pôde rokovacej sály NR SR, ale na tlačovej besede, teda tam, kde neplatí výroková imunita poslancov, totiž verbálne navádzal na porušenie rokovacieho poriadku parlamentu. Dokonca to aj priznal.

Matovič si zákonnosť prispôsobuje, ako sa mu prisní

„Chápem, prečo to Igor Matovič robí, chápem aj ten dôvod, že má aj pravdu, ale nemôžem to urobiť, nemôžem porušovať zákon," povedal Kollár pre TASR s tým, že žiadna výnimka zo zákona, teda ani z rokovacieho poriadku NR SR neexistuje. Matovič informoval o extrémnom zvýšení platov poslancov i prezidentky v roku 2023. Chce preto na májovú schôdzu zaradiť návrh, ktorým by sa v druhom polroku znížili platy tak, aby boli v rovnakej sume ako v roku 2022. Nuž, ale taký istý návrh bol parlamentom na prerokúvaní v marci a rokovací poriadok doslova stanovuje, že opätovne ho je možné vrátiť do rokovania až po šiestich mesiacoch. Napokon, aj sám Matovič priznal, že od marca do mája určite neubehne šesť mesiacov. Čiže, je si vedomý toho, čo navrhuje.

Jemu je právny štát viete asi kde...

Sú ľudia, pre ktorých je štát iba dojnou kravou. Vydoja z neho všetko, čo potrebujú pre vlastný prospech, mocenskú „popularitu“, zviditeľňovanie sa a predvádzanie sa najmä pred občianskymi skupinami – nazvime ich eufemisticky – najmenej informovaných a v právnom systéme Slovenska najmenej rozhľadených. Matovič musel a musí vedieť, že takýto návrh mu nikto v parlamente neschváli, práve pre rešpekt k zákonu. Okrem členov zvyšku jeho hm, čoho jeho? Ale predniesol ho, lebo predpokladá, že tomu neinformovanému voličovi sa to bude páčiť. Zobrať „lóve“ papalášom a tej Zuze z paláca.

Ale vráťme sa na začiatok – komu by sa nepáčilo, že si napríklad v obci môže jazdiť tak rýchlo, ako sa mu práve žiada? Prípadne, že si môže Matovičovým slovníkom "dať dolu" ( v reči skutočnej mafie v preklade odstrániť, zlikvidovať) každého, kto sa mu nepáči? Veď – ako vidíme, zákony je podľa všetkého prípustné „tak trošku znásilňovať“.

A ešte pár otázok

No a presne na to má každý štát zákony, aby si to nikto nemohol beztrestne dovoľovať. Aby sa v štáte, aspoň v tej uvažujúcej časti jeho obyvateľstva, dodržiavali zákony. Teda, záväzné spoločenské mantinely. A teraz ďaľšia otázka – ako je to teda s tým podnecovaním v tomto štáte? Niekto nesmie, niekto môže? Niekde u jedného politika ide o trestný čin, u iného „iba“ o svojrázne“ výroky iného - opäť mimoriadne eufemisticky - "svojrázneho" politika? A nerozhoduje sa tu, na Slovensku, náhodou, aj podľa toho, kto je pri moci a kto v opozícii? Ak má volič takéto podozrenie, mal by sa podľa neho orientovať vo volebnej ponuke tak, aby k tomu po voľbách nedochádzalo. To káže logika demokracie.

Erik Kaliňák: Dámy novinárky, pred pravdou neujdete (VIDEO)
Nahrávky čurillovcov uznávajú aj OČTK, no dámy z Denníka N sa priamo do centrály Smeru-SSD prišli presvedčiť, že to, čo strana púšťala na svojej tlačovej besede nie je len manipulatívne zostrihané. Keď si celú nahrávku vypočuli po druhýkrát, podľa... Čítať ďalej
25 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik