Mikas povedal kedy sa zrušia rúška: Čítal najnovšie výskumy, ktoré dávajú za pravdu "hoaxerom"?
25 | 04 | 2023 I Eka Balaskova

Pred troma rokmi začala polemika o rúškach. Dnes je jasné, že pravdu mali tí, ktorí pred ich používaním varovali. Nový výskum totiž priniesol informácie, že tvárové masky môžu zvýšiť riziko mŕtvo narodených detí, dysfunkcie semenníkov a pokles kognitívneho rozoznávania u detí. Úrad verejného zdravotníctva SR  vyhlásil, že zváži zrušenie vyhlášky k prekrytiu horných dýchacích ciest v prípade, že by chorobnosť na akútne respiračné ochorenia celoslovensky klesla.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas podotkol, že tento týždeň sa končí chrípková sezóna. "V prípade, že by chorobnosť na akútne respiračné ochorenia celoslovensky poklesla, budeme zvažovať aj možnosť zrušenia tejto vyhlášky. Avšak v súčasnosti pri tejto chorobnosti ešte nejaké obdobie je vyhláška v platnosti," povedal. Respirátor je aktuálne povinný pre personál i návštevníkov zdravotníckych zariadení a zariadení sociálnych služieb, pacientov v čakárňach u lekára a zákazníkov lekární.

Desiatky štúdii

Množstvo štúdií zo zahraničia ukazuje, že vzduch, nahromadený medzi vnútornou stranou respirátora a ústami/nosom je po čase toxický a prinášajú aj konkrétne čísla, hoci sú aj lekári, ktorí ich nemôžu potvrdiť. Hoci nás odvšadiaľ kampaň „rúško nie je hanba“ presviedčala o tom, že nosiť masky je v poriadku, štúdie upozorňujú aj na vplyv prekrytia dýchacích ciest aj na tehotné ženy, dokonca ich deti. Igor Bukovský pritom od začiatku pandémie hovoril o škodlivosti „ochranných“ prostriedkov s tým, že nedávne štúdie vyvrátili aj tú ochranu.

Pri dlhodobom prekrytí horných dýchacích ciest, teda nosení rúšok a respirátorov, môže prísť k miernemu priotráveniu sa oxidom uhličitým. Nemecký výskum hovorí, že nosenie masky vytvára mŕtve miesto, ktoré zachytáva toxický plyn. Štúdia tiež hovorí, že hromadenie CO2 v tele tehotných žien by mohlo spôsobiť komplikácie pre nenarodené dieťa.

CO2 tiež prispieva k oxidačnému stresu, ktorý môže ovplyvniť kogníciu (rozoznávaciu schopnosť) a spôsobiť problémy so semenníkmi u mužov. Nezávislí lekári však spochybnili závery štúdie – ktorá sa nikdy priamo nezaoberala zdravotnými komplikáciami a používaním masiek, pričom toto spojenie označili za „nepravdepodobné“.

Len 0,3 percenta predĺženého vystavenia CO2 gravidným potkanom a mladým myšiam viedlo k poškodeniu mozgu, zvýšenej úzkosti a horšej pamäti. Ďalší výskum zistil, že samce myší vystavené 2,5 percentám CO2 počas štyroch hodín – čo sa rovná 0,5 percentám u ľudí – viedli k zničeniu buniek semenníkov a spermií.

Tretia štúdia zistila, že tri percentá CO2 (ekvivalent 0,8 percenta u ľudí) u gravidných potkanov spôsobili vrodené chyby, prípadne na svet prišli mŕtve plody.

Okradnutý analytik: Sme národ frfľošov, ktorí sa nevedia postaviť zlu
Analytik Martin Smatana sa tešil na „voľnejší“ víkend a tak si povedal, že ho začne večerou v centre Bratislavy a po nej prechádzkou starým mestom až domov. To ešte netušil, že bude obeťou nepríjemného incidentu a získa neradostné zistenie. V... Čítať ďalej
25 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Dosah na deti

„Existujú nepriame dôkazy, že používanie populárnej masky môže súvisieť so súčasnými pozorovaniami výrazného nárastu mŕtvo narodených detí na celom svete o 28 percent až 33 percent,“ upozornili vedci na súvislosť s nárastom mŕtvo narodených detí v Nemecku.

„Nosenie masiek znížilo verbálnu, motorickú a celkovú kognitívnu výkonnosť o dve úplné štandardné odchýlky v skóre u detí narodených počas pandémie,“napísali vedci v článku publikovanom v časopise  Heliyon. Priamu zodpovednosť masiek za tieto komplikácie však štúdia presvedčivo nedokázala.

Pridusení vlastnou maskou

„Telo si veľmi rýchlo upraví pH, acidobázickú rovnováhu. Respiračná acidóza spôsobená tvárovými maskami je nepravdepodobná, hoci krátkodobé vedľajšie účinky môžu postihnúť ľudí s chronickým ochorením pľúc,“ pripustil Stuart Fischer, lekár pohotovosti v New Yorku, čim spochybnil toxické nahromadenie CO2.

Nemecký výskumný tím zhromaždil údaje zo 43 predtým publikovaných štúdií o expozícii CO2, nosení masiek a tehotenstve. Zistil, že po nasadení masky na viac ako päť minút sa hladiny CO2 vo vdychovanom vzduchu zvýšili na 1,4 až 3,2 percenta. V rámci inej štúdie 15-tim zdravým mužom výskum vo vzduchu medzi maskou a ústami/nosom v priebehu 30 minút nameral, že koncentrácia CO2 sa zvýšila na zhruba 2,8-3,2 percenta. Talianska štúdia hovorí o koncentrácii medzi 0,22 a 0,29 percenta do piatich minút.

„Masky poskytujú dýchací odpor a vytvárajú mŕtvy priestor, ktorý zachytáva CO2, čo vedie k väčšiemu vdychovaniu a opätovnému vdychovaniu CO2,“uviedli recenzenti.

Aj s tou ochranou je to asi trošku inak

Igor Bukovský bol jedným z tých, ktorí pred nosením respirátorov varujú od začiatku. Vo februári vo videu upozornil na štúdie, ktoré pre masky dopadli „katastrofálne“.

„78 globálnych štúdií z predcovidových časov, ktoré skúmali vplyv rúšok a masiek N95 na šírenie chrípkových a chrípke podobných vírusov a dáta, ktoré už sú dostupné za tieto dva a pol roka, už v súvislosti s c-19 ukázali, že nosenie rúška znižuje riziko prenosu infekcie zhruba o päť a menej percent. To je štatisticky nevýznamný pozitívny účinok,“ odhaľuje výsledky výskumov Bukovský.

VIDEO: Dr. Bukovský nesúhlasí s tzv. „pandemickou amnestiou“
MUDr. Igor Bukovský bol od začiatku jedným z tých, ktorí propagovali užívanie vitamínu D a varovali pred nosením rúšok, či respirátorov. Štúdie z renomovanej inštitúcie jemu a tým, ktorí oponovali „ideovým vodcom“, po čase dávajú za... Čítať ďalej
07 | 02 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme