Matovič chce znižovať platy prezidentke aj poslancom. Kollár to na rokovanie nezaradí
25 | 04 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Expremiér Igor Matovič chce na najbližšej schôdzi NR SR rokovať o návrhu, ktorým by sa platy v druhom polroku znížili tak, aby poslanci a prezidentka zarábali rovnako ako v minulom roku. Verí, že návrh sa prerokuje, hoci nebude predložený v súlade s rokovacím poriadkom.

Kotlebovci v tom problém nevidia

Poslanci Národnej rady (NR) SR z ĽSNS by návrh lídra OĽANO Igora Matoviča na zníženie platov poslancov a prezidentky Zuzany Čaputovej podporili.

ĽSNS by podľa poslanca Martina Beluského podporilo akýkoľvek návrh k zreálneniu platov poslancov. "Nie je predsa možné, aby sa poslancom zvyšoval plat v čase, keď majú ľudia prázdne peňaženky," skonštatoval.

ZVOLEBNIEVA SA! Matovič chce ZNIŽOVAŤ PLAT prezidentky. Čo na to Čaputová?
Platy poslancov Národnej rady (NR) SR a prezidentky Zuzany Čaputovej by sa mali v roku 2023 extrémne zvýšiť. Tvrdí to líder OĽANO Igor Matovič. Zmrazenie platov? Expremiér chce preto na najbližšej schôdzi NR SR rokovať o návrhu, ktorým by sa... Čítať ďalej
24 | 04 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Stanovisko hnutia Republika

Naopak, poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnej Republike ho kritizujú. Nechcú, aby sa z Národnej rady SR robilo "pódium pre jeho cirkus".Republika odkázala, že nemieni podporovať Matoviča. "Nevie, ako by zaujal, a potrebuje, aby sa o ňom za každú cenu písalo. Svojimi atómovkami ublížil Slovensku až príliš. Ak chce naozaj pomôcť, nech odíde z politiky a neotravuje ľuďom život," uviedlo hnutie.

Kollár si to vyriešil po svojom

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) už potvrdil, že návrh nezaradí do programu májovej schôdze. Tvrdí, že nemôže porušiť zákon.
Matovič pri predstavení návrhu priznal, že by sa rokovací poriadok "lámal cez koleno", keďže ho nepodal v stanovenej lehote 15 dní pred začiatkom schôdze.

Chce, aby poslanci aj tak podporili zaradenie návrhu na májovú schôdzu. Matovič už predkladal zákon o znížení platov poslancov, parlament ho v marci odmietol. Rokovací poriadok hovorí, že návrh zákona v tej istej veci možno podať najskôr o šesť mesiacov odo dňa neschválenia návrhu zákona.

Líder OĽANO v pondelok (24. 4.) informoval o extrémnom zvýšení platov poslancov i prezidentky v roku 2023. Navrhol preto, aby sa v druhom polroku znížili platy tak, aby boli v rovnakej sume ako v roku 2022.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme