Večerný súhrn medzinárodného spravodajstva
24 | 04 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 24. apríla - 17.30

PRAHA - Ukrajina je pripravená stať sa členom NATO a pozvanie by rada dostala už na júlovom summite Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse. Na Konferencii predsedov parlamentov členských štátov EÚ v Prahe to v pondelok vyhlásil predseda Najvyššej rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk. "Na summite vo Vilniuse, ktorý sa blíži, by sme si radi vypočuli to pozvanie. Ale sme si vedomí, že na to je potrebný súhlas všetkých krajín," povedal Stefančuk. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg minulý týždeň vyhlásil, že s členstvom Ukrajiny súhlasia všetky členské štáty, čo však vzápätí spochybnil maďarský premiér Viktor Orbán.

BUDAPEŠŤ - Desiatky maďarských učiteľov a žiakov sa v pondelok v Budapešti pred ministerstvom vnútra, ktoré je zodpovedné aj za verejné školstvo, zapojili do sedacieho štrajku na znak nesúhlasu so zmenou právneho postavenia učiteľov. Protestné zhromaždenie, na ktoré prišli viacerí opoziční politici, nebolo ohlásené a polícia zisťovala totožnosť účastníkov. Situáciu monitorovali dve desiatky policajtov.

RÍM - Taliansky minister zdravotníctva Orazio Schillaci v pondelok prisľúbil, že zlepší bezpečnosť zdravotníckych pracovníkov. Schillaci reagoval na piatkový útok proti psychiatričke v Pise, po ktorom sa ocitla v kóme. V pondelok v ranných hodinách lekári potvrdili jej mozgovú smrť. Taliani podľa ministra musia vedieť, že "biely plášť znamená podporu, starostlivosť a pomoc". Na pohotovostných oddeleniach veľkých nemocníc boli preto v reakcii na útok zriadené policajné strážnice a zvýšia sa tresty za útoky na zdravotníkov.

Celý svet rekordne ZBROJÍ! A Európa najviac
Svet nikdy neminul toľko na armádu! Čísla zverejnené v pondelok ukazujú, že v roku 2022 bolo celosvetovo vyplatených 2,24 bilióna dolárov, pričom Európa vedie. Kvôli požiadavkám Ukrajiny na pokračujúce dodávky bojového hardvéru. Informuje o tom... Čítať ďalej
24 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

BRUSEL - Nedávne vyjadrenia čínskeho veľvyslanca v Paríži, ktorý spochybnil nezávislosť postsovietskych republík, sú absolútne neprijateľné. Uviedli to v pondelok viacerí ministri zahraničných vecí z krajín Európskej únie pred zasadnutím Rady EÚ v Luxemburgu. Čínsky veľvyslanec v Paríži Lu Ša-jie v piatok pre francúzsku televíznu stanicu LCI povedal, že neexistuje žiadna medzinárodná dohoda, ktorá by krajinám bývalého Sovietskeho zväzu konkretizovala ich štatút suverénnych krajín. "Je to úplne neprijateľné. Dúfam, že nadriadní tohto veľvyslanca dajú veci do poriadku," povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

BRUSEL - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová a nórsky premiér Jonas Gahr Störe podpísali v pondelok dohodu o Novej zelenej aliancii medzi EÚ a Nórskom. Zameraná je na posilnenie spoločných opatrení v oblasti klímy a ochrany životného prostredia a spolupráce pre zaistenie čistej energie a priemyselnej transformácie. K podpisu došlo popri druhom Summite o Severnom mori v belgickom prístavnom meste Oostende, ktorého cieľom je, aby Belgicko, Dánsko, Francúzsko, Holandsko, Írsko, Luxembursko, Nemecko a mimo EÚ aj Nórsko a Spojené kráľovstvo rozšírili výrobu elektriny z veterných elektrární v Severnom mori.

Rady Ukrajine z USA: TADIAĽTO PRERAZÍTE PROTI RUSOM
Vojna na Ukrajine trvá už 425 dní a americký Inštitút pre štúdium vojny priniesol rozsiahlu analýzu situácie na celom fronte. Naznačil, kde je ruská obrana najlepšie pripravená na ukrajinskú protiofenzívu a kde majú, naopak, obranu najslabšiu.... Čítať ďalej
24 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

BRUSEL - Európska komisia v pondelok oznámila, že vyčlenila 106,2 milióna eur pre Belgicko, Francúzsko, Luxembursko, Nemecko, Portugalsko, Rumunsko, Taliansko a Turecko na vytvorenie Pohotovostných lekárskych tímov. Cieľom je posilniť pohotovostnú lekársku pomoc v prípade rozsiahlych katastrof. Tri pohotovostné lekárske tímy typu 2 budú zahŕňať aj chirurgické a diagnostické služby. Ďalších 17 špecializovaných tímov bude ponúkať intenzívnu starostlivosť, liečbu popálenín, transport pacientov, pokročilú diagnostiku, podporu pre matky s deťmi, rehabilitáciu, podporu duševného zdravia, ortopedickú liečbu, pojazdné laboratórium, dodávky kyslíka a telekomunikačnú podporu pre lekárske tímy.

MOSKVA - V Rusku sa budúci rok uskutočnia prezidentské voľby aj napriek prebiehajúcemu konfliktu na Ukrajine. Uviedol to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Kremeľ tak odmietol špekulácie o možnom odložení nadchádzajúcich prezidentských volieb. Predsedníčka ruskej Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Ella Pamfilovová predtým v pondelok obvinila Západ zo sabotovania voľby prezidenta v Rusku. "Západné krajiny, najmä USA, na to minuli obrovské sumy peňazí," povedala v príhovore na univerzite v Chabarovsku.

MINNEAPOLIS - Bývalú policajtku Kim Potterovú, ktorá v roku 2021 smrteľne postrelila Afroameričana Daunteho Wrighta, prepustili v pondelok z väzenia. Ministerstvo pre nápravné zariadenia v americkom štáte Minnesota uviedlo, že Potterová bola prepustená okolo 4.00 h miestneho času. Jej prepustenie potvrdilo už v piatok, ale z bezpečnostných dôvodov odmietlo spresniť konkrétny čas. Potterová si za mrežami odpykala 16 mesiacov a až do 21. decembra bude pod dohľadom; vtedy jej uplynie dvojročný trest odňatia slobody.

Prigožin vraj presviedča Putina na ústup
Finančník a majiteľ Wagnerovcov Jevgenij Prigožin sa pravdepodobne pokúša presvedčiť ruského prezidenta Vladimira Putina, aby prešiel do defenzívy ešte pred potenciálnou ukrajinskou protiofenzívou. Píše o tom web Inštitútu pre štúdium vojny SW... Čítať ďalej
24 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

KYJEV - Ukrajina vedie s Ruskom rozhovory o výmene všetkých vojnových zajatcov. Uviedol to v pondelok riaditeľ ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov. "Áno, blížime sa k tomu," povedal Budanov, ktorý má na starosti výmeny zajatcov, pre tlačovú agentúru RBK Ukrajina. Podľa tejto predstavy majú prepustiť všetkých Ukrajincov v ruskom zajatí výmenou za všetkých ruských vojakov zajatých ukrajinskými silami. Dosiaľ obe krajiny pri takýchto výmenách zvyčajne prepúšťali rovnaké počty zadržaných vojakov. Koľko ich celkovo zajali, nie je známe. Rusko má však údajne podstatne viac ukrajinských zajatcov ako Ukrajina ruských.

CHARTÚM - Osobitný predstaviteľ OSN Volker Perthes zostane v Sudáne napriek prebiehajúcim bojom, ktoré vyvolali hromadný odchod cudzincov z tejto africkej krajiny. V pondelok to oznámila OSN. Do prístavného mesta Port Sudan, odkiaľ má pokračovať ich evakuácia, dorazilo približne 700 zamestnancov OSN, humanitárnych pracovníkov, diplomatov a ich rodín. Niektorí vrátane Perthesa podľa vyhlásenia OSN však "v Sudáne zostanú a budú pokračovať v práci s cieľom nájsť riešenie súčasnej krízy a v plnení úloh a mandátu OSN".

TO VÁŽNE? Heger, Fiala a Morawiecki: Pre Európu je vedúca úloha USA kľúčová
Heger, Fiala a Morawiecki sa zhodli. Na to, aby Európa ostala celistvá a slobodná, bude naďalej kľúčová angažovanosť a vedúca úloha USA! Dočasne poverený premiér SR Eduard Heger a šéfovia vlád Česka a Poľska Petr Fiala a Mateusz Morawiecki v... Čítať ďalej
24 | 04 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik