Súhrn medzinárodného spravodajstva
24 | 04 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 24. apríla - 11.30

WASHINGTON - Dočasne poverený premiér SR Eduard Heger a šéfovia vlád Česka a Poľska Petr Fiala a Mateusz Morawiecki v spoločnom článku v americkom zahraničnopolitickom časopise Foreign Affairs v pondelok vyzvali slobodný svet, aby vytrval v podpore Ukrajiny. Zdôraznili, že zamrznutý konflikt alebo iba čiastkové víťazstvo Ukrajiny nič nevyriešia.

SEVASTOPOL - Ruská Čiernomorská flotila odrazila v pondelok v ranných hodinách útok dronmi na Sevastopol na anektovanom ukrajinskom polostrove Krym, uviedol na platforme Telegram gubernátor tohto prístavného mesta Michail Razvožajev. Podľa jeho vyjadrení bolo jedno bezpilotné lietadlo zničené a ďalšie explodovalo.

LUXEMBURG - Z bojmi zmietaného Sudánu bolo evakuovaných už viac ako 1000 obyvateľov Európskej únie. V pondelok to uviedol šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Dodal, že medzi evakuovanými bolo i 21 diplomatov z misie EÚ v Chartúme; veľvyslanec Únie v Sudáne sa z hlavného mesta presunul do inej časti krajiny.

Majú zo Smeru strach?
Je evidentné, že média budú v nadchádzajúcom predvolebnom zápase bezočivo zneužívané! Skonštatoval to vo svojom krátkom statuse na sociálnej sieti historik a politický analytik Eduard Chmelár. Preto upozorňuje: Nedajte sa nimi ovplyvňovať,... Čítať ďalej
24 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

MEXIKO - Vysokopostaveného predstaviteľa mexického imigračného úradu obvinili v súvislosti so smrťou 40 migrantov pri požiari, ktorý v zadržiavacom centre pre utečencov vypukol ešte v marci. Šéf Národného inštitútu pre migráciu (INM) v mexickom štáte Chihuahua Salvador González Guerrero čelí obvineniam zo zabitia, ublíženia na zdraví a nezákonného výkonu verejnej služby.

KODAŇ - V dôsledku znečistenia ovzdušia zomrie v Európe každoročne viac ako 1200 ľudí mladších ako 18 rokov. Vyplýva to zo správy Európskej agentúry pre životné prostredie (EEA). Odborníci z EEA sa zasadzujú za to, aby sa problém znečistenia riešil už v jeho zárodku. Jedným z odporúčaných opatrení je zlepšenie kvality ovzdušia v okolí škôl a škôlok, a to napríklad vytvorením väčšieho množstva tzv. zelených plôch.

LONDÝN/MOSKVA - Rusko využíva cestovné pasy ako nástroj "rusifikácie" v okupovaných častiach Ukrajiny, vyplýva z najnovších poznatkov britských tajných služieb. Rusko tiež pravdepodobne urýchli začleňovanie orgánov v okupovaných častiach Ukrajiny do systému úradov Ruskej federácie, v rámci snáh "vykresliť inváziu ako úspešnú".

Americký generál prezradil: TOTO JE PRE RUSOV KONIEC!
Deutsche Welle: „TOTO JE PRE RUSOV KONIEC!“ Americký generál Hodges sa tvrdo vyhráža skorým začiatkom protiofenzívy a prezradil, čo strašné vyvedú Rusom jeho ukrajinskí zverenci a medzinárodní žoldnieri! Jarná protiofenzíva v júni? Veľká... Čítať ďalej
24 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik