Okradnutý analytik: Sme národ frfľošov, ktorí sa nevedia postaviť zlu
25 | 04 | 2023 I Eka Balašková

Analytik Martin Smatana sa tešil na „voľnejší“ víkend a tak si povedal, že ho začne večerou v centre Bratislavy a po nej prechádzkou starým mestom až domov. To ešte netušil, že bude obeťou nepríjemného incidentu a získa neradostné zistenie.

V piatok večer Martina Smatanu v centre Bratislavy napadol niekto, kto mu ukradol telefón. Hoci sa na to prizeralo množstvo ľudí, nikto ho nevedel popísať, každý len konštatoval čosi o tom, aké je strašné, že sa takéto veci dejú. Na Facebooku preto naložil Slovákom, ako národu frfľošov, čo vedia len nadávať, ale nič pre zmenu stavu veci neurobia. Na záver analytik poznamenáva, že Bratislava je relatívne bezpečné mesto. Je všeobecne Slovensko bezpečné?

Ako mal vyzerať voľný víkend

Na uplynulú sobotu a nedeľu si analytik naplánoval pripraviť komentár k novele zákona o systéme hodnotenia štátnych investícií v doprave a tiež sa chcel pozrieť na súdny spor štátu a Európskej komisie ohľadom dlhu nemocníc.

Páchateľa hádam aj ľutuje

„Napriek tomu, že som vyzeral, že nemám 10 centov, cestou domov ma okradli. Skúsil som sa brániť, ale ide to ťažko, keď bez varovania dostanete kopačku štýlom Mortal Kombatu do brucha,“popisuje Smatana udalosť, pri ktorej prišiel o trojročný telefón.

„Bolo to v Starom Meste, kde sú prakticky všade kamery. Neviem si predstaviť v akej životnej situácií museli byť, keď im toto za to stálo,“ poznamenáva ďalej.

Prezidentka odvolala z funkcie rektorku Akadémie Policajného zboru L. Kurilovskú
To je ale citlivá a vnímavá rýchlosť! Prezidentka SR Zuzana Čaputová odvolala z funkcie rektorku Akadémie Policajného zboru Luciu Kurilovskú. Pre TASR to potvrdila Kurilovská. Odvolanie rektorky navrhol dočasne poverený minister vnútra Roman... Čítať ďalej
21 | 04 | 2023 | Ivan Brožík/ TASR

Ľudia sa prizerali, no nič si nevšimli

„Čo však nechápem a je podľa mňa smutno-príznačné pre Slovensko je to, že asi 150-200 metrov od nás kráčala skupinka ľudí, čo sa tomuto celému prizerala. Nezakričali o pomoc ani inak nepomohli. Keď som sa po incidente pozbieral, išiel som za nimi či si náhodou nevšimli ako vyzerali. Povedali, že nie, ale povedali (parafrázujem): „bolo hrozné vidieť čo sa deje“ a „človek sa už musí báť ísť kamkoľvek sám“. Toto ma nahnevalo ešte viac ako to, že ma okradli,“ píše Smatana.

Zdroj: pixabay | Ľudia sú ako tie tri povestné opice - nevidia, nepočujú, nepovedia. Len sa prizerajú

Národ pasívnych frfľošov

„Toto je naša národná črta - sťažovať sa a frflať, ale ak by sme mali konať, pomôcť a postaviť sa zlu, to už nie. Netýka sa to bohužiaľ len môjho prípadu, ale prakticky všetkého na Slovensku. Zdravotníctva, dopravy, energetiky a krajiny ako takej,“ hromží nespokojný analytik, podľa ktorého práve preto je Slovensko v takom stave, v akom je.

„Obviňujeme Fica, Matoviča či Hegera. Rovnakým dielom však za to môžeme my. Pokiaľ ostaneme národ pasívnych frflošov, nepostavíme sa zlu a neprávu a zavrieme pred ním alibisticky oči, nikdy sa ako krajina neposunieme. Česť a vďaka výnimkám,“upozorňuje Smatana s tým, že napriek všetkému, Bratislavu považuje za bezpečné mesto.

Je Slovensko bezpečná krajina?

V uliciach nám chýbajú policajti a uvedomujú si to aj na ministerstve vnútra. Podľa portálu Finreport.sk malo Slovensko ešte v roku 2020 nadpriemerný počet policajtov. Návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2021 až 2023 uvádza, že Slovensko bolo na globálne pomery bezpečnou krajinou. Svedčí o tom fakt, že v rokoch 2014 až 2018 malo na 100-tisíc obyvateľov v priemere 1,2 vraždy. Oproti priemeru EÚ sa však nachádzalo v horšej polovici krajín.

Údaje o vraždách sú štandardný ukazovateľ medzinárodného hodnotenia zločinnosti. Prišla však „vojna“ v bezpečnostných zložkách a ako dôvera občanov v políciu ako inštitúciu, tak aj počet policajtov v aktívnej službe poklesli.

Veľká reforma sa chystá aj v polícii. Stihne ju Hamran do volieb?
V roku 2022 na Slovensku z polície odišlo takmer tisíc ľudí. V aktívnej službe je okolo 20-tisíc policajtov, čo je výrazne menej, ako je potrebné. Polícia preto robí nábor aj na sociálnych sieťach. Kde chýba najviac policajtov a kto má najväčší... Čítať ďalej
17 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik