Odvolaná Kurilovská: Môžu za to jej politické ambície?
24 | 04 | 2023 I Eka Balašková

V piatok, 21. apríla prezidentka SR Zuzana Čaputová na návrh odvolaného ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) odvolala z postu rektorky Akadémie policajného zboru (APZ) Luciu Kurilovskú.

Stalo sa tak po incidente, pri ktorom bola postrelená kadetka. Kurilovskú podporili zamestnanci APZ, ale podporu vníma aj z akademickej pôdy. Sama celú vec vníma ako nespravodlivú a hoci nechce hovoriť o žiadnom politickom subjekte, rada by sa venovala politike. Je možné, že „vietor fúka“ aj od Štefana Hamrana, keďže jeho vyjadrenia v nedávnej minulosti neboli Kurilovskej práve naklonené. Na APZ však už pôsobiť zrejme nebude. Po incidente však na APZ zatiaľ nenastali veľké zmeny, až na prepustenie inštruktora.

Odvolaná

Po nedávnom postrelením kadetky APZ jej inštruktorom, minister vnútra Roman Mikulec navrhol odvolanie jej rektorky. Prezidentka jeho návrhu v piatok, 21. apríla, vyhovela. Plnú podporu Kurilovskej vyjadrili zamestnanci APZ v Bratislave a tiež aj vedenie Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a akademický senát univerzity.

Prezidentka odvolala z funkcie rektorku Akadémie Policajného zboru L. Kurilovskú
To je ale citlivá a vnímavá rýchlosť! Prezidentka SR Zuzana Čaputová odvolala z funkcie rektorku Akadémie Policajného zboru Luciu Kurilovskú. Pre TASR to potvrdila Kurilovská. Odvolanie rektorky navrhol dočasne poverený minister vnútra Roman... Čítať ďalej
21 | 04 | 2023 | Ivan Brožík/ TASR

Skrivodlivosť

Kurilovská sama o svojom odvolaní hovorí, ako o nespravodlivom, pretože z vyšetrovania je jasné, že pochybila jedna osoba a odvolaný minister dal návrh na jej odvolanie. O nejakej osobnej pomste však nehovorí, naopak, pripomína, že pred ani nie rokom ju Mikulec navrhol na ďalšie funkčné obdobie.

„Ja to vnímam ako určitú politickú kampaň, pretože sa vie, že by som teraz rada venovala svoje úsilie politike,“myslí si Kurilovská. O konkrétnych subjektoch však hovoriť nechce. Priznáva však, že by sa rada podieľala na niektorých zmenách, ktoré sa inak, ako politicky, uskutočniť nedajú.

Zuzana Čaputová, foto: FB/Zuzana Čaputová

Budú padať ďalšie hlavy?

Napriek tomu, čo sa udialo, Kurilovská si nemyslí, že kvôli jej prípadu by mali odstúpiť Roman Mikulec a policajný prezident Štefan Hamran.

Bolo množstvo iných vecí, pri ktorých si myslím, že páni mali zvažovať odstúpenie. Boli určité udalosti, keď policajt postrelil policajta, nikto sa nezaoberal politickou zodpovednosťou,“upresňuje Kurilovská.

Nechápavý Matovič
Po relácii Na telo v Televízii Markíza sa asi išiel aj Igor Matovič rozdýchavať. Tak, ako naša prezidentka rozdýchava, že občania majú iný názor ako ona, tak aj Matovič v prírode musí predýchať, čo mu naložil predseda progresívnych Šimečka. "NA... Čítať ďalej
24 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Nechce špekulovať

Štefan Hamran sa o nej v nejakom rozhovore vyjadril, že on by na jej mieste odstúpil.

„Niekde vraj dokonca rozprával o tom, aká je situácia na akadémii zlá, čo si akadémia nezaslúži,“dodáva odvolaná šéfka APZ. Vzhľadom na vyjadrovanie prezidenta PZ v poslednom období preto ani Kurilovská nevylučuje, že na jej odvolaní mohol mať výrazná záujem práve Hamran.

Vníma podporu

Napriek tomu, že vyšlo množstvo diskreditujúcich článkov a škaredých komentárov, Kurilovská vníma „dojímavú“ podporu ako zo strany zamestnancov APZ, tak aj z Právnickej fakulty, kde učí viac, ako 30 rokov.

Keďže v APZ nemá žiaden ďalší úväzok, svoje ďalšie pôsobenie v tejto inštitúcii už však nevidí reálne. Rada by však spolupracovala v rôznych skúšobných komisiách.

TASR | Vladimír Lengvarský

Opatrenia po incidente

Kurilovská hovorí, že zatiaľ sa uskutočnili len drobné opatrenia, ako prepustenie inštruktora, či výmena zámok. Vážnejšie opatrenia zatiaľ urobiť nemohli, kvôli prebiehajúcemu šetreniu celej udalosti.

K nešťastnej streľbe došlo začiatkom marca. Inštruktor sa mal spolu so svojimi študentkami vydať na cvičisko, kde mali spolu trénovať streľbu zbraňou. Inštruktor namiesto slepého náboja použil ostrý a študentku 1. ročníka APZ v Bratislave postrelil.

"V rámci výcviku, ktorý študenti majú možnosť absolvovať vo voľnom čase, došlo k takejto nešťastnej udalosti, keď študentka bola postrelená inštruktorom," uviedla Kurilovská. Na miesto boli okamžite zavolaní záchranári aj polícia.

Inštruktora, ktorý postrelil študentku, prepustili
Inštruktor, ktorý počas výcviku na policajnej akadémii v Bratislave postrelil študentku, už netrávil noc zo štvrtka na piatok za mrežami. Podľa informácií tvnoviny ho vo štvrtok (2. 3.) prepustili na slobodu. Do práce sa nevrátil, čerpá... Čítať ďalej
03 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme