Motorkári budujú s požehnaním biskupa motoverziu Cyrilo-metodskej cesty
24 | 04 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Motorkári z Nitrianskej diecézy budujú s požehnaním biskupa Viliama Judáka motoverziu Cyrilo-metodskej cesty.

Ich iniciatíva má ponúknuť dnešnému modernému človeku na Slovensku príležitosť poznať svoje najstaršie dejiny a zmysluplne využívať možnosti a čas v záujme posilňovania národného povedomia, skonštatovalo Biskupstvo Nitra.

K tomu bude slúžiť aj pripravovaná navigačná aplikácia, umožňujúca cestovať a putovať po miestach spojených s cyrilo-metodským kultom na Slovensku i v Európe.

Motorkári vyštartujú 28. apríla na cestu dlhú viac ako tisíc kilometrov do gréckeho Solúna. Počas jazdy navštívia miesta spojené s cyrilo-metodským kultom na Slovensku, v Maďarsku, Srbsku, Macedónsku, Bulharsku a Grécku. Ich cieľom je Solún ako rodisko sv. Cyrila a Metoda a účasť na valnom zhromaždení Združenia Európskej kultúrnej cesty sv. Cyrila a Metoda, ktoré sa tam bude konať 4. mája.

Jazdcov i motorky požehnal počas víkendu nitriansky biskup Viliam Judák. Zároveň im odovzdal veniec, ktorý položia k pamätníku sv. Cyrila a Metoda v maďarskom Zalavári – Blatnohrade. Ten je úzko spojený s pôsobením kniežaťa Pribinu a jeho syna Koceľa v Panónii, ale aj prítomnosťou sv. Cyrila a Metoda v tejto lokalite počas ich cesty do Ríma, keď predložili pápežovi Hadriánovi II. liturgické knihy v staroslovienčine na schválenie.

Majú zo Smeru strach?
Je evidentné, že média budú v nadchádzajúcom predvolebnom zápase bezočivo zneužívané! Skonštatoval to vo svojom krátkom statuse na sociálnej sieti historik a politický analytik Eduard Chmelár. Preto upozorňuje: Nedajte sa nimi ovplyvňovať,... Čítať ďalej
24 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik