Lavrov: Globálna situácia je NEBEZPEČNEJŠIA ako za studenej vojny!
24 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok predsedal zasadnutiu Bezpečnostnej rady OSN a dostal sa do konfliktu s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom, informuje The Guardian.

Historicky vysoké napätie

Guterres povedal, že ruská invázia na Ukrajinu spôsobila „obrovské utrpenie a devastáciu krajine a jej ľudu“ a vyzval na naliehavé „účinné reakcie“. Šéf OSN uviedol, že svet čelí historicky vysokému napätiu medzi veľmocami.

OSN prežíva hlbokú krízu

V reakcii na to Lavrov, ktorý je jedným z kľúčových Putinových ministrov a má na starosti zahraničnú politiku Ruska už 19 rokov, obvinil USA a ich západných spojencov. Povedal, že OSN „prežíva hlbokú krízu“ a že USA nahradili medzinárodné právo „určitým poriadkom založeným na pravidlách“.

Lavrov uviedol, že USA „prijali politiku zničenia“ architektúry OSN.

Ruský minister zahraničných vecí obvinil Medzinárodný menový fond (MMF), že sa „premenil“ na orgán pracujúci na „dosiahnutie cieľov Spojených štátov a ich spojencov vrátane cieľov vojenského charakteru“.

Celý svet rekordne ZBROJÍ! A Európa najviac
Svet nikdy neminul toľko na armádu! Čísla zverejnené v pondelok ukazujú, že v roku 2022 bolo celosvetovo vyplatených 2,24 bilióna dolárov, pričom Európa vedie. Kvôli požiadavkám Ukrajiny na pokračujúce dodávky bojového hardvéru. Informuje o tom... Čítať ďalej
24 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Cesta zničenia globalizácie

Dodal, že USA sa vydali cestou „zničenia globalizácie, ktorú po mnoho rokov považovali za najvyšší prínos celého ľudstva“ a povedal, že boli pokrytecké pri uplatňovaní svojich štandardov v rôznych situáciách na celom svete.

„Západní kolegovia dlho považovali za nepohodlné dosiahnuť dohodu prostredníctvom univerzálneho formátu, akým je Organizácia Spojených národov, za ideologickú, oprávnenú politiku na podkopanie multilateralizmu a opustenie demokracie," uviedol Lavrov. Dodal, že svet sa dostal do nebezpečnejšej situácie ako počas studenej vojny.

Povedal: „Ako to bolo v studenej vojne, aj teraz sme dosiahli nebezpečný, možno ešte nebezpečnejší prah."

Lavrov viedol stretnutie o multilateralizme a zakladajúcej charte OSN, pretože Rusko v apríli predsedá 15-člennému orgánu.

TO VÁŽNE? Heger, Fiala a Morawiecki: Pre Európu je vedúca úloha USA kľúčová
Heger, Fiala a Morawiecki sa zhodli. Na to, aby Európa ostala celistvá a slobodná, bude naďalej kľúčová angažovanosť a vedúca úloha USA! Dočasne poverený premiér SR Eduard Heger a šéfovia vlád Česka a Poľska Petr Fiala a Mateusz Morawiecki v... Čítať ďalej
24 | 04 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik