Kollár: Dávať teraz Ukrajine NÁDEJE na vstup do NATO je NEZODPOVEDNÉ
25 | 04 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Je neprípustné, aby do Severoatlantickej aliancie vstúpila krajina, v ktorej je vojenský konflikt. Dávať Ukrajine zbytočné nádeje je veľmi nezodpovedné, proces sa však začať môže. V pondelok to po prvom bloku Konferencie predsedov parlamentov Európskej únie (EÚ) v Prahe uviedol predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár, informuje spravodajkyňa TASR.

Predseda Najvyššej rady Ukrajiny predtým povedal, že pozvánku by radi dostali na júlovom samite NATO vo Vilniuse.

Jeden rozumný názor

"Určite nemôže vstúpiť do NATO krajina, kde je aktuálne vojenský konflikt, to je neprípustné. Myslím si, že by to ani neprešlo ratifikáciou členských krajín. Dávať tu nejaké zbytočné nádeje je veľmi nezodpovedné," vyhlásil Kollár. Vstúpiť je možné len v mieri, inak by sa aktivoval článok 5 a členské krajiny by sa museli zapojiť do vojny, povedal predseda NR SR.

Zdôraznil, že to neznamená, že by bol proti tomu, aby Ukrajina do NATO vstúpila. "Sme za to, ale v čase mieru a tak, ako sa to má. Proces môžete začať, ale nemôžete byť prijatý ako člen," spresnil Kollár.

Rovnaké pravidlá

V otázke vstupu do EÚ predseda slovenského parlamentu zopakoval postoj, že Ukrajina musí absolvovať celý proces tak, ako napríklad v minulosti Slovensko. "Mňa veľmi mrzí, že sú tam boje, že Ukrajina bola napadnutá, ale to neznamená, že sa z toho dôvodu urobí nejaká skratka. Všetky členské štáty musia mať rovnaké pravidlá," uzavrel šéf slovenského parlamentu.

V Prahe sa 24. a 25. apríla koná Konferencia predsedov parlamentov Európskej únie (EUSC), na ktorej sa zúčastňujú aj Švajčiarsko, Nórsko, Británia a kandidátske krajiny. Hlavnými témami sú ruská agresia na Ukrajine, energetická bezpečnosť či rozšírenie EÚ. Akcia uzatvorí parlamentnú dimenziu českého predsedníctva v Rade EÚ v druhom polroku 2022.

TO VÁŽNE? Heger, Fiala a Morawiecki: Pre Európu je vedúca úloha USA kľúčová
Heger, Fiala a Morawiecki sa zhodli. Na to, aby Európa ostala celistvá a slobodná, bude naďalej kľúčová angažovanosť a vedúca úloha USA! Dočasne poverený premiér SR Eduard Heger a šéfovia vlád Česka a Poľska Petr Fiala a Mateusz Morawiecki v... Čítať ďalej
24 | 04 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik