Z frontových zákopov sa šíria superodolné baktérie
23 | 04 | 2023 I Ivan Brožík

V zákopoch na Ukrajine sú liahne superrezistentných baktérií. Expertov to desí. Doslova píše spravodajský web novinky.cz.Medzi ranenými ukrajinskými vojakmi na fronte sa šíria superrezistentné baktérie, na ktoré nezaberajú nateraz známe antibiotiká. Podľa španielskeho denníka El País na to upozornila lekárka z nemeckej nemocnice, kam prevážajú komplikované ukrajinské prípady.

„Zraneným sa kvôli nedostatku zdravotníckeho materiálu a nedostatočne sterilnému prostrediu často dostáva len obmedzenej zdravotníckej starostlivosti a medikácie antibiotikami. A to celé týždne a mesiace,“ cituje server španielskeho denníka internistku Mariu Virginiu Dos Santosovú z berlínskej univerzitnej nemocnice Charité.

Poľné podmienky baktériám svedčia. Fungujú ako liaheň pre ich nové mutácie

Nemeckí experti podľa Dos Santosovej skúmali pôvodcu multirezistentnej infekcie nájdenej v kostiach a mäkkých tkanivách vojakov a civilistov, ktorí boli kvôli špecializovanej starostlivosti prevezení do Nemecka. Šesť z nich trafila guľka a osem zranil výbuch granátu alebo bomby. Výsledky ich vydesili.

Úplne nové spektrum baktérií

Od marca do decembra minulého roka bolo v Centre muskuloskeletálnej chirurgie Lekárskej univerzity Charité-Berlin ošetrených 47 pacientov z Ukrajiny. Zo všetkých zistených infekcií bolo 13 spôsobených multirezistentnými gramnegatívnymi baktériami (MDRGN).

Takmer tri štvrtiny (72 percent) vzoriek sa ukázalo byť rezistentnými aj na širokospektrálne karbapenémy a novšie antibiotiká Ceftazidim/avibactam aj Ceftolozan/tazobaktám, ktoré sa používajú ako medikamenty poslednej voľby, keď infekcia neustupuje pri liečbe inými antibiotikami. Patogény, ktoré odolajú aj tejto liečbe, sú označované ako „superbaktérie“. Informuje český web novinky.cz.

Ukrajinci prekročili Dneper
Ukrajinci pri Chersone prekročili Dneper - znie rýchla správa agentúry ČTK na webe novinky.cz. Jednotky ukrajinskej armády pri Chersone prekročili Dneper a obsadili pozície na jeho brehu. Podľa amerického inštitútu ISW o tom hromadne informujú... Čítať ďalej
23 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik