"Vďaka" ropnému embargu zarobilo Rusko na Európe desiatky miliárd eur
23 | 04 | 2023 I Ivan Brožík

Kto vysvetlí ideologickým rusofóbnym hlupákom na všetký úrovniach európskych politík a mainstreamu, že ruské ropné embargo ublížilo iba obyvateľom Európy? Kedy tí tupci pochopia, že Rusi predali vlani do Európy viac ropy, ako kedykoľvek pred embargom, akurát niekoľkonásobne drahšej? A že na protiruskom emargu zarába nielen Moskva, ale aj štáty Blízkeho a Stredného východu spolu s Austráliou a USA?

Princíp je jednoduchší ako malá násobilka. Ruskú ropu za ruské ceny nakúpia Spojené arabské emiráty, India, Austrália, ale aj USA, za jej spracovanie si prihodia kráľovské marže a potom ju akože "neruskú" predajú do Európy. A európsky spotrebiteľ platí toľko, aby to stačilo na miliardové zisky Rusku a okrem neho ešte aj polovici ďalších štátov sveta. Európy vyhlásila ekonomickú vojnu vlastným občanom, tvrdiac im, že ide o solidaritu s Ukrajinou.

Hlupáci, čo si myslia, že klamú hlupákov

Český ekonóm Lukáš Kovanda podľa webu parlamentnilisty.cz v minulých dňoch upozornil na štúdiu, ktorú  vykonalo fínske Stredisko výskumu energií a životného prostredia. Podľa tejto štúdie napríklad ropa z Ruska na Západ stále prúdi v obrovskom množstve, len inak označená.

„Rafinérie pätice krajín – Číny, Turecka, Indie, Spojených arabských emirátov a Singapuru – podľa fínskej štúdie masívne skupujú lacnú ruskú ropu. Po jej spracovaní vyvážajú výsledný produkt – napríklad motorovú naftu – na Západ. S veľkým ziskom,“ upresňuje Kovanda.

Princíp je jednoduchý ako facka

Rusko svoju ropu týmto krajinám dodáva lacnejšie, ale len o toľko, aby to aj pre neho bolo stále ekonomicky zaujímavé. Tieto krajiny potom na energetickej vojne Ruska s EÚ bohatnú vďaka zaujímavým maržiam. Európa zatlačená do kúta je totiž ochotná ich ceny akceptovať.

Kovanda odkazuje na text ekonomického periodika Bloomberg, ktorého autor hovorí o miliardách dolárov, ktoré takto Rusko napriek zákazom európskych krajín z tejto časti sveta zarobilo.

Import ropy z Ruska mal v piatich menovaných krajinách vzrásť za posledných 12 mesiacov o 140 percent. Nárast exportu produktov z nej vyrobených do krajín G7 poskočil o viac ako štvrtinu. A platí to občan Európy. Píšu české parlamentnilisty.cz.

Zelenskyj požiadal Francúzov o pomoc pri útoku na Bielorusko! Jasná reakcia Paríža!
Zelenskyj požiadal Francúzov o pomoc pri útoku na Bielorusko. Jasná reakcia Paríža sa mu vôbec nemusela páčiť. Píše maďarský portál Mandiner. Paríž dal jasne najavo, že o pomoci pri operáciách na cudzom území nemôže byť ani reči. Ukrajinské úrady... Čítať ďalej
23 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik