Súhrn medzinárodného spravodajstva - 6:30 h.
23 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 23. apríla - 6.30 h.

MOSKVA - Syn hovorcu Kremľa Dmitrija Peskov v sobotu vyhlásil, že bojoval vo vojne na Ukrajine v radoch ruskej žoldnierskej skupiny vagnerovcov. Potvrdil tak predchádzajúce vyjadrenie šéfa Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina. Pravdivosť tvrdenia o účasti Peskovovho syna v bojoch na Ukrajine zatiaľ nebola dokázaná.

LILLE - Desať ľudí utrpelo v sobotu zranenia, keď do davu účastníkov medzinárodného festivalu šarkanov v severnom Francúzsku vrazilo auto. Podľa predbežných zistení išlo o nehodu zavinenú starším vodičom, ktorý stratil kontrolu nad vozidlom. Štyria zranení vrátane dvoch starších žien sú vo vážnom stave.

KYJEV - Ukrajina je vďačná za všetku vojenskú pomoc zo zahraničia, ale od svojich západných spojencov by potrebovala minimálne desaťkrát viac podpory, vyhlásil v sobotu námestník ukrajinského ministra zahraničných vecí Andrij Meľnyk. Navrhol preto spojencom, aby venovali na zbrane pre Ukrajinu jedno percento svojho hrubého domáceho produktu.

PARÍŽ - Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vyzval v nedeľu námorné sily európskych krajín, aby začali hliadkovať v Taiwanskom prielive, ktorý leží medzi Čínou a Taiwanom. Zdôraznil, že Taiwan je pre EÚ mimoriadne "dôležitý z ekonomického, obchodného aj technologického hľadiska".

CHARTÚM - Americká armáda letecky evakuovala personál veľvyslanectva USA v Sudáne, kde už vyše týždňa pokračujú ťažké boje medzi armádou a znepriatelenými polovojenskými jednotkami. Americký prezident Joe Biden v tejto súvislosti vyzval znepriatelené strany v Sudáne na "okamžité a bezpodmienečné" prímerie.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik