Reuters zverejnil rozhovor s ukrajinským vojakom „SS“ „Adolfom“
24 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

To nedomysleli! Tlačová agentúra Reuters zverejnila rozhovor s vojakom prezývaným „Adolf“, ktorý slúži v ukrajinskej brigáde „SS“. Informuje o tom americký portál Breitbart.

Adolf z brigády SS

Rozhovor agentúry Reuters s ukrajinským vojakom prezývaným „Adolf“ vzbudil záujem používateľov sociálnych médií, pričom množstvo ľudí špekulovalo, že pseudonym vojaka by mohol byť odkazom na neslávne známeho vodcu nacistického Nemecka.

Takéto špekulácie len podporil dosť nešťastný názov vojakovej brigády „Spartan Storm“, pri ktorej mnohí upozorňovali, že bude skrátená na SS, čo pripomína Hitlerovu polovojenskú organizáciu Schutzstaffel (SS). Tá mala za úlohu vykonať takzvané „konečné riešenie“ vyhladzovania židovského ľudu v koncentračných táboroch.

Rozhovor uverejnený 21. apríla – len pár hodín po narodeninách Adolfa Hitlera – bol o výcviku novoprijatých ukrajinských vojakov, ktorí sa pripravujú na plánovanú protiofenzívu proti inváznej ruskej armáde. Ústredným bodom správy agentúry je vojak s  nom-de-guerre alebo prezývkou „Adolf“, ktorý presne popísal, čo bolo súčasťou prípravy vojakov na boj proti silám vyslaným Moskvou.

Výcvik je veľmi zložitý, zahŕňa prvú pomoc, taktiku, nácvik streľby,“ poznamenal Adolf. "Chápeme, že ak chceme vyhrať, musíme byť silní, vedieť strieľať a poskytovať prvú pomoc, aby sme sa vyhli stratám, ktoré sme mali v minulosti."

Odborníci na sociálnych sieťach však do značnej miery ignorovali jemnejšie detaily správy, namiesto toho sa pýtali na veľmi pochybnú prezývku vojaka, ako aj na názov jeho brigády. „Adolf z brigády SS,“ poznamenalo množstvo čitateľov siete, pričom mnohí porovnávali prvky zobrazené v správe Reuters a nacistický režim.

Iní zosmiešňovali podobnosti, pričom niektorí tvrdili, že meno „Adolf“ bolo v skutočnosti odkazom na iných ľudí. „Myslím si, že je absolútne hanebné, že ľudia počujú túto prezývku odvážnych vojakov a automaticky predpokladajú, že vzdáva hold Adolfovi Hitlerovi,“ zavtipkoval jeden jednotlivec. "Možno v skutočnosti vzdáva poctu Adolfovi Eichmannovi."

Z frontových zákopov sa šíria superodolné baktérie
V zákopoch na Ukrajine sú liahne superrezistentných baktérií. Expertov to desí. Doslova píše spravodajský web novinky.cz.Medzi ranenými ukrajinskými vojakmi na fronte sa šíria superrezistentné baktérie, na ktoré nezaberajú nateraz známe... Čítať ďalej
23 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

To nedomysleli

Hoci je to pre Reuters nepochybne trápny zvrat, správa pravdepodobne podnieti viac pozornosti k sporným prepojeniam ukrajinskej armády s nacizmom a neonacizmom. Hoci sa o prevalencii a povahe ideológie v súčasnosti vášnivo diskutuje, jasné zostáva, že mnohé zložky armády krajiny – ako napríklad batalión Azov – mali prinajmenšom v minulosti úzke väzby s nacizmom.

Takéto prepojenia použilo Rusko ako casus belli pre súčasný konflikt, pričom Kremeľ často hovoril o prebiehajúcom konflikte ako o programe „ denacifikácie “ krajiny.

Veci sa len komplikujú asociáciami, ktoré má nacizmus v Rusku a niektorých regiónoch, ktoré predtým okupoval, pričom ideológia sa často spája skôr so všeobecným protiruským sentimentom než so špecifickými prvkami antisemitizmu alebo tvrdého autoritárstva. Iní tiež poznamenali, že súčasný ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj má židovský pôvod a jeho príbuzní zomreli počas holokaustu.

Tak oni už rok pred vojnou plánovali útok na Krym
Generálporučík zboru talianskej armády, bývalý náčelník štábu Veliteľstva NATO pre južnú Európu a bývalý veliteľ síl KFOR v Kosove Fabio Mini podľa českého webu vasevec.info vyhlásil, že už v auguste a novembri 2021 sa USA a Ukrajina dohodli na... Čítať ďalej
23 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik