Krvavý pat a inak to nebude
23 | 04 | 2023 I Ivan Brožík

Prímerie alebo krvavá patová situácia? Všetko sa točí okolo akejsi jarnej ofenzívy Ukrajiny. Volodymyr Zelenskyj môže byť nútený prijať nepríjemný kompromis, nech sa jeho jednotkám na bojisku darí akokoľvek dobre.Po dlho očakávanej jarnej protiofenzíve Ukrajiny sa mu možno podarí získať späť niektoré, alebo dokonca mnohé okupované územia. Ale početnejšie ruské sily, hlboko a poctivo zakopané za mínovými poliami, pascami na tanky a dračími zubmi, budú mať stále kontrolu nad časťou Donbasu a Krymu. Píše na webe theguardian.com Simon Tisdall.

Uprostred obrovského ničenia, veľkých ruských strát, kritického nedostatku ukrajinskej bojaschopnej ale i pracovnej sily, zbraní a vybavenia a klesajúcej túžby po nekonečnej vyhladzovacej vojne začínajú kyjevskí západní podporovatelia presadzovať vyjednané prímerie alebo „trvalé prímerie“, čakajúc na dlhodobejšie urovnanie. Čína sa tiež zapája .

Rusko zostane tam kde je a Ukrajina bude napokon celkom rada

Rusko si zachová svoj nárok na štyri regióny, ktoré boli minulý rok nezákonne anektované, ale nakoniec bude súhlasiť s podmienečným prímerím. Vladimir Putin privíta „strategickú neutralizáciu“ Ukrajiny. Prezident Volodymyr Zelenskyj bude musieť dočasne odložiť svoje úsilie o obnovenie hraníc svojej krajiny spred roku 2014.

Čo za to?

Na oplátku bude Ukrajina ušetrená ďalších neudržateľných ľudských, ekonomických a infraštruktúrnych strát, pričom si ponecháva zhruba 85 percent svojho územia. Medzinárodne monitorovaná „demilitarizovaná zóna“ v kórejskom štýle zmrazí frontové línie na mieste. Rakety prestanú lietať. Prestavba sa môže začať. Utečenci sa (možno) začnú vracať domov.

USA a ich západoeurópski spojenci v NATO vyhlasujú, že suverénna nezávislosť demokratickej Ukrajiny a globálny poriadok založený na pravidlách sú zachránené. Poľsko a ďalšie východoeurópske štáty sú menej isté. Vstup Ukrajiny do EÚ je odznova. Členstvo v NATO bude ešte zložitejšie, ako minulý týždeň naznačil spor medzi Berlínom a Bruselom . Konečný „mierový proces“ môže trvať roky. Obnovený konflikt bude neustálym strachom.

Zrada? Víťazstvo? Jediné riešenie?

Ak sa tento scenár alebo niečo podobné naplní v priebehu roka, mnohí Ukrajinci sa budú nevyhnutne cítiť zradení. Sľub amerického prezidenta Joea Bidena „urobiť čokoľvek“ na odrazenie Ruska zostane nesplnený. Putin prežije pri moci. 

Či sa nám to však páči alebo nie, toto sa čoraz viac javí ako najpravdepodobnejší výsledok. Konštatuje autor článku, publicista Simon Tisdall. Širšia príťažlivosť trvalého prímeria je zrejmá. Zastavilo by to zabíjanie, odvrátilo by eskaláciu jadrových zbraní medzi Ruskom a NATO, zmiernilo by globálnu hospodársku, energetickú a potravinovú krízu a prinieslo by určitý mier. Mnohí v Európe a na globálnom juhu by za to práve teraz hlasovali.

že by zavial rozum aj ďalej ako na západ od hraníc Slovenska s Ukrajinou?

Teoreticky môže v konflikte každá strana ešte vyhrať rozhodujúce víťazstvo. Oveľa pravdepodobnejšia ako dohoda je nateraz krvavá, nákladná patová situácia nízkej bojovej intenzity, ktorá sa bude ťahať celé roky. Táto perspektíva nevyhovuje nikomu, možno okrem Číny a výrobcov zbraní. „V tomto kontexte pochopiteľne narastajú výzvy na diplomatické ukončenie konfliktu,“ poznamenal minulý týždeň Richard Haass, vplyvný bývalý vysoký americký diplomat a profesor Georgetownu. „Západ by mal teraz urobiť viac, aby pomohol Ukrajine napredovať na bojisku, čím by ju neskôr v tomto roku dostal do najlepšej možnej pozície pri rokovacom stole."

„Riešením je ukončenie vojny a odloženie konečného usporiadania hraníc k stavu pred ruskou okupáciou,“ vyhlásili. Prímerie na tomto základe „by mohlo zabrániť obnovenému konfliktu a... pripraviť pôdu pre trvalý mier. A aj tie riešenia o hraniciach, ale až oveľa neskôr."

Neočakávajte zisky v prospech Kyjeva

Stephen Walt, vojenský expertný pozorovateľ z Harvardu, podľa webu theguardian.com tvrdí: „Akokoľvek by sme všetci radi videli rýchle oslobodenie ukrajinského územia, jarná ofenzíva  je nepravdepodobné, že prinesie ďalekosiahle zisky.“ 

„Mám podozrenie, že väčšina najvyšších predstaviteľov Bidenovej administratívy chápe túto krutú realitu, nech už hovoria na verejnosti čokoľvek,“ napísal Walt. "Súčasne však dúfajú, že ukrajinským ozbrojeným silám sa darí dostatočne dobre na to, aby presvedčili Putina, aby pristúpil k prímeriu a nakoniec vyjednal úplnú mierovú dohodu."

Ponuré hodnotenia Pentagonu týkajúce sa vyhliadok Ukrajiny a harmonogramu amerických volieb posilňujú očakávania posunu k rozhovorom na jeseň tohto roku, ktoré podporujú dokonca už aj USA. Najvyšší americký generál Mark Milley totiž hovorí, že neočakáva, že sa Ukrajine tento rok podarí vyhnať všetky ruské sily.

Britský minister obrany Ben Wallace, ktorý nedávno navštívil Washington, sa poslušne chopil príkladu . "Mali by sme byť realisti. Nenastane jediný moment mávnutia čarovného prútika, keď sa Rusko zrúti,“ povedal.

Zelenskyj požiadal Francúzov o pomoc pri útoku na Bielorusko! Jasná reakcia Paríža!
Zelenskyj požiadal Francúzov o pomoc pri útoku na Bielorusko. Jasná reakcia Paríža sa mu vôbec nemusela páčiť. Píše maďarský portál Mandiner. Paríž dal jasne najavo, že o pomoci pri operáciách na cudzom území nemôže byť ani reči. Ukrajinské úrady... Čítať ďalej
23 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik