Amerika nestíha
24 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Ukrajinský dopyt zasiahol americké zásoby ťažkej munície i výrobné kapacity, píše americký portál Breitbart.

USA nedokážu vyrobiť ťažkú ​​muníciu dostatočne rýchlo na to, aby uspokojili zdanlivo nenásytný dopyt Ukrajiny. To vytvára bezprecedentný tlak na výrobné kapacity a zároveň znižuje existujúce rezervné zásoby.

Nedeľná správa od agentúry AP podrobne uvádza, že továreň na muníciu v Scrantone vedie mnohomiliardový plán Pentagonu na modernizáciu a urýchlenie výroby munície a vybavenia nielen na podporu Ukrajiny, ale aj na to, aby bol pripravený na potenciálny konflikt s Čínou.

Problémom je, že dopyt prevyšuje ponuku

Invázia na Ukrajinu vyčerpala americké zásoby 155 mm granátov a európski spojenci neboli pripravení podporiť veľkú a prebiehajúcu konvenčnú pozemnú vojnu. Analytici varovali pred hroziacimi problémami na strane ponuky už minulý rok, ale až teraz sa varovania stávajú bezprostrednejšími – a verejnými – obavami.

Zmenšujúce sa zásoby znepokojili plánovačov Pentagonu a armáda teraz plánuje minúť miliardy na muničné závody po celej krajine, čo nazýva najvýznamnejšou transformáciou za posledných 40 rokov. USA doteraz poskytli Ukrajine zbrane a vybavenie za viac ako 35 miliárd dolárov!

Munícia pre vysokomobilné delostrelecké raketové systémy, presné letecké bomby, riadené raketové systémy TOW, protipancierové zbraňové systémy AT-4, protitankové míny a demolačná munícia, všetky boli stiahnuté zo zásob Pentagonu, aby sa urýchlilo doručenie do ukrajinských predných línií.

Munícia, Getty Images

 

Najžiadanejší 155 mm delostrelecký projektil

Pomoc pochádza od  prezidentského úradu pre čerpanie, ktorý prezidentovi umožňuje čerpať pomoc z existujúcich zásob amerických zbraní. 155 mm náboj je jedným z najčastejšie žiadaných a dodávaných položiek  popri pokročilých systémoch protivzdušnej obrany, raketách dlhého doletu a tankoch.

Náboje používané v húfnicových systémoch sú pre ukrajinský boj rozhodujúce, pretože umožňujú Ukrajincom zasiahnuť vysoko výbušnou muníciou ruské ciele vzdialené až 20 míľ, uvádza AP.

155 mm delostrelecký projektil M795 počas výrobného procesu 

 "Bohužiaľ, chápeme, že produkcia je veľmi obmedzená a je to už viac ako rok vojny," povedala v pondelok členka ukrajinského parlamentu Oleksandra Ustinová na mediálnom okrúhlom stole Nemeckého Marshallovho fondu vo Washingtone. "Ale bohužiaľ sme veľmi závislí na čísle 155.

Dochádzajú zásoby aj v zahraničí

Správa AP objasňuje problém, ktorý je na obzore: Ale ani pri vyššej krátkodobej produkcii nemôžu USA doplniť svoje zásoby alebo dobehnúť tempo používania munície na Ukrajine, kde úradníci odhadujú, že ukrajinská armáda vystreľuje 6 000 až 8 000 nábojov denne. Inými slovami, to, čo Ukrajina vypáli za dva dni sa rovná mesačnej predvojnovej produkcii Spojených štátov.

Z frontových zákopov sa šíria superodolné baktérie
V zákopoch na Ukrajine sú liahne superrezistentných baktérií. Expertov to desí. Doslova píše spravodajský web novinky.cz.Medzi ranenými ukrajinskými vojakmi na fronte sa šíria superrezistentné baktérie, na ktoré nezaberajú nateraz známe... Čítať ďalej
23 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

 

Zástupkyňa tlačovej tajomníčky obrany Sabrina Singhová uviedla, že Pentagon odoberá zbrane zo svojich zásob v Izraeli a Južnej Kórei, aby uspokojil dopyt po zbraniach vo vojne Ukrajiny s Ruskom.

„Ukrajinu pravidelne zásobujeme rôznou muníciou, materiálmi, schopnosťami a vybavením a súčasťou toho je zabezpečiť, aby sme to dokázali rýchlo. A pracujeme s Kórejskou republikou a Izraelom, pokiaľ ide o stiahnutie z našich zásob a komunikáciu s nimi,“  povedala námestníčka tlačovej tajomníčky obrany Sabrina Singhová.

Tak oni už rok pred vojnou plánovali útok na Krym
Generálporučík zboru talianskej armády, bývalý náčelník štábu Veliteľstva NATO pre južnú Európu a bývalý veliteľ síl KFOR v Kosove Fabio Mini podľa českého webu vasevec.info vyhlásil, že už v auguste a novembri 2021 sa USA a Ukrajina dohodli na... Čítať ďalej
23 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik