NAPÄTIE v Hormuzskom prielive. Iránska ponorka donútila americkú, aby sa vynorila
22 | 04 | 2023 I Ladislav Kováčik

Diplomatické napätie medzi USA a Iránom, ktoré vyvolali dva incidenty.

Bezpilotné plavidlo amerického námorníctva preplávalo z piatej flotily cez Hormuzský prieliv, ktorý spája Perzský záliv s Ománskym a je strategicky významnou úžinou pre prepravu pätiny všetkej obchodovanej ropy na svete. Na tomto mieste dlhodobo hliadkujú iránske Revolučné gardy.

Potom, ako iránske námorníctvo zvýšilo ostražitosť, donútila iránska ponorka svojím manévrom americkú ponorku, aby sa vynorila. Podľa veliteľa iránskeho námorníctva Šahrana Irániho americká ponorka vplávala aj do iránskych výsostných vôd, ale po upozornení Iráncov svoj kurz upravila. Veliteľ sa vyjadril, že americké plavidlo sa pokúšalo dostať cez prieliv v úplnej tichosti, tak, aby ho nikto nespozoroval.

Pentagon tento incident nijako nekomentoval

Spomínaná piata flotila amerického námorníctva má sídlo v Bahrajne. Jej úlohou je udržiavať vodné cesty otvorené pre medzinárodný obchod a chrániť americké záujmy a spojencov. Iránu sa však prítomnosť amerického námorníctva na týchto miestach vôbec nepozdáva. Prirovnáva to k tomu, keby iránske jednotky hliadkovali v Mexickom zálive.

Bezpilotná prieskumná loď amerického námorníctva MAST-13 teraz operuje v Ománskom zálive, kde sa iránske sily zmocnili ropných tankerov. Plavidlá v regióne zasiahlo množstvo výbuchov. Irán popiera, že by bol zodpovedný za tieto explózie, hoci Západ tvrdí, že má dôkazy o opaku.

Ruský pilot bombardoval ruský Belgorod
Ruský pilot pravdepodobne omylom ostreľoval ruské mesto Belgorod. Ťažká explózia, ktorú vyvolaloostreľovanie z ruskej stíhačky, otriasla mestom Belgorod neďaleko hraníc s Ukrajinou. Informuje web orf.at. "Na križovatke jednej z hlavných ciest... Čítať ďalej
21 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme