Večná téma: Dôchodky. Ako sa budú valorizovať?
21 | 04 | 2023 I Eka Balašková

Dôchodky sú nie len témou predvolebného boja, ale aj každodennou realitou seniorov, ale aj mnohých invalidných dôchodcov, ktorým zdravotný stav neumožňuje vykonávať zamestnanie. Poďme teda na fakty – ako by mohli vyzerať dôchodky v roku 2024 v realite a podľa návrhov?

Návrhy na valorizáciu boli rôzne a naša tabuľka vám na príkladoch ukazuje, ako bude vyzerať a ako by mohlo vyzerať zvýšenie dôchodkov v roku 2024. Nový zákon chce zohľadniť niekoľko faktorov, ktoré tvoria aj dôchodcovskú infláciu. Ako bude v realite vyzerať zvyšovanie dôchodkov podľa nového zákona? Politici sa pred voľbami vo vidine zisku hlasov práve tejto skupiny voličov predbiehajú v návrhoch, ktoré by im mali pomôcť.

Ako to malo byť a ako to bude

Pôvodný návrh zvyšovania penzií hovoril o 16,9 percentnej valorizácii, upravený bol na 13 percent, nakoniec z toho bude 11,6 percenta. Zákon mal zohľadniť výšku inflácie, ceny energií a potravín. Poslanci tiež rozmrazili minimálne dôchodky.

Pôvodne to fungovalo tak, že k 1. januáru bol dôchodok každému prepočítaný a podľa toho mu bol vyplácaný do ďalšieho januára.

Info: HNonline / vizuál: HD

Zmena systému valorizácie

„Po novom sa výška bude meniť kedykoľvek okrem posledných troch mesiacov,“informuje portál hnonline.sk. Dôchodok sa teda zvýši vtedy, keď ceny pre domácnosti v raste prekročia päť percent od predchádzajúceho zvýšenia. Štatistický úrad (ŠÚ) SR o tejto dôchodcovskej inflácii informuje sociálnu poisťovňu a tá bude zvýšené dôchodky vyplácať dva mesiace po tomto oznámení.

„V základnom scenári vývoja, ktorý podľa aktuálnych makroekonomických prognóz predpokladá postupné spomaľovanie rastu cien, by v rokoch 2024 až 2026 už nemalo dôjsť k aktivácii mimoriadnej valorizácie,“ tvrdí ŠÚ SR.

Takže, kto tu vlastne "dezinformoval"?
Pamätáte sa, ako sa verejne dušovali? žiadne cudzie vojská na našom území, žiadni naši vojaci do vojenských aktivít v zahraničí? Buď boli oni uvedení do omylu, alebo iba sprosto a drzo dezinformovali obyvateľov štátu, ktorý si sprivatizovali.... Čítať ďalej
21 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Ako to bude vyzerať v praxi

„Ak by bola dôchodcovská inflácia v máji na úrovni 10 percent, od septembra by dostali 683 eur. Od roku 2025 by sa zohľadňovala deväťmesačná inflácia z roku 2024. Ak by penzistom vzrástli výdavky o 20 percent, o dva roky v januári by dostali 690 eur,“vyčíslil poslanec Peter Cmorej (SaS).

Čo treba urobiť

Sumy určujú dáta ŠÚ SR a o zvýšení dôchodku vás bude informovať Sociálna poisťovňa automaticky. Nebudete musieť o nič žiadať.

 „Sociálna poisťovňa zašle každému písomné rozhodnutie o jeho zvýšení,“upozorňuje hovorkyňa ministerstva práce Eva Rovenská.

Predvolebný boj

Práve kvôli nízkym príjmom sú starobní dôchodcovia skupinou, ktorej hlasy sa snažia práve politici získať. Zvyšovanie ich prijmov je preto častokrát jedným z bodov predvolebných kampaní. Strana Hlas-SD spolupracuje na návrhoch aj s Jednotou dôchodcov Slovenska, ktorá mapuje potreby práve tejto skupiny ľudí. Práve na ich podnet Hlas predložil niekoľko návrhov v rámci tohto zákona.

HLAS - SD chce opäť presadiť mimoriadnu VALORIZÁCIU DÔCHODKOV ešte v tomto roku
Medziročná inflácia za február opäť stúpla na 15,4%, čím vyrovnala historické 22 ročné maximá. Dôchodcovská inflácia je ešte vyššia a seniori tak naďalej čelia enormnému zdražovaniu. Hlas- SD preto opäť predloží návrh na mimoriadnu valorizáciu... Čítať ďalej
21 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme