Novinár Martiška: Špirála mlčania môže vyústiť do občianskej vojny
21 | 04 | 2023 I Eka Balaskova

Hoci mainstream si osvojil názor, že „o pravde sa nediskutuje“, novinár Roman Martiška hovorí o špirále mlčania, ktorú aj tento výrok rozbehol a novinár na jej konci nevidí nič pozitívne.

Martiškov článok vám prinášame bez redakčných zásahov tak, ako bol publikovaný na sociálnej sieti. Hovorí v ňom, že práve táto špirála mlčania je spoluzodpovedná za dominanciu istých názorov, čo môže byť spoločensky škodlivé aj v súvislosti s blížiacimi sa voľbami. Martiška ako príklad používa LGBT menšinu, ktorá dominuje v informáciách, hoci spoločnosť trápia existenčné problémy. Napriek špirále mlčania sa však napríklad pretláčané PS do parlamentu pred troma rokmi nedostalo, kým strana, ktorá bola v diskusiách len do povinnej miery, v ňom zastúpenie má. Pripomína, že v konečnom dôsledku sa ešte aj tá menšina zradikalizuje voči „svojim“, pričom záver to celé môže mať veľmi škaredý.

__________________________________

"Špirála mlčania je koncept, ktorý vysvetľuje vplyv verejnej mienky na správanie sa jedincov v spoločnosti. Podľa tohto konceptu ľudia neustále sledujú tzv. názorovú klímu v spoločnosti, a pokiaľ zastávajú menšinový názor, ktorý nezodpovedá tomu väčšinovému, tak ho zo strachu z izolácie  radšej nevyslovia, týmto sa roztáča špirála mlčania, ktorá pomáha udržiavať hegemóniu “dominantných” názorov. Špirála mlčania je dnes roztočená natoľko, že sme svedkami väčšiny, ktorá hoci má dominanciu v spoločnosti, tak mediálny obraz mlčí, aby nebola vylúčená, dnes dokonca priamo zo “slušnej spoločnosti”. Prečo je dôležité diskutovať a nebezpečné mlčať?

Zdroj: FB/ Zuzana Kovačič Hanzelová | Zuzana Kovačič Hanzelová

Udalosti posledných týždňov na Slovensku ukazujú, že nasledujúce jesenné voľby majú už teraz vytvorené podhubie na ich zmanipulovanie už pred voľbami. Prieskumy verejnej mienky ukazujú pre väčšinu nepochopiteľné čísla - nikto nepozná voliča PS, ale zároveň ešte stále málo ľudí povie, že ide voliť Smer-SSD, resp. Republiku a pre mnohých je hanbou povedať, že uvažujú o Hlase-SD, ktorý médiá tzv. hlavného prúdu zobrali na milosť.

Mlčanie je rozbehnuté aj v tzv. kultúrnej vojne, kde mediálnu prevahu získala “komunita” (sociologicky a psychologicky nepresné pomenovanie) LGBT, ktorej členovia sú v reálnej menšine, avšak mediálny tlak a hra so slovami “rovnosť”, “rešpekt” a “strach” sa v spoločnosti vytvára dojem, že najväčším aktuálnym problémom nie je chudoba, strata práce a možnosť prísť o strechu nad hlavou, ale to, či menšina bude mať právo sa sobášiť v dobe, keď tie isté médiá chválospevmi oslavujú život “nadivoko”. Špirála nie je roztočená len pri sexuálnej menšine, predošlé tri roky obmedzili diskusiu o zdravotníckych témach, školstve ale aj právnom štáte, samozrejme kultúra, ktorá je automaticky na chvoste záujmu je už takmer v zabudnutí.

Známe tváre na volebných kandidátkach
Niekedy si myslím, že príde čas aj na známe zadky. Napokon, časť médií na Slovensku z tých známych zadkov, vrátane ich „nositeľov“, veľmi slušne žije a nie iba chvíľu, celé roky, je na tom postavená ich existencia. Známe tváre máme predhadzované na... Čítať ďalej
20 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Ako nebezpečné je mlčať už máme možnosť vidieť v bežnom živote! Väčšina, ktorá mala iný názor na celoplošné testovania, mlčala a zostáva mlčať aj v čase, kedy v okresnom meste zatvárajú RTG. Čo bude následkom zatvorenia RTG? S vyvrtnutým členkom nutnosť návštevy krajského mesta vzdialeného 45 km od domu. Mlčaním sa z tak závažnej udalosti v okrese nestala ani téma dňa, jedného jediného dňa… Nové školské štandardy, ktorým sa síce venuje mediálna pozornosť, ale opäť najmä v súvislosti so sexuálnou výchovou najmä v prospech LGBT, prinášajú aj zrušenie možnosti učiť deti prostredníctvom hry a súťaženia - dôvodom je, že dnešné generácie nevedia prehrávať a namiesto toho, aby sme ich to naučili, nebudeme súťažiť - po škole bude aj tak stačiť ak sa dokážu v stanovenom čase dostaviť za pás a urobiť potrebný počet úkonov, ktorý musí byť rovnaký ako ten kolegov.

Špirála mlčania má, samozrejme, svoje diery, napr. ignorovaní ĽSNS v politických diskusiách sa nedostavil “želaný” stav a ĽSNS sa do parlamentu dostala, naopak PS, ktoré bolo symbolom úspešného Slovenska zostalo pred jeho bránami. Prieskumy verejnej mienky, hoci dnes sú viac súčasťou tzv. politainmentu, teda formou istej zábavy, keď každý týždeň sledujeme “posuny” v preferenciách a rozhorčenosť novinárov čo je národ ochotný voliť, tak naďalej ovplyvňujú správanie voličov. Voliči strany, ktorá je pol roka pred voľbami permanentne na prvom mieste, môžu podľahnúť tomu, že k volebnej urne z dôvodu istoty nepôjdu a zároveň “uzemnenie” čísel núti voliča prehodnotiť svoju prvú voľbu a kalkulovať, radšej budem voliť tohto, lebo tento to má isté a potrebuje tohto. Ignorovanie tém ako manipulácie trestných oznámení zasa pred voľbami vytvára dojem, že jediným problémom je diletantstvo aktuálnej moci, a to odôvodnené “nepripravenosťou” zvolených vládnuť - mlčaním ovplyvnená voľba.

Nikomu na svete sa nevládne ľahšie ako Slovensku
Vyšiel jeden taký prieskum. Koľko dní reklamy odvysielajú „naše“ komerčné, ale aj verejnoprávna televízia, za rok divákom. Čítate správne, koľko dní. A pritom sú to súčasne takzvané hlavné, alebo inak, najsledovanejšie televízie – aspoň tiež podľa... Čítať ďalej
20 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Diskusia v dobe, keď väčšina mlčí neexistuje, akoby aj mohla - úzka názorová skupina musí mať prevahu aj v diskusii. Vyčnievaš čo i len trochu z radu? Skončíš, presne ako v časoch fašizmu a komunizmu, teda za totality. Na konci dňa sa menšina zradikalizuje natoľko, že sa jej členovia začnú požierať navzájom - Máš inú orientáciu, ale nemáš dúhovú vlajku? Si zradca!, Dovoľuješ si diskutovať s iným názorom? Končíš vo verejnom priestore!, Nepozdáva sa ti koniec nemocnice v tvojom okrese? Si protištátny živel”…

Posledným problémom je, že neradikalizuje sa len vreštiaca menšina, ale aj mlčiaca väčšina - koľko nenávisti vzniká práve mediálnym tlakom, ktorý určuje “normálnosť”. Na jednej strane je poburujúce povedať verejne cigán, na druhej strane nie je problém do krajín tretieho sveta “solidárne” posielať kontaminovanú pšenicu. Najväčším problémom je útlak menšiny, ktorá má nielen exkluzívny mediálny priestor, ale jej členovia sú hlavnými nastolovateľmi tém v médiách napr. Richard Dírer a Rastislav Iliev.

zdroj: FB/Artur Bekmatov | Moderátor spravodajskej TV ta3 Rastislav Iliev

Dokedy sa bude roztáčanie špirály mlčania akceptovať? Čo sa bude diať po jej prasknutí? Rozbitá spoločnosť? Občianska vojna? - Toto môže byť výsledok pretláčania názorov menšiny…"

____________________________________

Zlomí Kollárovi politicky krk jeho ex? Boris, uprac si doma!
Zdá sa, že situácia okolo „rodinného“ života lídra strany Sme rodina, sa nemieni upokojiť. Jedna z jeho ex, Barbora Richterová mu kadečo verejne povykrikovala a zdá sa, že s tým nekončí. Zničí ho politicky? Kollára evidentne dobiehajú jeho... Čítať ďalej
19 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme