Iba "citlivo vnímať" naozaj občanom nepomôže
21 | 04 | 2023 I Ivan Brožík

"Dlho som rozmýšľal nad tým, či reagovať na veto našej najvyššej ústavnej činiteľky k zákonu č.669/2007 Z.z. o jednorázových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá, alebo bude stačiť citlivo vnímať…" Píše na sociálnej sieti Peter Báthory, predseda o.z. Diaľnica na ZEMPLÍN.

A pokračuje: "Dospel som k názoru, že citlivo vnímať nestačí a pokladám za veľmi dôležité sa k tomuto jej stanovisku vyjadriť."

Vyjadrenie predsedu o.z. Diaľnica na Zemplín Petra Báthoryho v plnom znení

"Podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej by bolo priamym dôsledkom novely zákona, vylúčenie ekonomickej kontroly zo strany Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) a ďalej sa pani prezidentka obáva, „či sa schválený zákon nedostáva do rozporu s ústavnými pravidlami rozpočtovej zodpovednosti, konkrétne s princípom efektívnosti vynakladania verejných rozpočtových prostriedkov.“ 
Preložené do ľudskej reči, prezidentka SR trvá na tom, aby celý proces sledoval ÚHP a aby sme verejné financie míňali zodpovedne. Vznešené. Ale žijeme na na Slovensku."

Ďalej sa už mlčať nedá

"Počas takmer troch rokov fungovania o.z. Diaľnica na ZEMPLÍN som v pozícii predsedu tohto združenia absolvoval nespočetné množstvo rokovaní, viac či menej formálnych stretnutí a diskusií. Veľké množstvo z týchto rokovaní máte možnosť sledovať spolu s nami na našej stránke, ale je mnoho aj tých, ktoré nezverejňujeme. Medzi takéto patria aj stretnutia so zástupcami ÚHP. Je dosť možné, že týmto svojim názorom si zabuchnem dvere na tento úrad, ale už sa ďalej mlčať nedá!"

Komu zbúrame strechu nad hlavou?

"Pri jednom z takýchto rozhovorov so zástupcom ÚHP sme diskutovali o neuveriteľne veľkej potrebe výstavby diaľnice D1 na Zemplín. Argumentoval som faktami, že 7 z 8 okresov Zemplína je zaradených medzi najmenej rozvinuté okresy, najmenšími platmi na Slovensku, najvyššou mierou nezamestnanosti, že diaľnica D1 je zaradená medzi TEN-T koridory a Slovenská republika sa zaviazala do roku 2030 dostavať základnú sieť TEN-T, atď… Odpoveď daného pána bola, či by nám nestačilo rozšíriť cestu I.triedy I/19 o tretí pruh! Ironicky som sa ho opýtal, že kto rozhodne, ktorú stranu domov zbúrame v obciach Dargov, Horovce alebo Zalužice? Písal sa rok 2021 a od tej doby potreba výstavby diaľnice neúmerne vzrástla! Toľko k názorom ÚHP…"

A teraz poďme k efektívne vynaloženým finančným prostriedkom

"Dňa 14. novembra 2022 dala EÚ vyhlásenie, že pre štáty, ktoré hraničia s Ukrajinou má k dispozícii 1 miliardu EUR na zvýšenie kapacity tzv. Solidarity lines. (https://slovakia.representation.ec.europa.eu/.../spolocne...). Členské štáty ich môžu využiť na rozvoj infraštruktúry. Podmienka? Minimálne štúdia realizovateľnosti! 

Ako isto viete, na „našu“ časť diaľnice sa momentálne pripravuje nová štúdia realizovateľnosti. Ale bola vôbec potrebná? Mali sme predsa k dispozícii staršiu z roku 2014. Nedala sa použiť? Túto otázku formou interpelácie položil ministrovi dopravy nás predseda odbornej rady a poslanec NR SR Miloš Svrček (https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=schodze/interpelacia&ID=2480). Z odpovede vyberám: „vzhľadom na dlhšie obdobie od spracovania štúdie realizovateľnosti, ako aj po zohľadnení požiadaviek konzultačnej spoločnosti JASPERS a zástupcov ÚHP bude potrebné zabezpečiť vypracovanie novej štúdie realizovateľnosti.“
A teraz si vezmite, že požiadavky ÚHP by neboli a štúdia realizovateľnosti by bola k dispozícii. Nemohli by sme náhodou čerpať stovky miliónov eur na výstavbu? Toľko k efektívnosti ÚHP…

Sme na smiech celej Európe

"Ako všetci viete, príprava výstavby jedného úseku diaľnice na Slovensku trvá viac ako 14 rokov. Sme na smiech celej Európe! A keď sa konečne podujme jeden minister túto lehotu skrátiť a v pléne NR SR ho podporí 137 poslancov naprieč celým politickým spektrom, „odborníci“ na výstavbu z Prezidentského paláca povedia nie!"

Pozvanie na citlivé vnímanie, ale bez policajných majákov a s čakaním v kolónach

"Neviem, čím si ľudia z Giraltoviec, Sobraniec či Krásna nad Kysucou zaslúžili odsúvanie ich problému s dopravnou infraštruktúrou. Isté je, že prezidentské voľby sa blížia nezadržateľnou rýchlosťou a pani Prezidentke vrelo doporučujem návštevu týchto regiónov bez policajných majákov. Mala by možnosť citlivo navnímať hodinové zdržanie v kolóne, do neba volajúcu chudobu či popraskané domy od kamiónov."


S úctou 

Peter Báthory, predseda o.z. Diaľnica na ZEMPLÍN

_______________________________________

"Matovič s Hegerom učia koňa nežrať"
"Neverili sme vlastným očiam, keď sme sa pozerali na tlačovú konferenciu, na ktorej sa vláda chválila tým, že má nízky deficit, lebo inflácia a vyššie odvody od ľudí." Povedal na úvod tlačovky Smeru - SSD jeho predseda Robert Fico. Okrem iného... Čítať ďalej
21 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme