Čína na Washington kašle
21 | 04 | 2023 I Ivan Brožík

"Čína s nami nehovorí", sťažujú sa USA. "Na neúprimných ľudí nemáme čas", odkazuje Peking. O tomto kurióznom "dialógu" superveľmocí píše český web novinky. cz.

Pentagon sa podľa citovaného webu posťažoval, že čínski predstavitelia odmietajú komunikovať s americkými činiteľmi. USA hovoria jedno a robia druhé, a na to nemáme čas, reagoval čínsky štátny denník The Global Times.

Austin si musí počkať

Američanom okrem iného prekáža, že čínsky minister obrany Li Šang-fu ešte nehovoril so svojím americkým náprotivkom Lloydom Austinom. Čína má podľa Colina Kahla, námestníka amerického ministra obrany, voči USA novú stratégiu: prehliadať ich.

Američania stále vyrábajú krízy

„Zdá sa, že (Peking) považuje krízovú komunikáciu za (iba) zámienku zo strany Spojených štátov, ktoré tým len chcú vytvoriť ďalšie krízy, aby ich potom mohli riešiť,“ povedal čínsky minister obrany podľa webu The Washington Examiner .

Podľa Kahla, jedného z hlavných poradcov ministra obrany Lloyda Austina, Číňania "v podstate ignorovali" americké snahy o komunikáciu vo chvíľach zvýšeného napätia.

Peking má jednoduchú ponuku - vypadnite zo západného Pacifiku

Čína pozastavila vojenský dialóg s USA vlani v auguste v reakcii na návštevu Taiwanu vtedajšej šéfky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej, pred ktorou USA opakovane varovala.

Peking podľa Kahla počíta s tým, že „ak sa chceme vyvarovať kríze, existuje jednoduché riešenie, a to, že vypadneme zo západného Pacifiku a opustíme svojich spojencov“. „A ponecháme tak onú časť sveta v exkluzívnej sfére vplyvu pod nadvládou Pekingu,“ varoval.

Prečo len Američania majú problém, pýta sa denník The Global Times (podľa webu novinky.cz)

„Uvedomujú si vôbec USA, ako sa správajú?“ napísal v stredajšom úvodníku denník The Global Times. Spomenul napríklad jednostranné februárové zrušenie plánovanej návštevy Číny amerického šéfa diplomacie Antonyho Blinkena zo strany Washingtonu kvôli tzv. balónovej afére .

„Vtedy k nám (Blinken) nechcel, teraz ale zase trvá na tom, že chce prísť. Nie je možné, aby všetko záležalo len na USA a každý s nimi musel spolupracovať,“ podotkol denník.

„Čínska diplomacia má veľa práce a nemôže sa z ničoho nič prispôsobiť americkému harmonogramu. Predovšetkým ale nemá čas prijímať neúprimných ľudí, či dokonca tých, ktorí majú zákerné úmysly,“ poznamenal.

USA sa tiež podľa denníka sťažujú, že čínsky minister obrany Li Šang-fu odmieta hovoriť po telefóne so svojím americkým náprotivkom. Li pritom od roku 2018 čelí sankciám Washingtonu kvôli nákupu bojových lietadiel a ďalšieho vybavenia od Ruska.

„USA dobre vedia prečo. Spojené štáty ešte nezrušili ilegálne sankcie proti Li Šang-fuovi, čím chýbajú základy pre vzájomný vojenský dialóg,“ napísal The Global Times.

Prečo je problém iba s USA?

„Za minulý mesiac navštívilo Čínu rad svetových lídrov, vrátane amerických spojencov, a šéfov medzinárodných organizácií. Výsledkom bola veľmi dobrá komunikácia. Prečo je teda problém, keď príde na USA?“ uzavrel denník podľa webu novinky.cz.

Ukrajinský expert o dátume konca vojny
Vojenský expert, plukovník Ozbrojených síl Ukrajiny v zálohe, Roman Svitana, označil dátum, kedy by mohol Vladimír Putin zastaviť vojnu na Ukrajine. Jeho odhad zverejnila agentúra unian.net. V Rusku stále viac deklarujú potrebu rokovaní s... Čítať ďalej
20 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme