Česko hrá za Ukrajinu!
22 | 04 | 2023 I Milan Laca

Prezident Pavel: ČR má tlačiť na tohtoročné začatie rokovaní o vstupe Ukrajiny do EÚ.

Česko by malo v Európskej únii tlačiť na to, aby začali prístupové rokovania s Ukrajinou už tento rok, o čo sa usiluje Kyjev. Po rokovaní s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom to povedal český prezident Petr Pavel.

Kritizoval

Zároveň kritizoval jednostranné blokády dovozu ukrajinského obilia, ktoré kvôli problémom s odbytom vlastnej produkcie zaviedli Poľsko, Slovensko a ďalšie krajiny. EÚ by namiesto toho mohla napríklad zaviesť dočasné clá, dodal prezident.

TAJNÝ PLÁN mierovej dohody Macrona a Pekingu
Francúzsky prezident Emmanuel Macron údajne aktívne pracuje na „tajnom pláne“ s Pekingom s cieľom pokúsiť sa do leta sprostredkovať mierovú dohodu medzi Ruskom a Ukrajinou, informuje americký Breitbart. Dohoda na stole do leta? Francúzske zdroje... Čítať ďalej
20 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Kandidát

Ukrajina sa kandidátom na členstvo stala vlani onedlho po vpáde ruských vojsk do krajiny. Kyjev sa v obavách z rozpínavosti Moskvy snaží tlačiť na čo najrýchlejšie prijatie a chce formálne začať prístupové rozhovory už tento rok.  "Čím širšia bude zóna stability na východ od našich hraníc, tým bezpečnejší budeme aj my u nás," povedal prezident Pavel. Skoré členstvo Ukrajiny v únii je podľa neho v českom záujme. 

Ukrajina takmer bez problémov

Jedným z problémov, ktorý sa v posledných dňoch v doteraz ústretovom prístupe únie k Ukrajine objavil, sú obmedzenia dovozu obilnín a ďalších poľnohospodárskych produktov. K tomu siahla skupina krajín východnej časti únie, kvôli problémom s odbytom, ktorý majú ich domáci poľnohospodári. Česko sa k zákazu dovozu nepripojilo.

Únia prozmýšľa 

EÚ úplne zrušila clá na ukrajinské potraviny a poľnohospodárske produkty vlani v máji, v rámci pomoci vojnou zasiahnutej krajine. Európska komisia však tento týždeň po tlaku spomínaných štátov uviedla, že plánuje dočasné obmedzujúce opatrenia. Zároveň kritizovala jednostranné kroky. Únijná exekutíva chce tiež štátom ako kompenzácia poskytnúť desiatky miliónov eur z poľnohospodárskych fondov.

Pentagon varuje Biely dom, že zdroje pre Ukrajinu sú vyčerpané
Na akcii organizovanej za asistencie magazínu Foreign Policy to povedal zástupca šéfa Pentagonu pre politické záležitosti Colin Kahl. Informuje ukrajinský web strana.ua. „Je zrejmé, že máme mimoriadne množstvo peňazí, ktoré Kongres vyčlenil na... Čítať ďalej
20 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme