Aktivity na Deň Zeme v regiónoch
21 | 04 | 2023 I Ivan Brožík/TA SR

Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR pri príležitosti Dňa Zeme, ktorý si pripomíname 22. apríla, pripravila viaceré sprievodné aktivity vo vybraných regiónoch. Ako TASR informovala manažérka pre komunikáciu Kristína Bocková, Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana realizuje celodenný zážitkový program so žiakmi základnej školy v Detve, zameraný na zmyslové poznávanie prírody, a zároveň participuje stánkom plným aktivít na Lesníckych dňoch vo Zvolene.

"Správa CHKO Cerová vrchovina vzdeláva a tvorí v materskej škole v Rimavskej Sobote s programom Vláčik – separáčik, kde sa deti hravou formou učia o znečistení životného prostredia, rozoznávaní druhov odpadu i jeho využívaní a recyklácii. Ďalšie školy v meste sa zapájajú do aktivít Rozmanitá príroda, ktoré sú venované ochrane a ohrozeniu prírody, spoznávaniu rastlín, živočíchov a drevín typických pre túto CHKO," konštatovala Bocková.

Latorica

Správa CHKO Latorica na podujatí Dňa Zeme v Trebišove predstaví tému Natura 2000 v rámci infostánku s tvorivými dielňami, Správa CHKO Strážovské vrchy pripravila aktivity pre deti, ktoré zoznámi s problematikou veľkých šeliem, a Regionálne centrum ochrany prírody v Prešove zasa ekohry v škôlke.

Liptovská Štiavnica

 "Podzemný svet a jeho ohrozenie je témou besied Správy slovenských jaskýň, ktoré počas týchto dní prebiehajú na základných a stredných školách v Liptovskom Mikuláši. Spoločne so žiakmi realizuje čistenie potoka neďaleko Liptovskej Štiavnice a uskutoční sa aj terénna exkurzia v jaskyni a na Jasovskej skale na tému Jaskyne a človek," dodala Bocková.

Východné Karpaty

Správa CHKO Východné Karpaty oslavuje Deň Zeme v areáli základnej školy v Humennom, kde sa žiaci zapoja do aktivít zameraných na témy odpady, strom ako biotop, poznávanie prírody, život na jednej planéte alebo význam vody pre život človeka.

Rakytovská dolina

Zamestnanci riaditeľstva ŠOP SR v Banskej Bystrici sa pri tejto príležitosti už pravidelne zapájajú do čistenia okolia mesta. V piatok pomáhajú pri odstraňovaní nelegálnej skládky odpadu v Rakytovskej doline.

Košičanom zdražie mestská doprava
Cestujúci košickou mestskou hromadnou dopravou (MHD) si od júna tohto roka priplatia. Mestské zastupiteľstvo na svojom mimoriadnom rokovaní schválilo dodatok k tarife Dopravného podniku mesta Košice, ktorý zahŕňa aj úpravu systému zliav či... Čítať ďalej
21 | 04 | 2023 | Ivan Brožík/TA SR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme