ÚBOHÝ ÚTOK! Nemecký expert neverí na ukrajinské víťazstvo
20 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Nemecký expert na bezpečnosť a politiku Markus Kaim očakávanú jarnú ofenzívu označuje za „úbohý útok“. Isté podľa neho je aj to, že Ukrajina nemôže postúpiť na celom fronte vzhľadom na to, že je dlhší ako 1 600 kilometrov. Plán na ofenzívu podľa experta brzdia aj dodávky zbraní, Ukrajina by tankov potrebovala nie desiatky, ktoré jej boli poslané, ale stovky. Rusko na ukrajinský útok čaká, obranné línie na Kryme sú pripravené, informujú české Parlamentní Listy.

Nemecký bezpečnostný expert a politológ Markus Kaim v rannom programe magazínu ZDF vyhlásil, že očakávaná jarná ukrajinská ofenzíva by pravdepodobne nemohla nastať na celom fronte. „Vypočítali sme, že front je vcelku dlhý cez 1 600 kilometrov. Myslím, že by bola chyba si myslieť, že Ukrajina by mohla postúpiť na celej šírke frontu,“ tvrdí.

Vraj bude jasne vidieť, až ukrajinská ofenzíva začne

Jarná ofenzíva je tak podľa experta skôr „úbohým útokom“. Uvádza, že sa zatiaľ iba špekuluje o existencii plánov na odstrihnutie pozemného mosta k ruskej strane Krymu. „Ukrajinská strana vždy zdôrazňovala, že bude jasne vidieť, až ich ofenzíva začne. Zatiaľ sa dá však iba špekulovať,“ hovorí Kaim.

V priebehu obnovených bojov na východnej Ukrajine sa síce tvrdí, že bolo ukrajinskými delostrelcami zničené zariadenie na vedenie elektronickej vojny, bezpečnostný expert Kaim je však toho názoru, že skutočnosť, že Rusko bolo zasiahnuté neočakávane a nepripravené, je len „mylnou predstavou“. 

Daily Mail: Británia by do konfliktu nemala zasahovať
Daily Mail: Spojené kráľovstvo by nemalo ísť cestou ako vláda USA a Biely dom začal zástupnú vojnu s Ruskom, do ktorej by Británia nemala zasahovať. Napísal Peter Hitchens, publicista britského denníka „Daily Mail“. Tvrdí, že Spojené štáty sa... Čítať ďalej
19 | 04 | 2023 | Ivan Mihale

Ruské obranné línie pripravené

Satelitné snímky z posledných týždňov podľa jeho slov navyše ukázali, že ruská strana už pripravila obranné línie na Kryme pri prípadnom ukrajinskom postupe. "Obranné línie na Kryme sú už pripravené," vyhlásil expert.

V rozhovore došlo aj na tému posielanie zbraní na Ukrajinu. Podľa Kaima totiž predošlé dodávky zbraní pre jarnú ofenzívu ani neboli dostačujúce. Uskutočnené dodávky zbraní neboli „v takom rozsahu, aký Ukrajina očakávala“, povedal Kaim. 

Na Ukrajinu síce boli poslané desiatky tankov, podľa experta ich Ukrajina potrebuje oveľa viac - stovky. Nedostatok zbraní tak podľa neho zohral výraznú úlohu pri plánovaní jarnej ofenzívy a výrazne ju tým spomalil. „To všetko brzdí plán na jarnú ofenzívu – zásadne.“

Ofenzíva už začala?

Pritom ministerstvo obrany Ukrajiny už oznámilo začatie protiofenzívy na Donbase v štyroch smeroch. Pochválilo sa  útočnými akciami v Bachmute (Arťomovsku).

Námestníčka ministra obrany Ukrajiny Anna Maljarová označila situáciu v Bachmute ( Arťomovsku), kde sa Ozbrojené sily Ukrajiny postupne vzdávajú, za prvok protiofenzívy. Povedala, že protiofenzíva by sa nemala zredukovať na nejaké aktívne útočné akcie a konkrétne dátumy. Podľa nej ide o komplex opatrení a na východe už prebiehajú protiofenzívne akcie Ozbrojených síl Ukrajiny. 

Tvrdia, že ofenzíva sa začala!
Ministerstvo obrany Ukrajiny oznámilo začatie protiofenzívy na Donbase v štyroch smeroch. Pochválilo sa útočnými akciami v Bachmute (Arťomovsku). Protionfenzíva Námestníčka ministra obrany Ukrajiny Anna Maljarová označila situáciu v Bachmute (... Čítať ďalej
19 | 04 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik