TAJNÝ PLÁN mierovej dohody Macrona a Pekingu
20 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Francúzsky prezident Emmanuel Macron údajne aktívne pracuje na „tajnom pláne“ s Pekingom s cieľom pokúsiť sa do leta sprostredkovať mierovú dohodu medzi Ruskom a Ukrajinou, informuje americký Breitbart.

Dohoda na stole do leta?

Francúzske zdroje v rozhovore pre Bloomberg odhalili, že Emmanuel Macron, ktorý nedávno odcestoval do Guangdongu rokovať s čínskym diktátorom Si Ťin-pchingom, zrejme poveril špičkových diplomatov z Paríža, aby sa s Pekingom zapojili do uzavretia dohody o ukončení vojny na Ukrajine.

Podľa správy Elysée verí, že takáto dohoda by mohla byť uzavretá do leta, ak by boli splnené určité podmienky. Konkrétne, že Kyjev uspeje vo svojej jarnej protiofenzíve do takej miery, že by Zelenského vláda mohla prísť ku stolu s Vladimírom Putinom z pozície sily.

Predstaviteľ Macronovej kancelárie pre spravodajstvo údajne povedal, že francúzsky prezident využil svojho poradcu pre zahraničnú politiku Emmanuela Bonna, aby spolupracoval s najvyšším diplomatom ČKS Wang Yi. Mali začať vytvárať potenciálny mierový rámec.

Podpora zástupnej vojny, no snaha o mier

Hoci bol Macron jedným z mála západných lídrov ochotných spolupracovať s Moskvou v prvých dňoch po invázii, neskôr sa priklonil k neoliberálnemu establishmentu a podporil posielanie miliárd do regiónu vo forme peňazí a zbraní na podporu proxy vojny.

screenshot videa youtube | Putin a Macron

Vo februári Peking navrhol predpokladaný rámec pre mierové rokovania vrátane okamžitého prímeria, avšak tento prístup bol široko odmietnutý ako nerealizovateľný vzhľadom na úzky vzťah Číny s Ruskom.

Francúzsky prezident sa však očividne domnieva, že komunistický režim je skutočným aktérom v mieri. Francúzsky predstaviteľ v rozhovore pre londýnsky Daily Telegraph povedal: „Pán Macron počas svojej cesty verejne povedal, že chce prinútiť Čínu, aby sa zaviazala hrať konštruktívnu úlohu. Prirodzene, prebehli diplomatické diskusie, ktoré budú nasledovať.“

Hanba pre Washington

Správy prichádzajú v čase, keď Macron vyvolal v Berlíne, Londýne a Washingtone pobúrenie svojimi komentármi po svojej ceste do Číny. V nich uviedol, že Európa by nemala „nasledovať“ Ameriku do konfliktu s Pekingom, ak komunistický národ napadne Taiwan a že Európa by mala rozvíjať svoju vlastnú „strategickú autonómiu“, aby prestala byť „vazalom“ Spojených štátov.

Ak by sa Macronovi skutočne podarilo tento čin uskutočniť, bola by to veľká hanba pre administratívu prezidenta Joea Bidena, ktorá sa sústredila skôr na vojenský výsledok než na pokus hrať sa na mierotvorcu.

Joe Biden, foto: Getty Images

Biden, ktorý sa zaviazal priniesť svetu stabilitu a prerobiť údajne napäté vzťahy so spojencami po Trumpovom prezidentstve, dohliadal na jedno z najchaotickejších období na svetovej scéne. 

Je vplyv Macrona dostatočný?

Uvidí sa však, či má Macron vplyv na sprostredkovanie dohody, pričom Kremeľ predtým uviedol, že Francúzsko spolu so Spojenými štátmi, Spojeným kráľovstvom a Nemeckom by sa nemali považovať za kandidátov na sprostredkovateľa medzi Kyjevom a Moskvou vzhľadom na to, že západné mocnosti poslali všetky svoje zbrane, ktoré majú byť použité na bojisku proti ruským vojakom. Kritickým kameňom úrazu je aj zjavný smäd ruského prezidenta Putina po vojne. 

Je tiež otázne, či má Francúzsko dostatočnú dôveryhodnosť aj u Ukrajincov. Niektorí, vrátane bývalého lídra britskej Konzervatívnej strany Sira Iaina Duncana Smitha, poznamenali, že jeho rola pri sprostredkovaní mierovej dohody z Minska po boku vtedajšej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v roku 2014 priniesla "kyslú chuť" v ústach mnohých na Ukrajine vzhľadom na to, že nedokázala zabrániť minuloročnej invázii.

Ďalších pár miliónov je na ceste do Kyjeva
USA pripravili nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Pentagon informoval o novom balíku v hodnote 325 miliónov dolárov. Čo dá Washington Kyjevu - munícia pre delostrelectvo a viacnásobné odpaľovacie raketové systémy HIMARS - náboje... Čítať ďalej
20 | 04 | 2023 | Milan Laca

„Keď som bol na Ukrajine, zistil som, že neveria Číňanom a neveria Macronovi, keďže ich postavil do tejto ťažkej situácie, keď v roku 2014 prišiel s katastrofálnou dohodou s Merkelovou,“ povedal Sir Iain. 

„Určite mu neveria, odkedy odišiel do Číny. Hovoria: Macron má len jeden cieľ, a to posilniť imidž Macrona, a je mu jedno, koho predá, aby to dosiahol, keď čelí takému domácemu neporiadku,“ povedal britský poslanec a dodal: „Jeho správanie je naozaj bizarné a pripomínajúce hada v tráve.“

Katastrofa neo-liberálneho globalistického štýlu vládnutia

Ale môžu to byť Macronove problémy doma, ktoré môžu potopiť jeho ambície hrať svetového lídra. Pričom jeho vláda je zapletená do krízy, keďže milióny francúzskych občanov sa za posledný mesiac vzbúrili proti katastrofálnej ekonomickej realite, ktorej národ čelí po piatich rokoch neo-liberálneho globalistického štýlu vládnutia.

Daily Mail: Británia by do konfliktu nemala zasahovať
Daily Mail: Spojené kráľovstvo by nemalo ísť cestou ako vláda USA a Biely dom začal zástupnú vojnu s Ruskom, do ktorej by Británia nemala zasahovať. Napísal Peter Hitchens, publicista britského denníka „Daily Mail“. Tvrdí, že Spojené štáty sa... Čítať ďalej
19 | 04 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik