Rusi nedostanú skoro nič!
21 | 04 | 2023 I Milan Laca
Krajiny G7 môžu zaviesť takmer úplný zákaz vývozu do Ruska.

Bloomberg: Krajiny G7 môžu zaviesť takmer úplný zákaz vývozu do Ruska

Nedobré správy 
Ako napísala agentúra Bloomberg, „zástupcovia G7 o tejto myšlienke diskutujú v období pred májovým stretnutím lídrov. Autori iniciatívy, podľa novín, navrhli prejsť na sankčný režim, v ktorom je štandardne zakázaný dovoz tovaru do Ruska. V tomto prípade sa tvoria zoznamy výnimiek.
Nový zoznam

Ako zistila agentúra  Bloomberg, o myšlienke zaviesť zoznam povolených položiek, namiesto zoznamu zakázaných tovarov, sa bude diskutovať pred summitom G7, ktorý sa bude konať v máji v Japonsku. Podľa nej, s najväčšou pravdepodobnosťou, aj keď bude prijaté príslušné rozhodnutie, politika sankcií zostane nezmenená vo vzťahu k poľnohospodárskym výrobkom a liekom.

"Hanbím sa za seba" – luxemburský premiér "zaútočil" na Viktora Orbána
"Nežiadame o ľútosť, nežiadame o solidaritu, nežiadame o súcit. Len rešpekt!" povedal otvorene luxemburský premiér, ktorý je homosexuál, Xavier Bettel.Luxemburský premiér Xavier Bettel ostro kritizoval Viktora Orbána a zákon o ochrane detí, ktorý... Čítať ďalej
20 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Embargo

Ako poznamenávajú noviny, prijatie takmer úplného exportného embarga by znamenalo, že väčšina súčasných obchodných tokov s Ruskom bude uzavretá. Sankcie v súčasnej podobe znížili export z EÚ a krajín G7 do Ruska takmer na polovicu. Stále však ide o tovar v hodnote 66 miliárd dolárov. Členovia G7 sa domnievajú, že táto suma je príliš vysoká, najmä vzhľadom na schopnosť Moskvy obchádzať sankcie paralelným dovozom cez tretie krajiny.

EÚ sa tiež chystá

Európsky predstaviteľ pre The Financial Times povedal, že nové protiruské sankcie netreba očakávať, pretože zavedenie dodatočných reštriktívnych opatrení povedie len k zvýšeniu ich výnimiek. Ešte predtým však eurokomisárka pre finančnú stabilitu Mairead McGuinnessová vyhlásila, že Európska únia sa pripravuje na zavedenie 11. balíka protiruských sankcií.

Prilákajú úniu?

Hlavnou úlohou autorov iniciatívy zostáva získať Európsku úniu na svoju stranu, čo je spojené s dlhými diskusiami. Faktom je, že zmeny musí schváliť všetkých 27 členov bloku, z ktorých mnohí majú vo vzťahu k Rusku stále svoje záujmy. Okrem toho takáto významná revízia režimu sankcií spôsobí nespokojnosť spoločností, ktoré naďalej obchodujú s Ruskom, keďže to súčasné reštriktívne opatrenia nezakazujú. Obavy vyvoláva aj nepredvídateľná reakcia Moskvy. 

Západ zvažuje všetky možnosti proti Rusku
Západ sa začal pripravovať na akúkoľvek ruskú odpoveď na protiofenzívu Ukrajiny. The Guardian: Západné krajiny začali prípravy na akúkoľvek možnú ruskú reakciu na ukrajinskú protiofenzívu. Noviny sa odvolávajú na nemenovaných predstaviteľov Veľkej... Čítať ďalej
19 | 04 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik