Európska komisia podala žalobu na Slovensko!
20 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová

"Európska komisia podala žalobu na Slovensko na Európsky súdny dvor za oneskorené platby verejných nemocníc.Poškodení v tejto žalobe sú vraj podnikatelia, ktorí dodávajú nemocnici tovar a služby a pritom nedostali zaplatené, alebo dostali zaplatené až po splatnosti," píše na sociálnej sieti Peter Visolajský, predseda LOZ. A dodáva: "ALE..."! 

"Pri opakovaných analýzach (Najvyšší kontrolný úrad aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou) sa zistilo, že platby zdravotných poisťovní hlavne štátnym nemocniciam nie sú dostatočné a nepokrývajú často ani náklady na liečbu pacientov. Teda ak nemocnice neplatia dodavávateľom to je na medzinárodnú žalobu Slovenska, ale to že nemocniciam neplatia superziskové poisťovne je v poriadku? ( čistý zisk po zdanení len u majiteľov Dôvery za 10 rokov bol cca 700mil eur - údaj ÚDZS ), píše na sociálnej sieti Peter Visolajský

Nemohla by EK podať žalobu na Slovensko, že verejné nemocnice nedostanú od poisťovní zaplatené ani opravnené náklady na zdravotnú starostlivosť? Pýta sa predseda LOZ, Visolajský

"Za CT, MR vyšetrenia, laboratórne vyšetrenia patriace finančným skupinám platia naše poisťovne viac ako okolité krajiny, súkromná poisťovňa Dôvera za 10 rokov priniesla svojim majiteľom 700 milionov eur čistý zisk - zo zdravotných odvodov občanov, ale pre štátne nemocnice nie sú peniaze," vysvetľuje predseda LOZ.

"Pred mesiacom sme v LOZ medializovali, že hoci poisťovne od štátu dostali navýšenie financíí, toto navýšenie poslali hlavne súkromným nemocniciam, patriacim finančným skupinám, a na úkor štátnych nemocníc. Žiadali sme prerozdelenie financií preveriť a podali sme aj podnet na ÚDZS (šetrenie prebieha).V médiách sa za to rozbehla na nás vlna kritiky, ako tomu vraj len nerozumieme... Ale to, že sa následne na MZ SR zistilo, že sme mali pravdu a malé, hlavne súkromné nemocnice musia vratiť niekoľko miliónov! eur (dostali viac ako mali) a štátnym nemocniciam musia naopak pridať (dostali menej ako mali dostať), to už v mediách nejak nepočuť," zdôrazňuje ďalej.

"Jedna z požiadaviek lekárov, ktorí dali výpoveď minulý rok, bola, aby zdravotné poisťovne mali zakonnú povinnosť zaplatiť nemocniciam minimálne náklady za adekvátnu liečbu pacienta. Hoci sa vláda písomne podpisom pána Hegera zaviazala toto splniť, zostáva to nesplnené a demokrat Heger lekárov podviedol. A tak sľub z Cypru: "Pán Haščák, časy hojnosti sa skončili" je ďaľšou prázdnou vetou aj tejto vlády," myslí si Visolakjský.

"Občanov oklamali a paradoxne nemocnice, za to, že liečia a zachraňujú životy aj bez zisku, čelia žalobe. A občan platiaci vysoké zdravotné odvody poisťovniam, keď ochorie, dostane plesnivú izbu a rozpadajúcu sa posteľ v zadlženej nemocnici. Nakoniec z jeho daní sa nemocnice musia oddlžiť opäť," dodáva.

Občan platí, prežraté poisťovne finančníkov sú spokojné a podvýživené nemocnice majú na krku žalobu," zdôrazňuje predseda LOZ Peter Visolajský v závere príspevku!

Pentagon varuje Biely dom, že zdroje pre Ukrajinu sú vyčerpané
Na akcii organizovanej za asistencie magazínu Foreign Policy to povedal zástupca šéfa Pentagonu pre politické záležitosti Colin Kahl. Informuje ukrajinský web strana.ua. „Je zrejmé, že máme mimoriadne množstvo peňazí, ktoré Kongres vyčlenil na... Čítať ďalej
20 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik