Čína nedala Rusom zbrane
20 | 04 | 2023 I Milan Laca

Tajné dokumenty Pentagonu: Čína odmietla dať „Wagnerovcom" zbrane.

Ruská súkromná vojenská spoločnosť Wagner, ktorá je zapojená do  vojny na Ukrajine, začiatkom tohto roka neúspešne požiadala Čínu o poskytnutie zbraní.

Dôkazy

Ako píše " European Truth ", s odvolaním sa na  Financial Times, dokazujú to tajné dokumenty amerického ministerstva obrany, ktoré sa dostali na internet. Podľa jedného zo zverejnených dokumentov Pentagonu, predstavitelia „Wagnerovcov“, ktorých ovláda blízky spolupracovník Vladimíra Putina Jevgenij Prigožin, „začiatkom roku 2023 hľadali v Číne muníciu a vybavenie“. Ale od začiatku januára Čína „neposlala  žiadne zbrane a to ani na testovanie a nemala s nimi žiadne kontakty, týkajúce sa dodávok zbraní “, uvádza sa v tom  istom dokumente.

Tvrdia, že ofenzíva sa začala!
Ministerstvo obrany Ukrajiny oznámilo začatie protiofenzívy na Donbase v štyroch smeroch. Pochválilo sa útočnými akciami v Bachmute (Arťomovsku). Protionfenzíva Námestníčka ministra obrany Ukrajiny Anna Maljarová označila situáciu v Bachmute (... Čítať ďalej
19 | 04 | 2023 | Milan Laca

Niekde uspeli

V materiáloch sa spomínajú aj úspešné príklady získania zbraní pre jednotky „Wagner“ od ďalších spojencov Moskvy – Bieloruska a Sýrie. Podľa jedného z dokumentov, Bielorusko začiatkom januára „dodalo už 50 % sľúbených zbraní“ a ponúklo „Wagnerovcom“ zaslanie 300 tisíc nábojov do granátometov VOG-17. V bližšie nešpecifikovanom čase tiež kúpili v Sýrii aj šesť granátometov SPG-9 a 180 granátov.

Ankara tiež odmietla

Aj v Turecku sa „Wagnerovci“ pokúsili dohodnúť na nákupe dronov, systémov elektronického boja, protibatériových systémov a húfnicových delostreleckých zariadení, ale ich odmietli.

Kto sú to?

"PVK "Wagner" sa objavil v roku 2014 a aktívne pôsobil v mnohých krajinách, kde má Rusko dôležité záujmy,  najmä v Sýrii, Líbyi, Stredoafrickej republike a na Ukrajine.  

Pentagon varuje Biely dom, že zdroje pre Ukrajinu sú vyčerpané
Na akcii organizovanej za asistencie magazínu Foreign Policy to povedal zástupca šéfa Pentagonu pre politické záležitosti Colin Kahl. Informuje ukrajinský web strana.ua. „Je zrejmé, že máme mimoriadne množstvo peňazí, ktoré Kongres vyčlenil na... Čítať ďalej
20 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik