U Káčera na ministerstve sa "oslavovalo"
20 | 04 | 2023 I Eka Balašková

Na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR privítal dočasne poverený minister Káčer veľvyslancov pri príležitosti 19-teho výročia vstupu SR do EÚ (1. máj) a NATO (29. marec). Tieto kroky označil za „generačné rozhodnutia“ a keby sme chceli vystúpiť, vyjde nás to podľa neho veľmi draho.

Podľa Káčera môžeme byť vďační, že sme členmi týchto dvoch spoločenstiev elitných krajín, vďaka ktorým lepšie zvládame ako pandémiu, tak energetickú krízu a že civilizačne patríme na Západ. Na oplátku za našu solidaritu je Aliancia pripravená chrániť nás. Rastislav Káčer nie je v diplomacii žiadny nováčik. V čase bombardovania Srbska (1999) bol štátnym tajomníkom ministerstva obrany a dodnes otvorenie slovenského vzdušného priestoru pre NATO považuje za správny krok. Káčer je pritom čestným predsedom Globsec, kde je partnerom významná zbrojárska firma.

Čo by sme boli bez nich...?

"Posledné roky boli náročné. Pandémia nového koronavírusu, energetická kríza, vysoká inflácia a vojna, ktorú proti nášmu východnému susedovi rozpútalo Rusko, zásadne zmenili naše životy. Avšak tieto krízy nám zároveň ukázali, kto je naším skutočným priateľom a spojencom a kam civilizačne patríme. Dokázali nám tiež, že len a len vďaka členstvu v Únii a Aliancii sme silnejší a lepšie pripravení zvládať výzvy," uviedol Káčer na sociálnej sieti. Priomenul tiež, že tieto dve organizácie sú elitou, medzi ktorú sa členovia dostanú len „na pozvánku a po splnení náročných kritérií“. Slovensko si podľa neho svoju rolu zastalo.

"Za ostatné takmer dve dekády sme potvrdili, že sme spoľahlivým členom EÚ a zároveň zodpovedným a solidárnym príslušníkom NATO. Aliancia je na oplátku pripravená našu krajinu bezodkladne a nekompromisne brániť," uviedol Káčer a dôkazom je podľa neho prítomnosť vojakov a techniky NATO na Slovensku.

Facebook / Rastislav Káčer | Rastislav Káčer na stretnutí s veľvyslancami

Eskalátor napätia

Dočasne poverený minister zahraničný vecí Rastislav Káčer ako hlavný predstaviteľ našej diplomacie sa zapíše do slovenskej histórie ako jedna z ústredných postáv prispievajúcich do eskalácie napätia v súvislosti s aktuálnym vojenským konfliktom na Ukrajine, ktorá sa hrubým spôsobom spreneverila základnému poslaniu diplomacie, hľadať za každú cenu mierové riešenie a predchádzať vojenskému konfliktu všetkými možnými a dostupnými prostriedkami.

Politológ: Treba sa pripraviť! Do volieb bude nevyhnutné vyjsť do ulíc
"...Treba sa pripraviť aj na možnosť, že ešte do volieb bude nevyhnutné vyjsť do ulíc a dať dosluhujúcej garnitúre najavo, nech sa ani len nepokúša robiť niečo také v našom mene...," Citát Eduard Chmelár. Dnešná politika zelených nás vedie do... Čítať ďalej
16 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Podpísaný pod bombardovanie Srbska

Káčer začínal ako politický analytik na ministerstve zahraničných vecí. Aj vďaka dobrému vzťahu k NATO, v ktorého ústredí v Bruseli pôsobil v rokoch 1994 – 1998, sa v roku 2001 stal štátnym tajomníkom ministerstva obrany (zodpovedal za proces vyjednávania a vstúpenia SR do Aliancie) a práve on spolurozhodoval o povolení preletu lietadiel NATO bombardujúcich súčasné Srbsko. Po návrate z Bruselu bol vedúcim štábu pre plánovanie politiky a generálnym riaditeľom pre bezpečnostnú politiku a mnohostranné záležitosti na ministerstve zahraničných vecí. Neskôr pôsobil päť rokov ako veľvyslanec Slovenska vo Washingtone a následne od októbra 2013 v Budapešti.

„Je to tak ďaleko, že stav v Maďarsku ohrozuje elementárne princípy fungovania Európy, resp. spochybňuje hodnotový rámec, na ktorom Európska únia funguje alebo je na ňom postavená,“ vyjadril sa v jednej z relácií Štefana Hríba. Koncom roka 2019 podala organizácia Hnutie nová jednota na Káčera trestné oznámenie pre šírenie poplašnej správy o revizionistických snahách vlády Viktora Orbána.

Srbsko a „humanitárne bombardovanie“

V júli 2008 ho zvolili za predsedu Slovenskej atlantickej komisie (člena Združenia Atlantickej zmluvy). Prezentuje sa ako odborník na trans­atlantické vzťahy, obranu a bezpečnosť.

„Tam sme sa chodili pozerať ako do výkladnej skrine. A závideli sme Juhoslovanom, ako sa majú. Tak choďte dneska do Bosny a Hercegoviny alebo hocikde, a teda neviem, či im je čo závidieť,“ odpovedal v relácii Pod lampou Káčer cynicky na moderátorovu ozázku o bývalej Juhoslávii. Kvôli „humanitárnemu bombardovaniu“ (r. 1999) na území dnešného Srbska zomrelo približne 2500 civilistov.

„Dneska ma tá demagógia, že sme umožnili bombardovať bratov Srbov, dosť vytáča. Po prvé, nepovažujem Srbov o dosť väčších bratov od Chorvátov, ani Maďarov, Rumunov, Poliakov, Čechov, Nemcov alebo Ukrajincov. Jednoducho, Srbi nám nie sú o nič väčší bratia ako ktokoľvek iný, ktorý je okolo,“ povedal Káčer. Podľa neho citlivo prevedený zákrok bol posledným zdvihnutým prstom.

„Bola to operácia letecká, s istou presnosťou, veľmi málo civilných obetí, rádovo menej, ako si oni spôsobili sami,“ dodal Káčer s tým, že išlo o správny zákrok, ktorý pomohol.

Káčer, alebo jastrab

Káčer je čestným predsedom slovenského inštitútu Globsec, ktorý sa venuje otázkam zahraničnej a bezpečnostnej politiky. Organizuje konferencie Tatra Summit a Globsec Bratislava Forum. Obzvlášť závažné je, kto je sponzorom týchto podujatí. Výstupy z nich môžu byť ovplyvnené práve nimi. Partnerom je tretia najväčšia zbrojárska firma na svete – britská BAE Systems, a generálnym partnerom je ďalšia z obrovských zbrojoviek – americká Lockheed Martin.

Na Slovensko v stredu pricestuje taliansky prezident Sergio Mattarella
Na Slovensko v stredu pricestuje taliansky prezident Sergio Mattarella. Jeho dvojdňový program sa začne na Leteckej základni Malacky-Kuchyňa, ktorú navštívi spolu s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. Vo štvrtok (20. 4.) čaká hlavy štátov spoločné... Čítať ďalej
19 | 04 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik