Súhrn medzinárodného spravodajstva
19 | 04 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva

MOSKVA - Dolná komora ruského parlamentu - Štátna duma - schválila v utorok balík návrhov, ktoré sprísňujú zákony využívané na zastrašovanie alebo umlčanie kritikov politiky Kremľa. Medzi zmenami je i zavedenie doživotného trestu väzenia za vlastizradu. Sprísnia sa aj tresty za sabotáž a teroristické aktivity.         

VARŠAVA - Poľský premiér Mateusz Morawiecki adresoval účastníkom spomienkového podujatia pri príležitosti stredajšieho 80. výročia povstania vo varšavskom židovskom gete list, v ktorom vyjadril úctu židom i Poliakom, ktorí sa postavili nacistickému režimu. Spomienková akcia sa konala pri Pamätníku spoločného utrpenia židov a Poliakov vo Varšave, ktorý sa nachádza v areáli bývalého štadióna, kde nacisti zavraždili viac ako 7000 ľudí.

 -- Tisíce ľudí sa v utorok zišli na mieste bývalého koncentračného tábora Auschwitz, aby sa zúčastnili na Pochode živých na pamiatku obetí holokaustu, ktorý tento rok pripadá na predvečer 80. výročia vypuknutia povstania vo varšavskom gete. Medzi účastníkmi pochodu, ktorí vzdali hold všetkým obetiam holokaustu, boli aj prezidenti Poľska a Talianska Andrzej Duda a Sergio Mattarella.

Putin opäť pohrozil Západu (VIDEO)
Daily Mail: Putin vydal „desivé“ varovanie Západu kvôli Ukrajine. Noviny označili prelet Tu-95 nad Tichým oceánom za Putinovo varovanie. Opäť varoval Let dvoch strategických raketových nosičov Tu-95MS nad Beringovým a Ochotským morom bol... Čítať ďalej
18 | 04 | 2023 | Milan Laca

VARŠAVA - Poľsko začalo stavať elektronickú bariéru na svojej pozemnej hranici s ruskou exklávou Kaliningrad s cieľom monitorovať akúkoľvek nelegálnu činnosť a bojovať proti takýmto aktivitám. V utorok to povedal poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski. Súčasťou elektronickej ochrany 210-kilometrovej hranice Poľska s Kaliningradskou oblasťou budú 24-hodinové monitorovacie kamery a detektory pohybu. Výstavba má byť dokončená na jeseň.

MOSKVA - Ruské orgány začali voči opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému ďalšie trestné konanie, informovala v utorok jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová. Podľa nej tak urobili na základe provokácie zinscenovanej vedením väznice, kde si Navaľnyj odpykáva svoj deväťročný trest odňatia slobody. Navaľnyj je najnovšie obvinený z "dezorganizácie činnosti väzenských inštitúcií", za čo mu hrozí ďalších päť rokov väzenia.

BERLÍN - Nemecký kancelár Olaf Scholz vyjadril nádej, že Švajčiarsko upustí od svojho nesúhlasu s dodaním zbraní švajčiarskej výroby pre Ukrajinu. Uviedol to v utorok v Berlíne na spoločnej tlačovej konferencii so švajčiarskym prezidentom Alainom Bersetom. Napriek požiadavkám zo strany Kyjeva i jeho západných spojencov Bern stále odmieta povoliť krajinám, ktoré majú k dispozícii vojenské vybavenie švajčiarskej výroby, aby ho poslali na Ukrajinu.

Poľsko pritvrdzuje
Poľsko podľa dokumentu, ktorý v utorok videla agentúra Reuters, predložilo návrh nového súboru sankcií proti Rusku za vedenie vojny proti Ukrajine. Vrátane zákazu dovozu ropy a diamantov, informuje The Guardian. Písomný návrh, ktorý bol podľa... Čítať ďalej
18 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

VARŠAVA - Približne 2600 príslušníkov poľskej polície a desiatky agentov amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) sa v Poľsku od pondelka zúčastňujú na spoločných protiteroristických cvičeniach s názvom Wolf-Ram 23, oznámilo v utorok ministerstvo vnútra vo Varšave. Cieľom trojdňových cvičení je nácvik reakcie na rozličné druhy teroristických útokov.

MOSKVA - Moskva v utorok oznámila, že si predvolala veľvyslancov Británie, Kanady a USA za závažné zasahovanie do vnútorných záležitostí Ruska. Rezort diplomacie v Moskve neposkytol ďalšie podrobnosti, prečo si veľvyslancov týchto krajín predvoláva. Moskva ich však už kritizovala za vyjadrenia, ktorými odsúdili rozhodnutie súdu v prípade kritika Kremľa Vladimira Kara-Murzu. Tomu ruský súd v pondelok udelil 25-ročný väzenský trest.

PEKING - Najmenej 21 ľudí prišlo o život pri požiari v jednej z nemocníc v čínskom hlavom meste Peking. Zamestnancom sa podarilo z budovy evakuovať 71 pacientov. Čínske štátne médiá uviedli, že plamene sa podarilo dostať pod kontrolu a ukončené boli i záchranárske práce.

Začala sa potravinová vojna s Kyjevom?
Ukrajinské mlieko sa nahromadilo na hraniciach s Poľskom. Kvôli pozastaveniu vývozu cez Poľsko, sa na ukrajinsko-poľských hraniciach nahromadilo množstvo mliečnych výrobkov .Oznámil to výkonný riaditeľ Zväzu mliekarenských podnikov Ukrajiny Arsen... Čítať ďalej
18 | 04 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik