Gabonský prezident začína cestu do Pekingu. Za akým účelom?
19 | 04 | 2023 I Ivan Mihale

Gabonský prezident Ali Bongo Ondimba odštartoval v utorok svoju štvordňovú štátnu návštevu Číny na pozvanie čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Okrem dôležitosti prehlbovania bilaterálnych vzťahov je návšteva prezidenta Bonga konštruktívna pri posilňovaní dôvery Afriky v hospodársku obnovu a napredovaní praktickej spolupráce s Čínou, najmä v dôsledku pandémie a uprostred ukrajinskej krízy, uviedli čínski analytici.

Po prívale diplomatických aktivít ázijských, európskych a latinskoamerických lídrov v Pekingu by návšteva africkej hlavy štátu bola prospešná pre podporu budovania nového typu medzinárodných vzťahov a naznačuje, že plnohodnotná čínska diplomacia má vplyv na spustenie globálneho efektu.

Podľa čínskeho ministerstva zahraničných vecí je prezident Ali Bongo prvou africkou hlavou štátu, ktorú Si Ťin-pching prijal od svojho znovuzvolenia za čínskeho prezidenta. Po uvítacom ceremoniáli a bankete v Pekingu budú obe hlavy štátov rokovať a zúčastnia sa na slávnostnom podpise dokumentov o spolupráci.

Ide o nový impulz

Hovorca ministerstva zahraničných vecí Wang Wenbin 14. apríla privítal, že návšteva Aliho Bonga Ondimbu v Číne poskytne nový impulz pre komplexný a hlboký rast čínsko-gabonských vzťahov a prinesie nové výsledky v priateľskej spolupráci medzi oboma krajinami.

Wang povedal, že Čína a Gabon sa tešia z tradičného priateľstva a pevne sa navzájom podporujú v otázkach, ktoré súvisia so základnými záujmami a hlavnými problémami oboch strán, s prehĺbením vzájomnej dôvery a plodnou praktickou spoluprácou.

Diplomatické väzby

Ide o druhú štátnu návštevu prezidenta Aliho Bonga v Číne po viac ako šiestich rokoch. V decembri 2016 prezident Xi rokoval s gabonským lídrom v Pekingu, keď sa rozhodli povýšiť čínsko-gabonské vzťahy na komplexné partnerstvo spolupráce. Podľa čínskeho ministerstva zahraničných vecí prezident Ali Bongo navštívil Čínu 11-krát. 20. apríla uplynie 49 rokov od nadviazania diplomatických stykov medzi oboma krajinami.

Song Wei, profesor na Škole medzinárodných vzťahov a diplomacie na Pekinskej univerzite zahraničných štúdií, v utorok pre Global Times povedal, že vzťahy medzi Čínou a Gabonom, najmä odkedy bola navrhnutá Iniciatíva pásu a cesty (BRI), preukázali pozitívny vývoj. "V roku 2023 si pripomíname 10-ročné výročie čínskej BRI. Je to tiež 10. výročie čínskej africkej politiky „úprimnosti, spriaznenosti a dobrej viery“. "

Gabon ako nezanedbateľný partner

Vzhľadom na to, že Gabon je dôležitým vývozcom surovín, ako je drevo a ruda, Song povedal, že Čína môže poskytnúť väčšiu podporu gabonskému spracovateľskému a výrobnému priemyslu v rámci existujúceho rámca spolupráce.

Podľa čínskeho ministerstva zahraničných vecí bola Čína najväčším obchodným partnerom Gabonu deväť po sebe nasledujúcich rokov až do roku 2022. V roku 2022 dosiahol obchod medzi Čínou a Gabonom 4,55 miliardy USD, čo je medziročný nárast o viac ako 50,8 percenta. Čína dováža najmä ropu, mangánovú rudu a drevo a vyváža mechanické a elektrické výrobky, oceľ a cement.

Ťažké srdce Afriky na USA

Okrem toho, keďže USA sprísňujú Afriku, návšteva vysiela signál svetu, že Čína bola vždy najsilnejším rozvojovým partnerom Afriky a dôležitou hybnou silou rastu Afriky, povedal Song.

Ide o medzinárodnú spravodlivosť

He Wenping, riaditeľ sekcie afrických štúdií na Inštitúte západoázijských a afrických štúdií pri Čínskej akadémii sociálnych vied, uviedol, že nadchádzajúce výmeny názorov medzi čínskymi a gabonskými lídrami budú reprezentatívnym prípadom pri mapovaní ďalšej fázy Čínsko- africkej spolupráci.

"Afrika je popredným partnerom BRI na celom svete s takmer úplným pokrytím v oblastiach spolupráce," povedal. "Čína zohráva hmatateľnú úlohu pri podpore hospodárskeho a sociálneho rozvoja a zlepšovaní blahobytu ľudí v Afrike."

Vzájomne výhodná spolupráca medzi Čínou a Afrikou je dobrým príkladom pre budovanie nového typu medzinárodných vzťahov a komunity so spoločnou budúcnosťou ľudstva, poznamenal.

V článku uverejnenom v People's Daily 17. apríla čínsky veľvyslanec v Gabone Li Jinjin uviedol, že čínsko-gabonské priateľstvo nadviazala staršia generácia lídrov oboch krajín a skalopevné vzťahy odolali skúške.

Čína a Gabon si vždy rozumeli a podporovali sa v otázkach týkajúcich sa základných záujmov a hlavných záujmov druhej strany a úzko spolupracovali na multilaterálnych príležitostiach, ako sú Bezpečnostná rada OSN a Rada OSN pre ľudské práva, aby pevne zabezpečili medzinárodnú spravodlivosť a spravodlivosť, uvádza Liov článok.

Politológ: MAGISTERKA ČAPUTOVÁ OPÄŤ KLAME, alebo nepozná štátny protokol
Zuzana Čaputová sa na sociálnej sieti ohradila voči kritike opozičných politikov, že vodí štátne návštevy na Zámockú ulicu. Vo svojom statuse tvrdí, že „o svojom programe na Slovensku rozhodujú sami zahraniční hostia“ a že pietna spomienka pri gay... Čítať ďalej
18 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik