Súhrn medzinárodného spravodajstva
18 | 04 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 18. apríla - 11.30

PRAHA - Česká polícia obvinila 22 ľudí, ktorí podľa nej prevážali nelegálnych migrantov cez Maďarsko, Slovensko a Česko do Nemecka, prípadne ďalších krajín EÚ. Šesť ľudí skončilo vo väzbe. Všetkým obvineným hrozí väzenie od dvoch do ôsmich rokov. V utorok to uviedla Polícia ČR (PČR). Podľa detektívov Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) išlo o medzinárodnú organizovanú skupinu osôb, ktorá prevozy migrantov najmä zo Sýrie organizovala minimálne od októbra 2021.

KYJEV - Ruský prezident Vladimir Putin navštívil vojenské ústredia ruskej armády v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Oznámil to v utorok Kremeľ. Šéf Kremľa si na stretnutí vojenského veliteľstva vypočul hlásenia od veliteľov vzdušných síl a armádnej skupiny Dneper, ďalší vysokopostavení príslušníci armády ho oboznámili so situáciou v Chersonskej a Záporožskej oblasti. Následne sa ruský prezident presunul vrtuľníkom do ústredia ruskej armády v Luhanskej oblasti na východe Ukrajine.

BRAZÍLIA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa stretol v pondelok v Brazílii s prezidentom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, ktorého Washington kritizoval za nedávne výroky, že USA svojou vojenskou pomocou podnecujú vojnu na Ukrajine. Lula bol nedávno na návšteve Číny a Spojených arabských emirátov, kde obvinil USA z "podnecovania vojny". Takisto vyhlásil, že Spojené štáty a Európa "musia začať rozprávať o mieri" a že Kyjev má tiež svoj podiel viny na vzniku konfliktu.

Česko ukrajinské obilie brať neprestane
Podľa ministra poľnohospodárstva Zdeňka Nekuly Česká republika neplánuje ísť v šľapajach Poľska, Slovenska a Maďarska a nezavedie zákaz na dovoz obilia z Ukrajiny. Oznámil to v pondelok s tým, že jednostranné zákazy zo strany susedov a Maďarska sú... Čítať ďalej
18 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

KARUIZAWA - Ministri zahraničných vecí krajín G7 v utorok upozornili Rusko, že sú pripravení sprísniť sankcie pre jeho inváziu na Ukrajinu. Takisto vyzvali Čínu, aby dodržiavala medzinárodné pravidlá. Ministri po rokovaniach v japonskom meste Karuizawa sú odhodlaní posilniť spoluprácu s cieľom zabrániť dodávkam zbraní pre Moskvu od tretích krajín. Zakročiť chcú voči každému, kto bude Rusko vo vojne proti Ukrajine materiálne podporovať. Moskvu tiež vyzvali, aby okamžite a bezpodmienečne stiahla svoje sily z Ukrajiny.

CHARTÚM - Americký diplomatický konvoj sa v Sudáne dostal pod paľbu. Pri incidente nikto neutrpel zranenia, uviedol v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. "Môžem potvrdiť, že včera (v pondelok) došlo k streľbe na americký diplomatický konvoj. Všetci naši ľudia sú v bezpečí a bez zranení. Tento čin bol neuvážený, nezodpovedný a samozrejme nebezpečný," povedal šéf americkej diplomacie po rokovaní skupiny krajín G7 v Japonsku.

WASHINGTON - Spojené štáty v pondelok súhlasili, že Turecku predajú za 259 miliónov dolárov softvér na modernizáciu vojenských stíhačiek F-16. Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí modernizácia tureckých stíhačiek F-16 zahŕňa zlepšenie komunikácie a bezpečnostných programov či pozemného systému vyhýbania sa. Americká diplomacia predaj softvéru schválila asi dva týždne po tom, čo Turecko prestalo blokovať vstup Fínska do NATO. Ankara však stále odmieta udeliť súhlas pre vstup Švédska do Aliancie.

Brusel ZÚRI: Poľsko, Maďarsko a Slovensko NEPOSLÚCHAJÚ!
Politici a predstavitelia Európskej únie sa obracajú na východné štáty Poľsko, Maďarsko a Slovensko za uvalenie zákazu dovozu na ukrajinskú poľnohospodársku produkciu, pričom zákazy odsúdili ako nezákonné a kontraproduktívne, píše POLITICO. Tieto... Čítať ďalej
18 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

PEŠÁVAR - Najmenej dvaja ľudia zahynuli a osem ďalších utrpelo zranenia pri utorkovom masívnom zosuve pôdy na hraničnom priechode Túrcham medzi Pakistanom a Afganistanom. Zosuv pred svitaním zasypal desiatky nákladných áut čakajúcich pred hraničným priechodom. Túrcham je najrušnejším a najdôležitejším tranzitným bodom pre obchod medzi oboma krajinami. V čase zosuvu v kolóne stálo viac ako 120 nákladných vozidiel.

VARŠAVA - Poľsko a Ukrajina obnovili v utorok rokovania o obnove prepravy potravín a obilia cez poľské územie. Oznámil to poľský minister poľnohospodárstva Robert Telus. "Rokujeme s Európskou úniou aj s Ukrajinou, aby sme našli riešenie. Chceme, aby sa tieto produkty dostali do Európy, no aby išli hlboko do Európy," uviedol Telus. Farmári z krajín susediacich s Ukrajinou sa sťažujú, že ukrajinské obilie zaplavilo európsky trh. Negatívne to ovplyvnila ceny aj odbyt miestnych poľnohospodárov.

DAMASK - Saudskoarabský minister zahraničných vecí príde v utorok do Sýrie na svoju prvú návštevu od vypuknutia tamojšej občianskej vojny pred vyše desiatimi rokmi. "Saudskoarabský minister zahraničných vecí princ Fajsal bin Farhán príde dnes na medzinárodné letisko v Damasku na oficiálnu návštevu Sýrie," uvádza sýrske ministerstvo pre informácie. Návšteva sa uskutoční týždeň po návšteve sýrskeho ministra zahraničných vecí Fajsala Mikdáda v Saudskej Arábii, prvej od začiatku konfliktu v Sýrii v roku 2011.

MANILA - Vo veku 83 rokov zomrel v utorok bývalý filipínsky minister zahraničných vecí Albert del Rosario, ktorý sa postavil Pekingu v Juhočínskom mori. Del Rosario viedol filipínsku diplomaciu za prezidenta Benigna Aquina v rokoch 2011-2016. Zomrel počas cesty do Spojených štátov, kde v rokoch 2001-2006 pôsobil ako diplomat, uviedol filipínsky rezort diplomacie vo vyhlásení. Príčina úmrtia nebola špecifikovaná. Del Rosario pokračoval v kritike Číny aj po odchode z funkcie organizovaním verejných fór.

Naďova PARTIZÁNČINA: Ani MIGy, ani peniaze! LEN VEĽKÁ HANBA
Európsky mierový nástroj (EPF – European Peace Facility) odmietol Slovensku preplatiť čiastku za dodávku stíhačiek MIG-29 a systému KUB pre Ukrajinu. Neboli a ani nie sú totiž na zozname prioritného materiálu, ktorý EPF vytvoril na základe... Čítať ďalej
18 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik