Ranný súhrn medzinárodného spravodajstva
18 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 18. apríla - 06.30

KYJEV - Vysokopostavený ukrajinský predstaviteľ Olexij Danilov v pondelok povedal, že Ukrajina spustí protiofenzívu proti ruským vojakom, keď bude pripravená. Dodal, že je len otázkou času, kedy Ukrajina dosiahne potrebnú úroveň vojenskej pripravenosti. Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Danilov v rozhovore pre agentúru AP uviedol, že spojenci Ukrajiny pomáhajú vláde dosiahnuť úroveň technického vybavenia potrebnú na začatie útoku a dodávajú Kyjevu ťažké zbrane, napríklad obrnené vozidlá, a aj muníciu.

 -- Danilov však zároveň vyjadril frustráciu z toho, že predstavitelia spojeneckých krajín niekedy Kyjevu "jednu vec sľúbia a úplne inú urobia". Svoje slová nespresnil.

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok vo svojom televíznom prejave k národu dôrazne obhajoval nepopulárnu dôchodkovú reformu, ktorú presadila jeho vláda, ale vyjadril poľutovanie nad tým, že sa v súvislosti s touto zmenou nepodarilo nájsť konsenzus. V príhovore, ktorý bol prvý od podpísania zákona o dôchodkovej reforme, Macron povedal, že chápe hnev Francúzov v súvislosti so zvyšovaním veku odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov.

KYJEV - Zábery šíriace sa na sociálnych sieťach údajne zachytávajú bývalého veliteľa ruskej žoldnierskej spoločnosti Vagnerova skupina, ako priznáva, že zabil päť- či šesťročné dievča na Ukrajine. V pondelok o tom informoval portál britskej televízie Sky News. Video, na ktorom sa niekdajší bojovník z Vagnerovej skupiny priznáva k vražde, zverejnila ruská ľudskoprávna organizácia Gulagu.net. Bývalý vagnerovec uvádza, že dievča strelil do hlavy.

 -- Na dlhom videu muž a ďalší niekdajší bojovník naverbovaný do Vagnerovej skupiny pripúšťajú, že vo východoukrajinských mestách Soledar a Bachmut masovo vraždili ľudí, vrátane ukrajinských detí a seniorov. Obaja muži tvrdia, že rozkazy na strieľanie vydal samotný šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin.

Ofenzíva je naplánovaná, Ukrajina sústredila vojakov (VIDEO)
Newsweek: Podľa tajných dokumentov Pentagonu, je ukrajinská ofenzíva naplánovaná na 30. apríla. Spojené štáty americké a spojenci pripravujú Ukrajinu na ofenzívu, naplánovanú na 30. apríla, píše americký magazín Newsweek, s odvolaním sa na tajné... Čítať ďalej
17 | 04 | 2023 | Milan Laca

KARUIZAWA - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok v samostatných telefonických rozhovoroch vyzval na prímerie dvoch sudánskych generálov, ktorých boj o moc si vyžiadal za posledné tri dni už takmer 200 mŕtvych. Blinken sa rozprával s veliteľom sudánskej armády a faktickým prezidentom Abdalom Fattáhom Burhánom a tiež s vodcom polovojenských sudánskych síl Muhammadom Hamdánom Daklúom, informoval hovorca amerického ministerstva.

WASHINGTON - Biely dom v pondelok ostro skritizoval Brazíliu po tom, čo prezident Luiz Inácio Lula da Silva na návšteve Číny vyhlásil, že Spojené štáty podnecujú vojnu na Ukrajine. "Brazília v tomto prípade papagájuje ruskú a čínsku propagandu a vôbec neberie do úvahy fakty," povedal novinárom hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. Dodal, že názor brazílskeho lídra je "jednoducho zavádzajúci".

JERUZALEM - Izraelský prezident Jicchak Herzog vyzval v pondelok verejnosť, aby sa v Deň pamiatky obetí holokaustu zjednotila. Izraelom totiž už niekoľko mesiacov otriasajú násilnosti a protesty. Predovšetkým obdobie smerujúce k Dňu pamiatky padlých vojakov a k Dňu nezávislosti na budúci týždeň musí byť "nad všetkými hádkami", povedal prezident Herzog pri pamätníku obetí holokaustu Jad va-šem v Jeruzaleme.

Francúzske transrodové šialenstvo na radnici: Ľudia si zvolili starostu a teraz majú starostku.
Občania mesta Estevelles v regióne Pas-de-Calais zažívajú v týchto dňoch pozoruhodnú situáciu. Ich starosta, ktorý kandidoval ako muž sa po svojom zvolení „zakuklil“, aby sa z neho následne, po „vykuklení“, stala žena. Teraz sa volá Estelle... Čítať ďalej
17 | 04 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik