Politológ: MAGISTERKA ČAPUTOVÁ OPÄŤ KLAME, alebo nepozná štátny protokol
18 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Zuzana Čaputová sa na sociálnej sieti ohradila voči kritike opozičných politikov, že vodí štátne návštevy na Zámockú ulicu. Vo svojom statuse tvrdí, že „o svojom programe na Slovensku rozhodujú sami zahraniční hostia“ a že pietna spomienka pri gay bare bola len „jedným z mnohých bodov návštev“. Tak teraz neviem, či na čele nášho štátu stojí osoba, ktorá nevie, čo sa deje okolo nej, alebo bezočivo klame, pretože takéto absurdné vysvetlenie jej dokáže zožrať snáď iba jej zavzdušnené progresívne stádo. Skonštatoval to vo svojom statuse na sociálnej sieti historik a politický analytik Eduard Chmelár.

Názor Eduarda Chmelára prinášame v plnom znení.

Žiadna, opakujem žiadna štátna návšteva neprebieha tak, že hosť si nadiktuje, čo by chcel vidieť. Program sa vytvára na základe vzájomnej dohody, pričom prijímaná strana spravidla rešpektuje, že hostiteľská krajina má záujem na tom, aby hosť navštívil a videl niektoré miesta, ktoré sú pre ňu dôležité. Obyčajne sa tým vyjadruje úcta k danému štátu. Takouto lokalitou býva spravidla na prvom mieste oficiálne protokolárne miesto. Slovenská republika ho na hanbu celému svetu nemala takmer tridsať rokov od svojho založenia.

Napokon ho odhalili 5. decembra minulého roka na absolútne nevhodnom mieste, na rušnom Rázusovom nábreží v Bratislave vedľa frekventovanej cesty. Rozpačito pôsobí nielen umiestnenie hrobu neznámeho vojaka, ale aj jeho výtvarné stvárnenie (viacerí účastníci jeho odhalenia neskrývali svoje rozpaky, že ani nevedia, kde, ako a z ktorej strany sa kladú vence). Napriek tomu ho magisterka Čaputová nadšene privítala, označila jeho inštalovanie po „citlivom vnímaní“ svojou druhou najobľúbenejšou frázou za „veľmi dôležité“ a vyslovila želanie, aby bol tento pamätník „miestom piety, symbolom hrdinstva, skutočného vlastenectva vychádzajúceho zo srdca, ale tiež poznania vlastných dejín a osobnej pokory“.

Odvtedy na neho nezavítala, hoci tu bolo niekoľko prezidentských návštev, dokonca i jedna kráľovská, no ani jednu nepriviedla na teraz už oficiálne protokolárne miesto. Autor týchto riadkov sa s umiestnením tohto pamätníka nestotožňuje. Od začiatku som kritizoval, že jeho umiestnenie je nevhodné, nedôstojné, pre niekoho možno až urážlivé. Naozaj nerozumiem tomu, prečo nemohol byť hrob neznámeho vojaka umiestnený pri súsoší na Námestí SNP.

Je to nielen dôstojné miesto pripomínajúce najhrdinskejší skutok tohto národa a najvýznamnejšiu udalosť našich moderných dejín, ale kedysi na ňom horel večný oheň (zrušili ho po Nežnej revolúcii). V každom prípade Zuzana Čaputová sa dnes nemôže vyhovárať ani na to, že oficiálne protokolárne miesto nemáme, ani na to, že nerobila nič iné, len plnila želanie návštevy. Okrem toho neverím, že holandský kráľ si želal vidieť, ako pred Billou spracúvame plastové fľaše.

Eduard Chmelár , Facebook E. Ch. | Eduard Chmelár

Hoci nezávislá Slovenská republika existuje už vyše 30 rokov, ešte stále nemá oficiálny napísaný štátny protokol záväzný pre všetkých. Výsledkom je, že každý si ho prispôsobuje ako chce bez akejkoľvek kontinuity. Magisterke Čaputovej v jej funkcii nikto nič nepodsúva. Je to len jej babráctvo a jej ignorantstvo, s ktorým si určuje priority – priority vzdialené skutočným záujmom štátu. Namiesto obviňovania iných by bolo rozumnejšie, keby sama takýto štátny protokol iniciovala – napríklad tak ako som to navrhoval ja pred minulými prezidentskými voľbami. Lenže na to ona nemá čas. Je totiž úplne ponorená do vlastnej kampane za znovuzvolenie, v ktorej sa necháva ľutovať najatými hercami, ako jej všetci ubližujú. Čo keby sme sa namiesto takýchto emotívnych hier vrátili k racionálnemu uvažovaniu?

FICO: Pani prezidentka Čaputová nesie plnú zodpovednosť za bordel a chaos v tomto štáte
Dnes sa v centrále strany SMER – SSD konalo zasadnutie Predsedníctva strany, po ktorom sa uskutočnila tlačová beseda jej vedenia. Predseda strany Robert Fico priblížil, že na rokovaní sa schválilo celoslovenské stavanie mája v Petržalke 30. apríla,... Čítať ďalej
18 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik