Jozef Bíreš: Pri vstupe na Slovensko priamo z Ukrajiny je obilie kontrolované
19 | 04 | 2023 I Eka Balašková

Nebezpečnú koncentráciu chlór-ryrifosu (v EÚ zakázaná látka) našla potravinová správa v mlyne v Kolárove, nik nevie, kde všade sa kontaminované obilie nachádza. Obsah kolárovských síl je už zapečatený a bude zničený. Maďarsko, Poľsko a odvčera aj Slovensko zakázalo dovoz ukrajinských produktov, čo sa EÚ nepáči.

Minister Vlčan po zasadnutí vlády upozornil, že zakázaný je dovoz, nie tranzit ukrajinských poľnohospodárskych produktov. EÚ sa tento náš zákaz nepáči a kritizuje preň aj Poľsko a Maďarsko. Jozef Bíreš, riaditeľ potravinovej správy vysvetľuje, ako prebiehajú kontroly dovážaných produktov a aké sú riziká ich dlhodobého požívania. Na dovoz ukrajinského obilia v súvislosti s likvidáciou našich pestovateľov upozorňoval už na jeseň Branislav Becík (Hlas-SD)

Zakázaný je dovoz, nie tranzit

Na pondelkovom zasadnutí vlády sa rozhodlo o dočasnom zákaze dovozu agroproduktov z Ukrajiny. Patria medzi ne cukor, víno, ovocie a zelenina, med, ale aj sušené krmivá. Odvolaný minister pôdohospodárstva informoval o tom, že tranzit do ďalších krajín, kam sú potraviny určené, Slovensko nepozastavilo.

EÚ zákazy odsúdila

Poľsko, Maďarsko a Slovensko v uplynulých dňoch zakázali dovoz ukrajinského obilia a iných potravinových produktov, pričom argumentovali, že prebytok vývozu zaplavil ich trhy a ohrozil živobytie miestnych farmárov. Zákazy nastavili skupinu na kolízny kurz s Bruselom a zároveň ohrozujú krehkú solidaritu EÚ pri podpore boja Ukrajiny proti ruskej útočnej vojne.

Brusel ZÚRI: Poľsko, Maďarsko a Slovensko NEPOSLÚCHAJÚ!
Politici a predstavitelia Európskej únie sa obracajú na východné štáty Poľsko, Maďarsko a Slovensko za uvalenie zákazu dovozu na ukrajinskú poľnohospodársku produkciu, pričom zákazy odsúdili ako nezákonné a kontraproduktívne, píše POLITICO. Tieto... Čítať ďalej
18 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Čo bude s kolárovským zrnom

„Tento rok sa vzhľadom na to, že sa návozy neskutočne zvyšovali, navýšila sa aj frekvencia kontrol. Od 5. apríla 2023 sme preto nariadili 100-percentnú kontrolu dovážaného obilia a múky. Robíme to v spolupráci s Finančnou správou, teda s colníkmi,”vysvetľuje Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správa Slovenskej republiky (ŠVP) a vysvetľuje, že v mieste prechodu hranice (Vyšné Nemecké, alebo Čierna nad Tisou) sa ohlási, kam vagón smeruje a priamo tam je zaplombovaný. Keď dorazí na miesto určenia, vagón sa odplombuje, Colná správa odoberie vzorky a kým nie sú výsledky, s materiálom sa nehýbe.

Priamy dovoz teda nie je problém

„Kamióny s obilím sa môžu na Slovensko dostať aj z iných členských štátov Európskej únie. Znamená to, že obilie, ktoré k nám príde z Poľska, môže byť pokojne z Ukrajiny. Aj toto teraz skúmame a chceme tomu zabrániť. Ale tých 90 percent sa určite odkontroluje,”presviedča Bíreš.

Uhrík: Podávame podnet na GP. Otrávené obilie tu nechceme! (VIDEO)
Nie len Slovenskom už niekoľko dní otriasa škandál s kontaminovaným obilím z Ukrajiny. S tým obilím, ktoré malo ešte pred necelým rokom nakŕmiť hladnú Afriku. Zarážajúci je postoj EÚ, ktorej sa nepáči individuálne rozhodnutie Maďarska a... Čítať ďalej
17 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Po jednom rožku sa vám nič nestane

Možnosť, že výrobky z kontaminovanej pšenice sa na našom stole nachádzajú. Ak takýto rožok, koláč alebo cestoviny. Problém môže nastať, ak takéto potraviny prijímate často.

„Ak dnes zjete krajec chleba alebo rožok, ktorý bol upečený z kontaminovanej múky a v ktorom sa nachádza zakázaný pesticíd, neochoriete hneď zajtra. Ale pokiaľ ho budete konzumovať trvale, začne to kumulovať v pečeni alebo vo vašom imunitnom systéme. Môže to trvať aj mesiace a pre organizmus je to škodlivé. Po určitom čase potom človek zistí, že má niečo s pečeňou a s nervovým alebo imunitným systémom. To je tá zákernosť pesticídov,” vysvetľuje Bíreš a dodáva, že kumulatívny účinok sa prejavuje výskytom nádorov, zlou imunitou či rôznymi inými chorobami, pri ktorých sa ťažko hľadá príčina.

chlieb, ilustračné foto/pixabay

Prečo končí obilie pre Afriku u nás?

Otázku, prečo nie sme len tranzitnou krajinou pre ukrajinské obilie tak, ako to bolo sľubované, položil už na jeseň Branislav Becík (Hlas-SD).

"Keď som počas žatvy vyzval ministerstvo pôdohospodárstva, aby uchránilo náš slovenský trh a našich slovenských poľnohospodárov od lacnej ukrajinskej pšenice, dostalo sa mi kritiky ešte aj z RTVS, aký je to nezmysel," pripomínal v septembri Becík s tým, že aj jeho potešilo, že obilie nevyjde navnivoč, ale sa dostane k tým, ktorí ho naozaj potrebujú, kým u nás len likvidovalo tunajších pestovateľov.

Becík: Prečo končí obilie pre Afriku v slovenských mlynoch?
Informácie o hladomore v Afrike nie sú ľahostajné nikomu z nás. Branislav Becík, starosta Dvorov nad Žitavou, sa v auguste preto potešil, že lode s ukrajinskou pšenicou práve pre Afriku mohli vyplávať. Jeho radosť však netrvala dlho. Presmerované... Čítať ďalej
12 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme