Veľká reforma sa chystá aj v polícii. Stihne ju Hamran do volieb?
17 | 04 | 2023 I Eka Balaskova

V roku 2022 na Slovensku z polície odišlo takmer tisíc ľudí. V aktívnej službe je okolo 20-tisíc policajtov, čo je výrazne menej, ako je potrebné. Polícia preto robí nábor aj na sociálnych sieťach.

Kde chýba najviac policajtov a kto má najväčší záujem o prácu policajta? Ministerstvo vnútra chystá reformu, v rámci ktorej chcú profesiu policajta zatraktívniť rôznymi zmenami. Ešte v roku 2020 Slovenská republika patrila medzi bezpečnejšie krajiny sveta, v rámci EÚ sme boli v tej "horšej" polovici.

Ženy do polície

Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva vnútra SR upresnila, že najviac policajtov chýba v Trnavskom a Bratislavskom samosprávnom kraji. Lucia Kurilovská z Akadémie policajného zboru v Bratislave hovorí, že stále viac dievčat sa uchádza o prácu v polícii.

„Napríklad v prvom ročníku kadetského bakalárskeho štúdia máme viac dievčat,“skonštatovala Kurilovská.

Politológ: Treba sa pripraviť! Do volieb bude nevyhnutné vyjsť do ulíc
"...Treba sa pripraviť aj na možnosť, že ešte do volieb bude nevyhnutné vyjsť do ulíc a dať dosluhujúcej garnitúre najavo, nech sa ani len nepokúša robiť niečo také v našom mene...," Citát Eduard Chmelár. Dnešná politika zelených nás vedie do... Čítať ďalej
16 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Reforma

Mnohých od tejto práce odrádza nízky spoločenský status, práca ďaleko od domova, či nízke finančné hodnotenie. Preto PZ SR pripravuje reformu, kde by sa zohľadnili aj tieto požiadavky. Denisa Bárdyová, hovorkyňa prezídia Prezídia PZ SR hovorí, že jej súčasťou bude aj motivačný systém platového ohodnotenia.

„Taktiež pripravujeme zníženie vekovej hranice na vstup do služobného pomeru, či kompletnú modernizáciu materiálno-technického vybavenia polície,“dodala Bárdyová.

Bezpečná krajina

Podľa portálu Finreport.sk malo Slovensko ešte v roku 2020 nadpriemerný počet policajtov. Návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2021 až 2023 uvádza, že Slovensko je na globálne pomery bezpečnou krajinou. Svedčí o tom fakt, že v rokoch 2014 až 2018 malo na 100-tisíc obyvateľov v priemere 1,2 vraždy.

"Je však v horšej polovici krajín EÚ, má viac vrážd oproti priemeru V4, ako aj priemeru EÚ," uvádza  materiál. Údaje o vraždách sú štandardný ukazovateľ medzinárodného hodnotenia zločinnosti. Prišla však „vojna“ v bezpečnostných zložkách a ako dôvera občanov v políciu ako inštitúciu, tak aj počet policajtov v aktívnej službe poklesli.

Hlas ľudu: Aj Bielik poletí (za trest) za Žitnou?
Aj Bielik poletí (za trest) za Žitnou? Pýta sa hlas ľudu, Mária Škultétyová, ktorá sa v Hlavnom denníku zamýšľa nad tým, ako to môže dopadnúť pre moderátora a novinára Petra Bielika. Anka Žitná nám teda z TA3 odchádza. Ak by sme sa domnievali, že... Čítať ďalej
16 | 04 | 2023 | Mária Škutlétyová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme