Hlas ľudu: Aj Bielik poletí (za trest) za Žitnou?
16 | 04 | 2023 I Mária Škutlétyová

Aj Bielik poletí (za trest)  za Žitnou? Pýta sa hlas ľudu, Mária Škultétyová, ktorá sa v Hlavnom denníku zamýšľa nad tým, ako to môže dopadnúť pre moderátora a novinára Petra Bielika.

Anka Žitná nám teda z TA3 odchádza. Ak by sme sa domnievali, že za “prúser“, ktorý si vyrobila rozhovorom so Sachsom, nie je to tak. Podľa Oľgy Dúbravskej, riaditeľky komunikácie, odchádza po vzájomnej dohode.

Jej reláciu Tak takto?! som pravidelne počúvala. Až na jednu výhradu mala som ju celkom rada.

Páčili sa mi témy a hostia, no nepáčilo sa mi, ako im svojím mudrovaním skákala do reči. S otvorenou hubou som počúvala jej rozhovor s americkým analytikom a ekonómom J. Sachsom. Hovoril o vojne na Ukrajine. Keď som počula jeho názory, povedala som si, že fíha, to žieňa má odvahu.  Pozvať akurát človeka s takýmto zmýšľaním!  Celkom ako Fico.

Čoskoro sa ukázalo, že to bol zlý výber, lebo také názory neimponujú mocným. A tak Rada pre mediálne služby napochodovala do TA3, aby  vyhodnotila, či moderátorka svojimi otázkami vyvážila názory a dodržala objektivitu. Rada konštatovala, že rozhovor bol vedený jednostranne, nevyvážene, bol teda neobjektívny.

Ústa som otvárala aj vtedy, keď hosťom relácie Anky Žitnej bol Peter Weisenbacher,  publicista, občiansky aktivista a výkonný riaditeľ Inštitútu ľudských práv. Sympatický, celkom mladý chalan. Témou bol Julian Assange. Weisenbacher v rozhovore povedal to, čo je v našich médiách o Assangeovi hovoriť zakázané. Pravdu o tom, ako skvelá Amerika zaobchádza s tými, čo ju kritizujú. Lebo sloboda slova je slobodou len dovtedy, kým o mocných len pekne hovoríš.

Preto som tiež bola prekvapená, keď redaktor Peter Bielik nedávno  do  Témy dňa opäť  pozval riaditeľa Weisenbachera.  

A opäť sa hovorilo o Julianovi Assengeovi, zakladateľovi a vydavateľovi WikiLeaks. O austrálskom občanovi, ktorý je väzňom americkej vlády a je  väznený v Británii. „Julian Assange je väzeň svedomia. Väznia ho v otrasných podmienkach, kde 23 hodín denne strávi na maličkej samotke za to, že zverejnil dôkazy o vojnových zločinoch v Iraku, Afganistane a na Guantáname,“ povedal Peter Weisenbacher. Svet sa dozvedel o zverstvách, ktoré americkí vojaci páchali na civilnom obyvateľstve.  Assenge je držiteľom Ceny Európskeho parlamentu za investigatívnu žurnalistiku, rovnako  ako náš Ján Kuciak. Okrem toho bol nominovaný na Sacharovovu a Nobelovu cenu mieru. IĽP sa jeho kauze venuje už viac než desať rokov.  Zbiera podpisy pod petíciu a  žiada jeho prepustenie na slobodu.

Len našim novinárom, keď ide o Assengea, sa akosi vyštrbilo pero a onemeli ústa. Kým hlasy o Navaľnom, o jeho otrávenej strave  silnejú  a máme ich denne na tanieri. O Assengeovi je ticho.   A tak už len čakám, či za Žitnou o chvíľu za trest aj Bielik nepoletí.

Pozn. redakcie HD: Tento článok  je výlučne názorom jeho autora. Obsah sa nemusí zhodovať s názormi redakcie.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik