HANBA! Česko je kvôli HONU NA DEZINFO v hľadáčiku. Ešte že si nevšimli Slovensko!
17 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Česi sú stíhaní za svoje názory v rámci zákonných obmedzení slobody slova, informuje britskú verejnosť redaktor týždenníka The Spectator. Obmedzenie slobody slova nie je v Českej republike ničím novým, predtým bolo namierené proti menšine šialencov a výtržníkov, dnes je utláčaná väčšina, píšu české Parlamentní Listy.

V komentári je spomenutý ako prípad vyhodenej a trestne stíhanej učiteľky základnej školy, tak aj, podľa českých súdov antivaxer a dezinformátor, Ladislav Vrabel. Britský redaktor sa čuduje, že sa Česko proti tomuto stíhaniu viac nebúri. Ku komentáru sa vyjadrila Spoločnosť pre slobodu slova a ďalej aj právnik Ondřej Dostál, publicista Petr Holec a Walter Kraft. „Bretschneiderovská břečka z Východu“, tak teraz podľa Dostála vyzeráme pred Britmi.

Podporovať Rusko sa v Českej republike stalo nezákonným 

S týmto titulkom vyšiel článok v britskom týždenníku The Spectator. Týždenník Britov informuje o dianí v Českej republike, kde sa podľa neho teraz uplatňujú reštrikcie na slobodu slova.

Podporovať ruskú brutálnu inváziu na Ukrajinu je dnes považované vo väčšine západného sveta za sociálne a morálne zlé. Dokonca aj ostražitosť pred dodávaním zbraní na Ukrajinu je na väčšine miest považované za zlé,“ napísal redaktor týždenníka William Nattrass. 

Česká republika však posunula veci o krok ďalej, keď tí, ktorí vyjadrujú kontroverzné názory na vojnu, sú stíhaní v rámci zákonných obmedzení slobody slova,“ opisuje ďalej situáciu v Česku a pokračuje prípadom muža, ktorý sa na jednej z pražských demonštrácií objavil s nálepkou „Z“ na bunde, za čo bol odsúdený na podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody spoločne s pokutou za „popieranie, spochybňovanie, schvaľovanie a ospravedlňovanie genocídy“. 

Policajné praktiky prebiehajúce v ČR označil redaktor za stredoveké, vzhľadom na to, že muž dostal ročný zákaz bývania v Prahe.

Redaktor ďalej spomína aj ďalšie známe prípady, medzi nimi aj učiteľku základnej školy, ktorá prišla o prácu a teraz čelí hrozbe väzenia preto, že na začiatku vojny tvrdila žiakom, že sa v Kyjeve nič nedeje. Spomínaný je aj „vodca“ protivládneho protestného hnutia Ladislav Vrabel, ktorému hrozí väzenie za šírenie poplašných správ.

TA3 vyhodila redaktorku Žitnú! Mediálna sloboda na Slovensku je už len fráza
Liberáli už krágľujú aj kritických novinárov! Anna Žitná Lučaiová v spravodajskej televízii TA3 skončila. Informácia sa na verejnosť dostala počas tohto týždňa a potvrdila ju aj samotná televízia. Žitná očividne bola tŕňom v oku liberálnym a... Čítať ďalej
15 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Kriminalizácia názorov významnej časti českej populácie

„Právne obmedzenie slobody slova v Českej republike nie je žiadnou novinkou. Predchádza vojne na Ukrajine, predtým boli používané na zabránenie prejavom nacizmu, vrátane zobrazenia svastiky. Teraz sa však nejednoznačné zákony predtým používané proti nepatrnej menšine šialencov a výtržníkov naraz používajú na kriminalizáciu názorov významnej časti populácie,“ píše Nattras a uvádza, že 48 percent Čechov sú buď „dezinformovaní“ alebo „silne proruskí“. 

Nattras je toho názoru, že skutočné percento občanov Českej republiky, ktorí podporujú Rusko, môže byť kvôli spoločenskej neprijateľnosti tohto názoru oveľa väčšie.

Vláda Českej republiky podľa britského autora považuje všetky proruské názory za dezinformované na základe dezinformácií, pričom samotný koncept dezinformácií sa podľa Nattrasa v Česku teší veľkej popularite.

ČISTKY V MÉDIÁCH POKRAČUJÚ: Lipšic zaútočil na novinárku! Prečo čušíte pani Čaputová?
Daniel Lipšic chrapúnsky zaútočil na novinárku Plus 7 dní za to, že odhalila, že sa v Dentonse tajne stretával so sudcom Klimentom, kde spolu zrejme kuli pikle, ako sa zbaviť špeciálneho prokurátora Kováčika. Som veľmi zvedavý, či sa teraz po... Čítať ďalej
15 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Späť do komunizmu

Redaktor sa pozastavuje nad tým, prečo sa tieto prípady trestného stíhania občanov viac neriešia. „Pre krajinu, ktorá sa len nedávno oslobodila od komunizmu kvôli slobode prejavu a myslenia, existuje zvláštny nedostatok kontroverzie ohľadom prípadov, ktoré sú predkladané súdom,“ zamýšľa sa Nattrass.

„Napriek nedostatku kontroverzie ohľadom trestných prípadov sa sloboda slova pomaly, ale iste stáva jedným z najväčších politických problémov krajiny,“ píše Nattrass s tým, že súčasná vláda sa podľa jeho slov snaží o dosiahnutie idey štátu s liberálnou demokraciou v štýle Západu, kde je nesúhlas s vojnou na Ukrajine považovaný za extrémizmus.

Táto vláda pôsobí ako cenzúrny jastrab

Tento článok komentuje na Facebooku aj Spoločnosť pre obranu slobody prejavu. Spoločnosť bola založená v nadväznosti na petičnú iniciatívu Stop cenzúre. „Je to smutné čítanie, keď si uvedomíme, že ešte pred pár rokmi sme na tom boli so slobodou slova lepšie ako krajiny západnej Európy. Táto vláda však pôsobí ako cenzúrny jastrab,“ komentuje spoločnosť článok britského týždenníka.

Médiá znova "papouškujú" vládnu propagandu

Na Twitteri sa k článku vyjadruje aj český právnik a politik Ondřej Dostál. Vláda Petra Fialu Českej republike podľa neho vyrobila medzinárodnú hanbu. „The Spectator je najstarší doteraz publikujúci časopis v Británii. K cenzúre a kriminalizácii názorov v ČR v ňom teraz vyšiel tvrdý komentár. Pred konzervatívnymi Britmi vyzeráme ako nejaká bretschneiderovská totalita z Východu. Vďaka, vláda, za medzinárodnú hanbu,“ napísal a zvýraznil výstižné pasáže z článku.

„Vďaka hrôzovláde Fialových „demokratov“ už zase píšeme titulky v skutočne demokratických krajinách, kde médiá "nepapouškujú" vládnu propagandu. Fialovci to zmákli za rok a štvrť,“ dodáva ku kauze publicista Petr Holec. Predtým pracoval pre ČTK aj Lidové Noviny.

Svoj názor na vec zdieľal aj poslanecký asistent Jaroslava Foldynu Michal Walter Kraft, ktorý sám musel zaplatiť v roku 2021 pokutu 30-tisíc za svoje texty, ktoré podnecovali nenávisť. „O tom, že so slobodou slova je na tom ČR prachbiedne, píše britský novinár. Tí českí pracujú na tom, aby to bolo ešte horšie,“ porovnáva britské a české médiá.
Slovensko ako cez kopirák
My musíme, žiaľ, dodať, že britský redaktor William Nattrass nepísal o Slovensku. Tu je to totiž presne také isté. Ale stačilo by iba v článku  zameniť názov krajiny a text by ani meniť nemuseli. Vtedy by sa možno aj tí slovenskí "demokrati" toršku zamysleli. Alebo skôr ani nie...
 
Demokracia, cenzúra, moc, mainstream a tí ostatní
Hm. Skôr o tom, ako dostala zas raz demokracia „po hube“. Demokracia, to je dnes totiž slovo dobré iba tak na výkriky opozície a opozičnej tlače. My, čo sme pri moci a my, čo tej moci slúžime, my to slovo používame iba v ročenkách, výročných... Čítať ďalej
16 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik