Šutaj Eštok: Kontajnery plné peňazí KŠEFTÁRA a „DEMOKRATA“ Naďa (VIDEO)
15 | 04 | 2023 I Ladislav Kováčik

Poslanec strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok poukázal vo svojom videu na problematickú zákazku ministerstva obrany týkajúcu sa výstavby kontajnerového mestečka vo vojenskom výcvikovom priestore Lešť.

Kontajnery plné peňazí

Vo videu hovorí Šutaj Eštok o „zlatej bani“ ministra Jaroslava Naďa vo výcvikovom stredisku Lešť. Kontajnerové mestečko za 20 miliónov eur bolo podľa neho iba na 611 kusoch kontajnerov predražené o 7,3 milióna eur. Šutaj Eštok hovorí, že od začiatku sú s touto zákazkou samé problémy a aj preto bol termín dodania diela predĺžený z 20. decembra minulého roka na apríl tohto roka. Poslanec tiež upozornil, že na výstavbu sa tu používajú materiály, ktoré nespĺňajú požadované bezpečnostné štandardy, a navyše sa problémy majú kopiť aj na strane dodávateľov, pričom kontajnerové mestečko nebude hotové ani na konci apríla.

Z informácií, ktoré má poslanec k dispozícii, vyplýva, že vo veci už koná aj Úrad pre verejné obstarávanie, ktorému však kontrolu sťažuje Naďovo ministerstvo tým, že požadované informácie mu neposiela v celku, ale po častiach. „Jeden z dodávateľov kontajnerového mestečka, strojárska firma HYCA medzitým zacítila, že ryžovať na štáte vie ešte viac. A tak si 23. septembra rozšírila predmet podnikania o výdaj stravy. O šesť dní nato podpísala zmluvu s výcvikovým strediskom Lešť na dodávku stravy za viac ako 3 milióny eur,“ hovorí Šutaj Eštok.

Podľa Šutaja Eštoka o takomto „kšefte“ snívajú aj firmy, ktoré sú na trhu 30 rokov „a nie firma, ktorá sa varením na papieri zaoberá necelý týždeň“.

"Vrah o morálke káže"
"Titulok (v úvodzovkách) si pre svoj status na sociálnej sieti vybral Matúš Šutaj Eštok. parafrázuje ním slávny a veľavravný porevolučný hit Karla Kryla. "Roman Mikulec podozrivý z prijatia úplatku 100 tis. EUR za informačný systém, podozrivý zo... Čítať ďalej
14 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Ďalšie zmluvy pod "pokličkou"

Ďalej sa Šutaj Eštok vracia k téme kontajnerového mestečka. Keďže dielo nebude dodané ani do konca apríla a vojaci potrebujú zázemie, výcvikové stredisko Lešť podpísalo ôsmeho marca ďalšiu zmluvu, tentoraz nie na kúpu, ale na prenájom desiatich sociálnych kontajnerov za 624-tisíc eur. Poslanec k tomu uvádza, že cena jedného kontajnera sa na trhu pohybuje vo výške 23-tisíc eur. „Takže ak by sa štát rozhodol desať kontajnerov kúpiť, zaplatil by 230-tisíc eur a kontajnery by ostali v jeho vlastníctve,“ vysvetľuje Šutaj Eštok.

Poslanec v závere zhŕňa celú kauzu slovami: „V lete minulého roka podpísal štát predraženú zmluvu na výstavbu kontajnerového mestečka za 20 miliónov eur, ktoré dodávatelia nestihnú ani v predĺženom termíne, aby v marci prenajal ďalších desať kontajnerov za 624-tisíc eur. Naď teda pokračuje v kšeftoch na svojom rezorte a stále hovoríme o zmluvách, ktoré sú zverejnené v centrálnom registri zmlúv.“

Podľa informácií poslanca sú na ministerstve obrany desiatky ďalších zmlúv, ktoré majú ostať pod „pokličkou“ a verejnosť o nich nemá nič vedieť. Šutaj Eštok sľubuje, že „budeme robiť všetko preto, aby sa tieto zmluvy dostali na svetlo sveta“. Verejnosť podľa neho predsa musí vedieť, komu a za čo platí ministerstvo, na čele ktorého stojí „takzvaný demokrat Naď“ stovky miliónov eur.

Všetko ostatné ako my je nezmysel
Nová strana Demokrati rokuje so stranou Za ľudí, s KDH, ako aj so vznikajúcim projektom Modrí expremiéra Mikuláša Dzurindu, no tieto strany zatiaľ spoluprácu nechcú. Tvrdí to podpredseda Demokratov a dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. S... Čítať ďalej
15 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme