Súhrn medzinárodného spravodajstva
15 | 04 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 15. apríla - 14.30

CHARTÚM - Sudánske milície tvrdia, že sa zmocnili prezidentského paláca a letiska v hlavnom meste Chartúm. Údajne tak urobili po tom, čo ich tábory napadli jednotky sudánskej armády. Tá naopak tvrdí, že sily RSF zaútočili na jej základne v Chartúme a v ďalších častiach Sudánu. Zo sudánskej metropoly už od rána hlásili intenzívnu streľbu a explózie.

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu podpísal zákon o dôchodkovej reforme, ktorý v krajine vyvolal rozsiahlu vlnu protestov. Nespokojní odborári v piatok ešte v piatok vyzývali prezidenta, aby kontroverzne vnímaný zákon, zvyšujúci dôchodkový vek zo 62 na 64 rokov, nepodpisoval. Reforma sa stala zákonom, keď bola v sobotu skoro ráno - ešte pred svitaním - zverejnená v oficiálnom úradnom vestníku.

FRANCÚZSKO HORÍ! Macron podpisuje dôchodkovú reformu 
Francúzsky prezident Emmanuel Macron podpísal zákon o dôchodkovej reforme po tom, čo v uliciach Paríža opäť vypukli nepokoje, píše Breitbart. Kontroverzné dôchodkové reformy, ktoré navrhla francúzska vláda, konečne podpísal prezident Emmanuel... Čítať ďalej
15 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

LONDÝN - Nový zákon týkajúci sa vojenskej služby v Rusku, ktorý zavádza elektronický povolávací rozkaz, podľa sobotnej správy britského ministerstva obrany nenaznačuje, že by sa Moskva pripravovala na "rozsiahlu novú vlnu nútenej mobilizácie". Londýn s odvolaním sa na tajné služby tvrdí, že Rusko skôr počíta s dlhotrvajúcim konfliktom na Ukrajine.

BERLÍN - Nemecká vláda vyzýva Európsku úniu, aby uvalila sankcie na ruský jadrový priemysel v súvislosti s pokračujúcom agresiou Kremľa voči Ukrajine. Berlín chce, aby bol ruský civilný jadrový sektor zaradený do ďalšieho, v poradí už 11. sankčného balíka EÚ.

VARŠAVA - Poľsko venovalo na pomoc Ruskom napadnutej Ukrajine už zhruba dve percentá svojho hrubého domáceho produktu. Celková suma vynaložená na tento účel sa odhaduje na 50 miliárd zlotých, čo predstavuje 10,67 miliardy eur. Uvedený odhad prezentovala v piatok na pôde Atlantickej rady vo Washingtone poľská ministerka financií Magdalena Rzeczkowská.

SANÁ - Množstvo vojnových zajatcov vrátane Saudskoarabov bolo v sobotu oslobodených v rámci trojdňovej výmeny takmer 900 zajatcov medzi jemenským povstaleckým hnutím húsíov a koalíciou pod vedením Saudskej Arábie. Oznámil to Medzinárodný výbor Červeného kríža (ICRC). Dovedna bolo v priebehu piatka a soboty prepustených už zhruba 450 zajatcov. V sobotu by sa ich malo dostať na slobodu ešte ďalších 100.

HANOJ - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa v sobotu počas návštevy Hanoja stretol s vietnamským premiérom Pham Minh Chínhom. Rokoval s ním o možnosti posunutia diplomatických vzťahov medzi oboma, kedysi nepriateľskými krajinami na vyššiu úroveň: zo súčasného komplexného partnerstva na strategické partnerstvo.

Orbán: Ukrajina je ekonomicky NEEXISTUJÚCA KRAJINA!
Vo chvíli, keď USA a EÚ prestanú poskytovať finančnú pomoc, vojna sa skončí! Viktor Orbán vyhlásil, že Ukrajina je po finančnej stránke neexistujúci štát a všetku svoju prevádzku financuje už len výhradne z cudzích peňazí! Na rozdiel od Ruska... Čítať ďalej
15 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

ZÁHREB - Maďarský premiér Viktor Orbán tajne umožňuje Chorvátsku, aby letecky prevážalo zbrane na Ukrajinu cez vzdušný priestor Maďarska. Napísal to v sobotu chorvátsky denník Jutarni List s odvolaním sa na uniknuté tajné americké dokumenty. Podľa zistení servera Politico dokumenty naznačujú to, že Maďarsko zrejme so spojencami z NATO uzavrelo tajnú dohodu, v rámci ktorej im umožňuje využívať maďarský vzdušný priestor na prepravu zbraní určených pre ukrajinskú armádu.

ATÉNY - Piati migranti a jeden grécky občan prišli o život pri sobotnej autonehode na diaľnici v Grécku neďaleko hraníc s Tureckom, uviedla miestna polícia. Podľa agentúry DPA utrpelo vážne zranenia viacero osôb, ktoré sú v kritickom stave. Vozidlo s desiatimi migrantmi išlo vo veľkej rýchlosti v protismere, keď narazilo do auta, ktoré šoféroval 46-ročný občan Grécka. Ten pri nehode takisto prišiel o život.

PEKING - Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva v sobotu vyhlásil, že Spojené štáty by mali prestať "podporovať vojnu" na Ukrajine "a začať hovoriť o mieri". Vyjadril sa tak v Pekingu na záver svojej návštevy Číny, kde sa stretol s prezidentom Si Ťin-pchingom.

NEPREJDÚ! Na ruskej obrane si Ukrajinci vylámu zuby, prezradil ženista
Už nejaký čas sa hovorí o ukrajinskej jarnej ofenzíve a o jej možnostiach. Na ne sa zameral bývalý dôstojník britskej armády, ženista so špecializáciou na obrnencov a ich mobilitu, ktorý slúžil v Bosne, Iraku, Severnom Írsku a Afganistane. A vidí... Čítať ďalej
15 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik