Pravoslávnym veriacim sa začala Veľká noc (VIDEO)
16 | 04 | 2023 I Milan Laca

Svätý oheň zostúpil v chráme Božieho hrobu v Jeruzaleme.

Jeruzalemský patriarcha Theopilos III. vyšiel z Kuvuklie, v ktorej sa modlil za blahosklonnosť ohňa a začal ho rozdávať ľuďom v chráme. Oheň sa objavuje v chráme Božieho hrobu, ktorý bol vztýčený nad priestorom, kde bol ukrižovaný, pochovaný a vzkriesený Ježiš Kristus. Podľa tradície sa Svätý oheň ako sviatosť prepravuje do rôznych krajín. V noci 16. apríla rozvezú Svätý oheň z Jeruzalema.

Slávnosť zostúpenia  Svätého ohňa v chráme Božieho hrobu v Jeruzaleme v roklu 2022

Z histórie

Liturgiu Svätého ohňa kedysi slávili aj katolíci Už vyše 1 600 rokov sa pravoslávni veriaci na Bielu sobotu zúčastňujú na zázraku zostúpenia Svätého ohňa, ktorý sa odohráva v Bazilike Božieho hrobu v edikule na mieste Ježišovho hrobu. Tradíciu, do 13. storočia slávili aj katolíci. „Cirkevný historik Euzébius z Cézarei spomína v svojom diele Vita Constantini v paralelizme židovského sviatku Hanukah, že v roku 162, keď sa malá miestna komunita kresťanov chystala osláviť veľkonočnú vigíliu, v rozpakoch zistili, že nebolo dostatok oleja do lámp. Biskup Narcis aj tak rozkázal kahany naplniť vodou a tie, napriek logike, počas liturgie všetky svietili.Tento zázrak sa považuje za predobraz pre tradíciu liturgie Svätého ohňa, ktorá sa slávi každý rok.“

Bezpečnosť 

Izraelská polícia tento rok výrazne obmedzila počet veriacich, ktorí sa mohli zúčastniť na ceremónii príchodu ohňa z desaťtisíc, ako sa to stalo v predchádzajúcich rokoch, na 2,4 tisíca ľudí.

 https://www.youtube.com/watch?v=CFn7ZPUqc-8

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik