NEPREJDÚ! Na ruskej obrane si Ukrajinci vylámu zuby, prezradil ženista
15 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Už nejaký čas sa hovorí o ukrajinskej jarnej ofenzíve a o jej možnostiach. Na ne sa zameral bývalý dôstojník britskej armády, ženista so špecializáciou na obrnencov a ich mobilitu, ktorý slúžil v Bosne, Iraku, Severnom Írsku a Afganistane. A vidí ich bledo. Podľa jeho odhadov Ukrajina jednak nemá vybavenie na prienik oblasťami, kde Rusi vybudovali prekážky, a nemá ani ženistov a dostatok munície pre delostrelectvo, aby potlačili ruské sily na dostatočne dlho, píšu české Parlamentní Listy.

Dlho očakávaná ofenzíva

O ukrajinskej protiofenzíve sa špekulovalo už od decembra minulého roku, keď Valerij Zalužnyj, vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny, v rozhovore pre denník The Economist začal mať na Západ požiadavky, ktoré sa vtedy zdali neprimerané. Avšak už v januári začalo na Ukrajinu prúdiť vojenské vybavenie, a to vrátane tankov. Niektoré krajiny svoje zásoby doslova vybrakovali, napríklad Dánsko poslalo všetky svoje húfnice Caesar. Veľká Británia tým, že poslala 30 samohybných húfnic AS90, pripravila niektoré svoje jednotky o ťažké delostrelectvo. Aj keď požiadavky Zalužného neboli naplnené, nejakej ofenzívy zrejme Ukrajina schopná bude.

Od januára sa tiež hovorí o tom, že by ofenzívu Ukrajina viedla zo Záporožia na Melitopol, čo by ruské sily rozdelilo na dve časti a otvorilo by možnosť útoku na Krym. Rusko sa na túto možnosť už pol roka pripravuje a po celom fronte rozmiestňuje zábrany a opevnené body.

Dôvod pochádza z rozdielov medzi ukrajinskými a ruskými silami. Rusko má palebnú prevahu. Môže tak jednak masívne bombardovať opevnené ukrajinské pozície, a tiež ostreľovať postupujúcich ukrajinských obrnencov a pechotu, ako sa to dialo pri chersonskej ofenzíve. Na to Ukrajina na popud NATO reagovala tým, že vytvorila malé jednotky, ktoré sa osvedčili pri charkovskej ofenzíve. Malé mobilné formácie potom prečíslili ruské jednotky a postúpili cez územie nikoho a zhromaždili sa až na kľúčových bodoch, ako boli stanoviská delostrelectva alebo zásobovacie uzly. Aj keď bolo Rusko schopné spôsobiť citeľné straty, jeho palebná prevaha ukrajinský postup nezastavila.

Silné ruské opevnenia

Ako autor popisuje, prekážky majú rôzne účely, avšak konečný cieľ je jeden - obmedziť mobilitu protivníka. Niektoré prekážky majú protivníka spomaliť, iné ho majú naopak donútiť použiť zamýšľané cesty. Preto Rusko buduje na fronte prekážky a opevnenia, pretože tie budú brániť tomu, aby Ukrajina mohla rýchlo postúpiť do ich tyla. A zároveň umožňujú využiť palebnú prevahu.

Ruské opevnenia, Zdroj: Substack

Ak teda ukrajinské sily zaútočia zo záporožského smeru, na niektoré prekážky nepochybne narazia a budú sa s nimi musieť vysporiadať. Prekonávanie prekážok je pritom z hľadiska vojenských operácií jedna z najzložitejších a vyžaduje špecializovaný výcvik. Niektoré ženijné práce môžu po zacvičení vykonať aj jednotky obyčajnej pechoty, ale odstránenie prekážok väčšinou znamená spoluprácu niekoľkých zložiek armády naraz. Je potrebná silná logistika a tiež prieskum.

Delostrelectvo musí najskôr potlačiť nepriateľa na dostatočne dlhú dobu. Tanky, pechota a letectvo potom paľbou poskytujú krytie, zatiaľ čo ženisti plnia svoju úlohu. Na Ukrajine pravdepodobne pod delostreleckou paľbou. U veľkých prekážok je zvykom prekročiť ich naraz na niekoľkých miestach súčasne, aby nepriateľ nemohol koncentrovať paľbu a svoje sily.

Ruská tichomorská flotila - VEĽKÝ POPLACH! (VIDEO)
Tichomorská flotila zažíva neočakávanú kontrolu. Ruský minister obrany Šojgu ohlásil uvedenie tichomorskej flotily do najvyššieho stupňa pripravenosti na previerky. Prekvapivý poplach "Dnes (14.4.2023) od deviatej hodiny vladivostockého času... Čítať ďalej
15 | 04 | 2023 | Milan Laca

Pomoc Západu

Čo sa týka vybavenia, podľa bývalého britského ženista má Ukrajina k dispozícii od USA 8 až 16 tankov M60 prerobených na pokladače mostov, ďalších 9 obrnených pokladačov mostov z Nemecka a ďalšie pokladače môže mať ešte z čias Sovietskeho zväzu.

Zo Švédska má Ukrajina protimínové systémy M58 MICLIC, spolu s ukoristenými ruskými UR-77 Meteority. Tie fungujú tak, že silnou trhavinou „vyčistia“ rovnú cestu cez mínové pole.

Ďalších 20 protimínových valcov má Ukrajina opäť z USA, teraz ich vraj prirába na bojové vozidlá Stryker. Tie sú však účinné len na zaistenie ciest, na ktorých by mali byť protipechotné míny. Nemecko poskytlo 4 protimínové cepy a jedného protimínového obrnenca s protimínovým pluhom. Sľúbilo dodať 42 týchto vozidiel. Avšak, aj tento pluh by mal vydržať iba dva zásahy protitankových mín a má byť nasadený až po použití protimínových výbušnín. Nie je určený na to, aby prešiel celé mínové pole. Fínsko podľa bývalého ženista dodalo 6 Leopardov 2R, na ktoré sa dá prirobiť buď pluh, alebo radlica. Ale ani títo obrnenci v správne položenom mínovom poli nemôžu vytvoriť bezpečný koridor, myslí si bývalý britský ženista.

UR-77 Meteorit, Zdroj: Youtube

Podľa neho a podľa ďalších vojenských komentátorov nemá ani Ukrajina, ani Rusko schopnosť zaútočiť cez mínové pole. Ako príklad uvádza Vuhledar. Armády už nemajú dostatok vojakov na to, aby pod rúškom tmy a za bombardovania delostrelectva čistili mínové polia „ručne“. Naopak, možnosti prieskumu (napr. drony) sú dnes oveľa rozšírenejšie.

Nedostatok protimínového vybavenia

Britský expert si myslí, že Ukrajina nemá ani dostatok protimínového vybavenia, ani dostatok špecialistov na túto úlohu vycvičených. A to, čo majú, bude používané v tyle na čistenie ciest pre zásobovanie. Odhaduje potom, že Ukrajina sa všetkým veľkým mínovým poliam vyhne. Ak nie, budú sa opakovať scény z Vuhledaru. Avšak aj útok cez tzv. dračie zuby a cez protitankové priekopy bude ťažký, vzhľadom na to, že položené mosty majú tendenciu sa po niekoľkých prejazdoch pohnúť. Neskúsená posádka tanku dokonca môže takýto most zhodiť alebo z neho spadnúť.

Že má Ukrajina potenciál pri ofenzíve spôsobiť Rusku straty, o tom ženista nepochybuje. Ale ak ruskí vojaci prekážky umiestnili správne a majú dosť síl na ich obranu, je len malá šanca, že by ich ukrajinské sily úspešne prekonali. Už len preto, že skúsení vojaci väčšinou padli a Ukrajina má problémy s dopĺňaním stavov. 

Tréning, ktorý títo noví vojaci majú, nie je dostatočný ani na naučenie základov, tým menej na operácie niekoľkých zložiek armády zároveň, nehovoriac o cvičení na konkrétnej operácii. A nedostatok munície potom podrýva schopnosť potlačiť nepriateľa na dostatočne dlho, čo je však základ, bez ktorého ženisti nemajú šancu úlohu splniť.

Bývalý ženista britskej armády si tak nedokáže predstaviť, že by mala ukrajinská armáda proti takejto obrane úspech.

Orbán: Ukrajina je ekonomicky NEEXISTUJÚCA KRAJINA!
Vo chvíli, keď USA a EÚ prestanú poskytovať finančnú pomoc, vojna sa skončí! Viktor Orbán vyhlásil, že Ukrajina je po finančnej stránke neexistujúci štát a všetku svoju prevádzku financuje už len výhradne z cudzích peňazí! Na rozdiel od Ruska... Čítať ďalej
15 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik