FICO: EÚ by mala robiť všetko pre MIER na Ukrajine a nie prijímať NEZMYSELNÉ sankcie proti Rusku
17 | 04 | 2023 I Ladislav Kováčik

Predseda Smeru-SSD Robert Fico vo videu na Facebooku reagoval na návrh nemeckej vlády, podľa ktorého by do ďalšieho balíka protiruských sankcií EÚ mal byť zaradený aj ruský civilný jadrový program. Fico pripomenul, že takýto pokus tu už bol, ale zablokovalo ho Maďarsko, pretože rovnako ako Slovensko má atómové elektrárne využívajúce ruské reaktory a spaľujúce ruské jadrové palivo.

Zákaz odoberať ruské jadrové palivo by podľa Fica Slovensku spôsobil „obrovské ťažkosti“ a po rokoch finančne náročných technologických zmien by sme boli odkázaní na jadrové palivo zo Západu. Fico prízvukoval, že sa nachádzame v období hlbokej energetickej krízy, keď sa každá krajina „doslova teší“ z každého megawattu elektriny vyrobeného z jadra.

Úplná európska klasika. Streľme si do kolena sami! Majme najprísnejšie ekologické normy. Nevadí, že si zruinujeme vlastné ekonomiky. Skomplikujme členským štátom Európskej únie, ktoré vyrábajú elektrinu z ruského jadra, život. Veď ich obyvatelia to pochopia! Lebo Ukrajina. No – nepochopíme,“ hovorí Fico.

Politici Smeru podľa Ficových slov nevidia žiadny logický dôvod na takúto sankciu – ani vojnu na Ukrajine. Nemecko a Európska únia by mali podľa Fica robiť všetko pre mier na Ukrajine a nie prijímať „nezmyselné“ sankcie proti Rusku, ktoré na konci dňa poškodzujú najmä členské štáty EÚ. Fico spomenul, že Smer-SSD má vo svojom zahraničnom programe zakotvenú povinnosť odmietať sankcie, ktoré "nemajú žiadny účinok a ktoré sú pre nás škodlivé". Vyhlásil tiež, že je hrdý, že to bola jeho vláda v rokoch 2006-2010, ktorá rozhodla o dostavbe ďalších dvoch blokov v Mochovciach.

Súhlasiť so sankciou, ktorá by civilný jadrový program na Slovensku ohrozila, môže podľa Fica len „diletant“ alebo „sluha cudzích záujmov“. Heger s Čaputovou podľa neho tieto kritériá bohužiaľ napĺňajú. „Už ani nebudem pripomínať, že ide o tak zásadnú vec, že vláda v demisii nemôže podľa ústavy o nej rozhodovať. Koho tu ale dnes na Slovensku zaujíma ústava?,“ pýta sa Fico.

Fico dúfa, že tento podľa neho pre Slovensko škodlivý krok vláda v demisii s prezidentkou do volieb neodsúhlasia. Ak bude Smer vo vláde, bude podľa Fica túto sankciu vetovať a zabráni jej, „ako sme zabránili povinným migračným kvótam“.

Uhrík: Nerobme zo Slovenska koridor pre americké tanky
V priebehu minulého týždňa preletela médiami správa, že minister zahraničných vecí Káčer (Demokrati) na Slovensku chce trvalú prítomnosť vojsk NATO. Ohradili sa voči tomu lídri strany Republika Milan Uhrík a generál Jozef Viktorín. Káčer žiadal o... Čítať ďalej
13 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik