NOVÉ CENY ZA ALKOHOL! Skomplikuje to život aj nejednému dílerovi vodky
15 | 04 | 2023 I Eka Balaskova

Od 1. apríla začala platiť novela zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov. Nevzťahuje sa však na pivo a víno. Odborník na závislosti krok víta, podnikateľom - či už páleniciam, alebo obchodníkom, však svieti kontrolka.

Štatistika Slovákov zaradila medzi svetovo najväčších spotrebiteľov alkoholu. Preto aj odborník na závislosti víta zvýšenie cien – môže to mať priaznivý dopad aj na popíjanie mladých. Na druhej strane sú však podnikatelia, ktorí zatiaľ vďaka zásobám predávajú za staré ceny, no s blížiacou sa turistickou sezónou určite pocítia nie len infláciu. Spotrebná daň sa zvýšila na návrh poslancov Vetráka a Čepčeka (obaja OĽaNO), ktorí argumentujú aj hrozbou alkoholu za volantom, v čom im dáva za pravdu aj rektorka Akadémie policajného zboru Lucia Kurilovská.

Trošku štatistík

Spotreba alkoholických nápojov na Slovensku nás zaradila do prvej desiatky v celosvetovom meradle. Údaje z roku 2020 hovoria, že priemerný Slovák, vypije 12 litrov čistého alkoholu. Európsky štatistický úrad tvrdí, že naše domácnosti dávajú na alkohol 2,5 percenta svojich mesačných výdavkov, čo je vysoko nad európskym priemerom.

Odborník na závislosti „tlieska“

„Jedno zo základných odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie k zníženiu zdravotných následkov pitia je zvýšenie cien alkoholických nápojov. Je to založené na dôkazoch z praxe. Plne sa s ním stotožňujem,“ povedal hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre medicínu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

Ľubomír Okruhlica. FOTO - TASR

„Neodradí to, samozrejme, úplne všetkých, ale zníži dočasne nákup a pitie liehovín. Trvalý účinok vyšších cien tvrdého alkoholu s pozitívnym dosahom na zdravie by sa však prejavil najmä vtedy, ak by sa vyššia spotrebná daň každoročne upravovala – zvyšovala podľa inflácie,“ vysvetlil Okruhlica.

V septembri Bratislavu navštívi pop-rocková hviezda (GALÉRIA)
17. septembra 2023 na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu vystúpi kanadská pop-rocková hviezda Bryan Adams. Bratislavský „Zimák“ bude v tomto roku hostiť viacero „známych mien“. Bryan Adams sa v našich zemepisných šírkach preslávil... Čítať ďalej
13 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Podnikatelia majú obavy

Zvýšenie cien prirodzene pocítia aj pálenice. Tie upozorňujú, že cena za fľašu „tvrdého“ môže stúpnuť k hranici 10 eur.

„V súvislosti so zmenou spotrebnej dane sme ceny našich výrobkov zvýšili o poslancami schválený rozdiel na sadzbe dane, t. j. o +30 % na 1 liter 100-percentného alkoholu. V praxi to znamená, že napr. na 1-litrovú fľašu vodky 40 % bude zvýšenie spotrebnej dane predstavovať +1,296 eura za fľašu,“  vypočítal výkonný riaditeľ spoločnosti Old Herold Martin Spurný, podľa ktorého stúpne riziko domáceho pálenia. A tam už sú ako bezpečnostné, tak aj zdravotné riziká.

Ceny za alkohol sa budú upravovať aj v podnikoch

„Budeme musieť reflektovať zvýšenú spotrebnú daň aj na našich cenách, ale naše ceny sú dlhodobo priaznivé, takže neočakávame, že by to znížilo záujem našich zákazníkov. Na druhej strane vnímame, že záujem o takúto zážitkovú gastronómiu a hudobné podujatia môže skôr znížiť celková inflácia spotrebného koša,“povedala Petra Rizmanová, majiteľka podniku v Bratislave.

„Najviac zdražie alkohol s viac percentami – absint, slivovica aj kvalitný gin (do 50 percent). Takže tam ceny určite pôjdu markantne vyššie. Na ostatný alkohol máme dobrú maržu, takže tam zdraženie nie je potrebné z tohto hľadiska, iba klesnú zisky z predaja. Ale pred letnou sezónou určite pôjdeme s cenami hore, potrebujeme totiž hlavne zarobiť na tie šialene zdražené energie – to je o dosť horšie ako to zdvihnutie spotrebnej dane,“ dáva jej za pravdu podnikateľ z Banskej Štiavnice.

Horšia dostupnosť pre mládež

„Sťaží sa tým najmä možnosť pravidelného pitia mladých ľudí, ktorí majú menej peňazí. Čím viac sa takáto konzumácia alkoholu u človeka oddiali, tým menšie budú zdravotné následky,“podotkol Ľubomír Okruhlica na margo pitia u mladých ľudí, či dokonca detí. Pripomína však, že pri pravidelne popíjajúcich dospelých zdvihnutie cien zo zdravotného hľadiska zrejme nepomôže, tí to podľa neho zvyčajne zmeniť už nedokážu. Odradiť to však môže dospelých, ktorí popíjajú občas.

Takýto náklad absurdnosti ste dávno nevideli
Občianski aktivisti z Ružomberka sa rozhodli, že popri voľbách by sme mohli hlasovať aj v referende. Otázky, ktorých je sedem, by sme v 21. storočí mali podľa nich mať dávno vyriešené. Aktivisti preto rozbehli petíciu, pod názvom Referendum23. Na... Čítať ďalej
14 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Zvýšte dane na pivo a víno

„Určite ako odborník lekár by som nebol proti. Dane sú však politickým rozhodnutím, za ktoré nesú zodpovednosť politici. Stoja pred hodnotovou otázkou. Oni musia pri rozhodovaní vziať do úvahy viacero aspektov ako zdravie obyvateľstva, ekonomiku a iné. Dôležité je, na čo dajú naši politici väčší dôraz,“hovorí odborník na závislosti v súvislosti s vínom a pivom.

Peniaze do štátneho rozpočtu

Spotrebná daň z liehovín sa zvýšila od 1. apríla na návrh poslanca Milana Vetráka z OĽaNO, ktorý ňou chcel dosiahnuť vylepšenie príjmov do štátnej kasy. Návrh však pamätá aj na bezpečnosť cestnej premávky. Práve s jazdou pod vplyvom alkoholu sa spájajú mnohé tragické nehody na cestách.

„Na Slovensku má podľa odhadov 400-tisíc obyvateľov problém s nadmernou konzumáciou alkoholu. Tá môže spôsobiť vážne poškodenie zdravia, narušenie vzťahov či rozpad rodín. Alkohol výrazným spôsobom prispieva k dopravnej nehodovosti. Každoročne sú evidované stovky dopravných nehôd, pri ktorých bol zistený alkohol u vinníka nehody,“uviedol poslanec Martin Čepček (OĽaNO) v návrhu. Podľa poslanca by sa mal znížiť aj počet reklám na alkohol, o čom bude NR SR rokovať na svojej májovej schôdzi.

Rektorka Akadémie Policajného zboru v Bratislave Lucia Kurilovská / TASR

Policajná právnička súhlasí

Rektorka Kurilovská tvrdí, že legislatíva v boji s alkoholom za volantom nie je dostatočná, hoci ju pred pár rokmi upravovali.

"Všetci sme vtedy dúfali, že to bude mať preventívno-odstrašujúci účinok a každý si rozmyslí svoje činy. Ale nemá to žiadny účinok. Väčšinou vieme, ako to končí - a to alebo podmienkou, alebo peňažným trestom. A tých prípadov jazdy pod vplyvom alkoholu je strašne veľa. A to nehovoríme o latentnej kriminalite. Zrejme si nikto z nich neuvedomuje, že keď sadnú za volant pod vplyvom, auto sa stáva zbraňou," dodáva Kurilovská.

Odborníci sa zhodujú: Legislatíva pri alkohole za volantom je mizerná
Nedeľná tragédia a smrť piatich mladých ľudí, zanechala v spoločnosti otvorenú otázku. Spáchal vodič „len“ usmrtenie alebo všeobecné ohrozenie? Odpovede ponúkajú najpovolanejší. Aký trest hrozí nezodpovednému vodičovi? Jeho vyjadrenie vám ponúkame... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

V obchodoch zatiaľ po starom

Hoci zákon platí už dva týždne, zákazníci v obchodoch ho na cenovkách zatiaľ neregistrujú. Môže za to skladová zásoba, ktorú si podnikatelia zabezpečili ešte za staré ceny.

„Každá takáto zmena sa na pultoch obchodov prejaví postupne, keďže logistický proces od výrobcu až po zákazníka trvá určitý čas. To znamená, že najprv sa vypredá zásoba, ktorá nie je zaťažená zvýšenou daňou. Popritom sa začnú naskladňovať zásoby od výrobcov, ktoré sú zaťažené vyššou daňou, a následne sa tieto produkty dostanú na pulty obchodov. Každý obchodík má inú skladovú zásobu, od čoho bude závisieť aj individuálna cenotvorba obchodníkov. Na tú vplýva nielen veľkosť skladovej zásoby, ale aj konkurencia na trhu,“vysvetlil Martin Krajčovič zo Slovenskej aliancie moderného obchodu.

lustračné foto / Pixabay | Na pivo a víno sa zvýšená daň nevzťahuje

Zdá sa, že to skomplikuje život aj nejednému dílerovi vodky.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik