Pribudne nový typ záchranky
15 | 04 | 2023 I Ivan Brožík/TA SR

Na výjazdy k pacientom v ohrození života by po novom mohlo chodiť aj špeciálne vybavené osobné auto s lekárom. Nový typ záchranky má zabezpečiť rýchlejšie poskytnutie odbornej zdravotnej starostlivosti. Vyplýva to z návrhu meniaceho zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, ktorý vláda schválila na piatkovom rokovaní. Informuje TASR.

Pôjde o nový typ ambulancie záchrannej zdravotnej služby (ZZS), tzv. ambulanciu rýchlej lekárskej pomoci v stretávacom režime (RV). "Ide o osobné motorové vozidlo s lekárom a s materiálno-technickým vybavením podobným ambulancii rýchlej lekárskej pomoci," priblížil rezort zdravotníctva.

Rýchlejší príjazd

Poukázal na to, že v súčasnosti na zásahy k pacientom v ohrození života smerovalo jedno alebo dve sanitné vozidlá dodávkového typu - ambulancia rýchlej lekárskej pomoci a ambulancia rýchlej zdravotnej pomoci. "Ambulancia RV sa však vzhľadom na veľkosť osobného motorového vozidla jednoduchšie dostáva k pacientovi, najmä v mestskom prostredí s hustou dopravnou premávkou. Lekár posádky RV následne na základe stavu pacienta buď pokračuje v ambulancii rýchlej lekárskej pomoci do nemocnice, alebo je v podstate skoro okamžite dostupný pre ďalší zásah," vysvetlilo ministerstvo.

Asi sa zmenia aj stanice

Upravujú sa aj pravidlá zmeny sídla stanice ZZS a navrhuje sa aj pravidelná úprava sídel staníc podľa aktuálnych potrieb obyvateľstva. Návrh zákona zároveň presnejšie definuje požadované časové limity a povinnosti poskytovateľov ZZS tak, aby sa minimalizovali časové straty pri výjazdoch.

Erik Kaliňák: Deti nemajú vychovávať mimovládky (VIDEO)
Plán rodovej podpory je podľa Erika Kaliňáka „zázračný dotazník“ z dielne mimovládnych organizácií v USA. Tento dotazník zabezpečí, že dieťaťu sa „instantne zmení rodová identita“, hovorí podpredseda Smeru-SSD. Na amerických štátnych školách má... Čítať ďalej
14 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik