Ivan Hoffman: Tí diletanti ani nevedia, že máme problém!
15 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Dnešná moc zjavne nemôže priznať svoju neschopnosť a doznať, že jej vládna agenda prerástla cez hlavu. Tak ako všetci politici sa sústredia na koncentráciu moci a v prípade takéhoto priznania by sa moci musela vzdať. Lenže každá vláda má podľa slovenského speváka, fotografa a novinára, ktorý sa po rozdelení Česko-Slovenska presťahoval do Česka, Ivana Hoffmana taký ľud, aký si vyslúžila. Táto vláda má ľud, ktorému je na smiech. Hoffman síce píše pre ParlamentníListy.cz o Česku, ale rozdiel so Slovenskom si ani nevšimnete.

Mimo reality

Ak človek načúva mocným politikom, premiérovi či ministrom napríklad, nemôže prehliadnuť, ako sa ich videnie sveta rozchádza s realitou. A to úplne a vždy! Vyzerá to na akýsi „povinný optimizmus“ dej sa čo dej. Veľmi zjavne nemôžu priznať vlastnú neschopnosť, doznať, že im vládna agenda prerástla cez hlavu, že nemajú predstavu ani prostriedky ako riešiť problémy, ktoré zdedili či spôsobili. Neschopnosť totiž nemožno priznať bez toho, že sa kajúcnik vzdá moci a uvoľní miesto pre kompetentných náhradníkov. A to sa nestáva, pretože moc nie je prostriedkom na prevádzkovanie politiky ale politika je prostriedkom na získanie moci.

Že nám vládnu diletanti, nie je zlé iba preto, že veci nefungujú, ako majú alebo ako by fungovať mohli. Horšie je, že to vládu vôbec nezaujíma, že jej to nevadí. Diletanti dokonca ani nevedia, že máme problém. Nemajú dôvod niečo meniť na svojej politike, pokiaľ majú v parlamente väčšinovú podporu a na svojej strane políciu a armádu. Kompetentnosť nie je v politike podmienkou pre výkon moci a neschopnosť nie je handicapom.

Moc sa nadobúda v procese demokratickej voľby a mandát rozhodovať o veciach verejných nie je viazaný na politikovo IQ, na jeho vzdelanosť, životné skúsenosti, ale ani na jeho charakter. A volič má vo voľbách pramalú šancu dobre zvoliť, lebo nevolí medzi ľuďmi, ktorí majú potenciál robiť múdre rozhodnutia, ale vyberá si z ľudí, ktorí túžia získať moc. Výnimky na tom nič nemenia, iba potvrdzujú pravidlo.
Krátka historická pamäť

Keď už je úpadok spoločnosti úplne preukázateľný a neznesiteľný, a politici stále tvrdia ako majú situáciu pod kontrolou, ako nikoho nenechávajú padnúť a prsia sa, ako sme všetko spolu výborne zvládli aj bez toho, že by sme sa uchýlili k nejakým (nesystémovým) riešeniam, vtedy pozorujeme v spoločnosti dva obranné mechanizmy. Občania týchto politických autistov častujú vulgárnymi odsudkami, alebo si z nich uťahujú. Znevažovanie politikov je reakciou na to, že politikov nemožno brať vážne. Bohužiaľ, je tu problém krátkej historickej pamäti. Neschopnú moc nakoniec vystrieda opozícia, pri ktorej sa už zabudlo, že aj ona už neschopne vládla.

Je zvykom tvrdiť, že za neschopné vlády môžu voliči, že národ má takú vládu, akú si zaslúži. Nie je to pravda. Politické systémy sú konštruované ako obrana elít pred občanmi, nie ako obrana občanov pred elitami. V praxi sa tak deje aj pri politických systémoch, ktoré deklarujú, že moc pochádza z ľudu. Každý politický systém sa sústreďuje na koncentráciu moci, pričom upevňovanie moci znižuje potrebu brať do úvahy názor ovládaných. Vláda rozhoduje o občanoch, nikdy nie naopak.

Každá vláda má ľud, aký si zaslúži

Z nezaujatého odstupu sa môžeme dopustiť provokatívnej hypotézy, že každá vláda má ľud, aký si zaslúži. Hlúpa vláda má ľud chudobný. Militantná vláda máva ľud traumatizovaný, zmrzačený. Suverénna vláda má ľud sebavedomý, pretože svojich občanov neponúka bohatým cudzincom ako lacnú pracovnú silu. A múdra vláda, ktorá vo svojom ľude vníma potenciál rastu, má potom ľud vzdelaný, pracovitý, ktorý sa hlási k svojmu národu, jeho tradíciám a podporuje svoju vládu.

Aj naša vláda má ľud, aký si zasluhuje.

Ľud, ktorý ju neznáša a ktorému je na smiech.

Perverzná kampaň Progresívneho Slovenska
Len nepriaznivé počasie zachránilo Progresívne Slovensko od hroziaceho fiaska, keď sa na míting na podporu Zuzany Čaputovej prihlásilo chabých dvesto ľudí. Je veľa dôvodov, prečo je takáto forma predvolebnej kampane vyslovene perverzná. Ten prvý... Čítať ďalej
15 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik