ON MÔŽE VYHRAŤ! A potom… Bratislavská kaviareň sa trasie pred Ficom
15 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Slováci sú protizápadní a chcú späť silného vodcu Fica, lamentuje sociológ Michal Vašečka z Aspen Institute v rozhovore pre Denník N. Aktuálny predvolebný prieskum s takmer 18 % opäť ovládla strana Smer – SSD expremiéra Roberta Fica. Svoju volebnú kampaň zakladá na protivojnovom programe a nespokojnosti väčšiny slovenskej populácie s politikou súčasnej vlády. Súčasné politické smerovanie krajiny sa nepáči 80% Slovákov. Až 70 % sa stavia proti dodávkam zbraní na Ukrajinu. „Populácia nevie, čo so sebou,“ krúti hlavou Vašečka.

Niekoľko mesiacov pred konaním predčasných parlamentných volieb na Slovensku medzi voličmi vedie strana Smer - sociálna demokracia expremiéra Roberta Fica. Ten ovládol už tri prieskumy v rade, pričom ten najnovší mu dáva takmer 18 % hlasov. Voľby do Národnej rady sa uskutočnia tento rok 30. septembra, pripomínajú pre českých čitateľov ParlamentníListy.cz.

Slovenského sociológa Michala Vašečku výsledky prieskumov neprekvapujú, pretože Ficov Smer má podľa neho veľmi silné voličské jadro. „Tých presvedčených o tom, že budú voliť Smer a len Smer, je obrovské množstvo,“ vysvetľuje v rozhovore pre Denník N. Podpora Smeru sa vraj môže vyšplhať až na 25% či dokonca ešte vyššie. „Vzhľadom na to, aké chyby robia tí, ktorým sa všeobecne hovorí „slovenskí demokrati“, môže Smer dosiahnuť 20% do jedného mesiaca,“ dodáva.

Ak Robert Fico zvíťazí v jesenných voľbách, bude schopný zostaviť vládnu koalíciu? 
To je kľúčová otázka, ktorou sa slovenskí politológovia a komentátori teraz zaoberajú. Podľa Vašečku bude veľmi záležať na druhej veľkej opozičnej strane Hlas, ktorá je teraz v prieskumoch druhá tesne za Smerom. Lídrovi Hlasu, Petrovi Pellegrinimu, ktorý sa od Fica pred rokmi odtrhol, sa vraj do koalície so svojim niekdajším straníckym šéfom veľmi nechce. V Smere totiž neboli medzi ním a Ficom dobré vzťahy, údajne sa stretli aj fyzicky, avšak to sociológ nechcel rozoberať. No Vašečka uvádza, že by k takejto spolupráci mohol byť okolnosťami napriek tomu donútený.
 
TA3 vyhodila redaktorku Žitnú! Mediálna sloboda na Slovensku je už len fráza
Liberáli už krágľujú aj kritických novinárov! Anna Žitná Lučaiová v spravodajskej televízii TA3 skončila. Informácia sa na verejnosť dostala počas tohto týždňa a potvrdila ju aj samotná televízia. Žitná očividne bola tŕňom v oku liberálnym a... Čítať ďalej
15 | 04 | 2023 | Diana Zaťková
 
Vašečka sa domnieva, že existujú dve reálne alternatívy pre povolebné usporiadanie; tou prvou je koalícia Smeru, Hlasu a prípadne nejakej z národne orientovaných strán, ako je hnutie Republika, tou druhou potom veľká koalícia Hlasu a tzv. „slovenských demokratov“ (Progresívne Slovensko, SaS). Druhú možnosť, do ktorej vraj vkladajú nádeje mnohí slovenskí liberáli, však nepovažuje za príliš pravdepodobnú, pretože by taká široká koalícia vraj bola veľmi nestabilná.
Opačné póly politického spektra

Ďalšou rastúcou opozičnou silou je už spomínané národovecké hnutie Republika, ktoré Vašečka považuje za krajne pravicové. Popularita tohto hnutia vraj rastie najmä medzi mladými voličmi vo vekovej skupine 18-25 rokov. Mladí Slováci dnes volia buď progresivistické Progresívne Slovensko alebo národoveckú Republiku, teda dva opačné póly politického spektra.

Fico vraj kvôli chaosu súčasnej vlády dostal Slovensko „na zlatom podnose.“ Slováci podľa Vašečka strácajú dôveru v demokraciu, tiahnu k „protizápadným náladám“ a prahnú po „silnom vodcovi.“

Podľa prieskumu agentúr MNFORCE, Seesame a Slovenskej akadémie vied z minulého roka vyše 50 percent Slovákov skôr praje víťazstvo Ruska v konflikte na Ukrajine. 70 percent Slovákov je proti dodávkam zbraní na Ukrajinu. 80 percent si myslí, že sa súčasná politika v štáte uberá zlým smerom. Práve na protivojnovom programe a všeobecnej nespokojnosti s terajšou vládou stavia Ficov Smer svoju volebnú kampaň. „Populácia nevie čo so sebou,“ povzdycháva si sociológ Vašečka nad ľuďmi, ktorí zastávajú odlišné politické názory ako on.

Všetko ostatné ako my je nezmysel
Nová strana Demokrati rokuje so stranou Za ľudí, s KDH, ako aj so vznikajúcim projektom Modrí expremiéra Mikuláša Dzurindu, no tieto strany zatiaľ spoluprácu nechcú. Tvrdí to podpredseda Demokratov a dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. S... Čítať ďalej
15 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Vašečka zašiel priďaleko! Bude s tým Fico niečo robiť?

Vašačka vo svojej kritike ide tak ďaleko, že Smer dokonca prirovnáva k nemeckej mimoparlamentnej NPD slovami, že to je „v podstate neonacistická strana.“ Redakcia Denníka N po tejto časti prehrala úryvok z prejavu Roberta Fica, v ktorom politik kritizuje zahraničnú politiku Západu a hovorí, že USA chce zničiť Rusko. 

Nemecká NPD sa v minulosti neslávne preslávila okrem iného popieraním nacistickej genocídy, ktorej cieľom bolo tiež vyhladenie slovanských národov východnej Európy.

Michal Vašečka, foto: FB/Na hrane

Už je to jasné

Michal Vašečka prednáša na súkromnej Bratislavskej medzinárodnej škole liberálnych štúdií (BISLA). Ďalej tiež pôsobí v stredoeurópskej pobočke americkej neziskovej organizácie Aspen Institute, ktorá je z časti financovaná federálnou vládou USA. 

„Doc. PhDr. Michal Vašečka, Ph.D. je pôvodným vzdelaním sociológ. Zameriava sa na problematiku etnicity, rasových a migračných štúdií, ďalej na populizmus, extrémizmus, sociálne hnutie a občiansku spoločnosť,“ píše sa o jeho špecializácii na stránkach Aspen Institute. 

Bol podpredsedom výboru VRAX pod slovenským ministerstvom vnútra, ktorý bojuje proti extrémizmu a netolerancii. Od roku 2016 stál na čele redakčnej rady Denníka N.

"Géniovia" manipulácie faktov
Mieru politickej demagógie a manipulácie dočasne poverenej vlády v takmer trvalej demisii je zjavne možné zvyšovať donekonečna. Na jednu z podôb tohoto "umenia" poukázal v statuse na sociálnej sieti Richard Raši zo strany HLAS. "Heger na... Čítať ďalej
15 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik